Tue, Nov 26, 2024

Η ΥΔΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Η ΥΔΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Σε προηγούμενη έρευνα μας παρουσιασαμε κείμενα διεθνων οργανισμων για του υδατικο πρόβλημα στον Λιβανο το οποίο είναι όντως ακραιο και απασχολει έντονα την κυβέρνηση του Λιβανου.Τον τελευταίο καιρό ερευνουμε το υδατικο πρόβλημα στη Συρία.

Μια πηγή με βασικές πληροφορίες σε θέματα ανθρωπιστικα ανα το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ είναι ο Διεθνης Ερυθρός Σταυρός και οι αποστολες του.Αποστολες που σπάνια αποχωρουν από ζωνες ανθρωπιστικου κινδύνου και πρώτες καταφθανουν.Η δραστηριοποιηση του στο Αφγανισταν τον τελευταίο καιρό μαζί με το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΟ πρόγραμμα και τη Γιουνισεφ είναι χαρακτηριστικες.

Για το υδατικο πρόβλημα στη Συρία οι πηγές του Ερυθρόυ Σταυρου είναι ξεκαθαρες" Περισσότερα από δέκα χρόνια συγκρούσεων έχουν θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε ασφαλές νερό. Πριν από το 2010, το 98% των ανθρώπων στις πόλεις και το 92% των ανθρώπων στις αγροτικές κοινότητες είχαν αξιόπιστη πρόσβαση σε ασφαλές νερό.

Σήμερα, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική: μόνο το 50% των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης λειτουργούν σωστά σε όλη τη Συρία.

Οι συνεπειες της κρίσης του νερού είναι πολυεπίπεδες και περίπλοκες, αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: είναι οι άμεσες και έμμεσες συνέπειες του πρόσφατου πολυετους πολέμου."
Ερευνες επιτοπιες του Διεθνους Ερυθρου Σταυρου στη Βόρεια Συρία παρουσιαζουν φωτογραφίες και συνεντευξεις ευγλωττες για την έκταση και την τραγικοτητα του προβληματος.

Μια ΚΡΙΣΙΜΗ πτυχη όπως και στο Λιβανο είναι η καταστροφη πολλών υποδομων υδρευσης και αδρευσης από βομβαρδισμους, σαμποταζ και την απουσια συστηματικων επιδιορθωσεων.

Η επαναδημιουργια και η ριζικη επιδιορθωση του τεραστιου δίκτυου υποδομων υδρευσης δεν είναι εύκολο εγχειρημα για τη Συριακη κυβέρνηση και σίγουρα δεν μπορεί να υλοποιηθει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Είναι γι' αυτό τον λόγο που ο ρόλος Διεθνων οργανισμων όπως ο Ερυθρός Σταυρός είναι όντως ανακουφιστικος και σωτηριος.

Listen Live