Mon, Nov 25, 2024

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στην Περιφερειακή Συνάντηση στη Λεμεσό για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στην Περιφερειακή Συνάντηση στη Λεμεσό για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στην τεράστια προσπάθεια που ξεκινήσαμε και καταβάλλουμε για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το έχω πει από την πρώτη στιγμή, από την ημέρα της ψήφισης της, ότι εάν δεν υπάρξει συνεργασία μεταξύ μας, μόνο προβλήματα θα ανακύψουν. Και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι έχουμε ξεκινήσει την τροχοδρόμηση και την εφαρμογή.

Δεν είμαστε πλέον στο ενημερωτικό στάδιο. Οι συναντήσεις αυτές είναι συναντήσεις εργασίας, είναι συναντήσεις επίλυσης θεμάτων και προβλημάτων και ήδη μπήκαμε στη διαδικασία της μετάβασης στη νέα εποχή. Εισήλθαμε στη μεταβατική περίοδο, υιοθετώντας αυτά που η νέα νομοθεσία, που έχει ψηφιστεί τον περασμένο Μάρτιο, επιτάσσει για να πάμε στη νέα τάξη πραγμάτων.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο είναι πλέον στη διάθεση όλων μας. Το έχουμε επεξηγήσει στην Παγκύπρια διάσκεψη που έγινε τον περασμένο Μάιο. Είναι ένα ογκωδέστατο νομοθέτημα, το οποίο θέλουμε να γίνει βίωμα και κτήμα μας για να μπορέσουμε ακριβώς να το κάνουμε πράξη προχωρώντας στην εφαρμοστική διαδικασία.

Οι βασικές διατάξεις και ο οδικός χάρτης των νέων νομοθεσιών θα αναλυθούν στη συνέχεια στο δεύτερο μέρος από τους συνεργάτες μου.

Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι είμαστε μπροστά από μια μεγάλη πρόκληση. Και όταν είμαστε μπροστά σε προκλήσεις, είναι απόλυτα φυσιολογικό ότι θα υπάρχουν, πέραν από τα ερωτήματα και κάποιες αντιδράσεις.

Κάθε νέο προκαλεί αντίδραση. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διαδικασία διέπεται από ένα εξαιρετικά πιεστικό χρονοδιάγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη ότι στα αρχικά στάδια θεωρούσαμε πως η μεταβατική περίοδος θα ήταν περίπου τριετής ή τετραετής. Όμως με τις καθυστερήσεις που είχαμε στο επίπεδο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ουσιαστικά μας έχουν απομείνει δυο χρόνια.

Δεν έχουμε επιλογή. Στους επόμενους 24 μήνες θα πρέπει να τρέξουμε και να εφαρμόσουμε όλα όσα διαλαμβάνει η νομοθεσία για να μπορέσουμε τον Μάιο του 2024, ενώπιον των πολιτών, να έχουμε το νέο σχήμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με όλα τα προβλήματα λυμένα.

Βεβαίως για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ μας για την οποία δεν αμφιβάλλω ποσώς. Και δεν αμφιβάλλω γιατί αποδείξατε όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, ότι παρά το γεγονός ότι στο στάδιο που συζητούσαμε τα διάφορα θέματα της αυτοδιοίκησης είχαμε και διαφορετικές προσεγγίσεις, απόλυτα φυσιολογικές σε μια δημοκρατία, εντούτοις καταφέραμε να τις συγκεράσουμε με υποχωρήσεις ένθεν και ένθεν, για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα.

Αυτή τη στιγμή είμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και επειδή δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου, από το ερχόμενο Σεπτέμβριο έχουμε πει με τους συνεργάτες μου ότι μέσα στην εναπομείνασα περίοδο, θα γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν για να προχωρήσει τάχιστα η εφαρμογή διαφόρων άλλων προνοιών. Και είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που σήμερα εγκαινιάζουμε την πρώτη από μια σειρά επαρχιακών συζητήσεων, ακριβώς για να μπορέσουμε να λύσουμε αυτά τα συγκεκριμένα προβλήματα.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη φορά που βρεθήκαμε στην παγκύπρια ημερίδα, τον περασμένο Μάϊο μέχρι σήμερα, έχουν γίνει πάρα πολλά από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών.

Εκείνο που πρέπει να ξέρετε είναι ότι τα θέματα της καλής διακυβέρνησης, στα πλαίσια πάντα και των προδιαγραφών του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα είναι πρακτικές οι οποίες θα τις δείτε να εφαρμόζονται σε συνεργασία βεβαίως με τις αρμόδιες Τοπικές Αρχές, τις Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, αλλά και την Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης που μας συνδράμει.

Πρόσθετα με αυτό, έχουμε επίσης τρέξει μια σειρά από σημαντικές ενέργειες σε όλα τα επίπεδα, τις οποίες βεβαίως θα ακούσετε στη συνέχεια.

Για παράδειγμα, συστάθηκε και συνεδρίασε η Κεντρική Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, αλλά τους δικούς σας εκπροσώπους- τις Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων. Η Επιτροπή εξέδωσε ήδη εγκυκλίους τόσο προς τα συμβούλια διαχείρισης κοινών υποθέσεων των δήμων, και βεβαίως προς τα προσωρινά συντονιστικά συμβούλια που αφορούν τους επαρχιακούς οργανισμούς, εκεί και όπου αναμένω να έχουμε το πιο δύσκολο έργο και την πιο πολλή δουλειά να κάνουμε.

Τα τελευταία χρόνια, είτε σε χαμηλότερο είτε σε ψηλότερο επίπεδο υπήρχαν πάντοτε συνέργειες μεταξύ Τοπικών Αρχών. Και για αυτόν τον λόγο θεωρώ ότι τα νομοσχέδια των περί Δήμων και Κοινοτήτων, θα είναι ευκολότερα όσον αφορά στην εφαρμογή τους σε σχέση με τη μεγάλη καινοτόμο προσπάθεια που αφορά τον νόμο των επαρχιακών οργανισμών, όπου συνενώνονται υπηρεσίες που απαιτούν μια διαφορετική προσέγγιση. Και επειδή ακριβώς κανένας δεν είναι σοφός και επειδή κανένας δεν είχε την εμπειρία ανάλογων προσπαθειών, έχουμε ανοίξει τους ορίζοντες μας και προς την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας βοήθεια και στήριξη, κυρίως προς την πλευρά της εμπειρογνωμοσύνης και τεχνοκρατικής προσέγγισης, για να βοηθούμε και να βοηθηθείτε στην εφαρμογή ακριβώς αυτών των προνοιών.

Μέσα σε αυτή λοιπόν την προσπάθεια, έχουμε επισκεφθεί με τους συνεργάτες μου το ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών στην Ελλάδα, μετά από μια σειρά από επαφές που προηγήθηκαν, και επισφραγίσαμε τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Κύπρου στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα υπογραφεί μέσα τις επόμενες λίγες μέρες μια μεταξύ μας διακρατική συμφωνία για την ανάθεση στον κύριο Γιάννη Καραγιάννη, τον Διευθυντή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ως συντονιστή για τα θέματα που αφορούν την μεταρρύθμιση. Ο κ. Καραγιάννης θα πλαισιωθεί από μια σειρά από συγκεκριμένους εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας για να μας συνδράμουν σε θέματα οργανογραμμάτων, σε θέματα προσωπικού, σε θέματα οικονομικής φύσεως, από την εμπειρία τους με την εφαρμογή διαφόρων σχεδίων της Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, όπως του προγράμματος «Καλλικράτη». Αυτή ήταν μια προσφορά του Υπουργείου Εσωτερικών και ευχαριστώ τον φίλο Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Επειδή λοιπόν όλα τούτα είναι πλέον δεδομένα και προχωρούμε, θέλω κάνω και μια τελευταία αναφορά γιατί θεωρώ ότι είναι η ώρα των έργων και όχι η ώρα των λόγων. Αναφέρομαι σε αυτό που είπα προηγούμενα και στο οποίο προσδοκώ ότι θα έχουμε τη μέγιστη δυνατή βοήθεια από όλους, στα πλαίσια πάντοτε μιας υγειούς συνεργασίας και αλληλοκατανόησης.

Μέχρι στιγμής, το μοναδικό πρόβλημα το οποίο έχει καταγραφεί, αφορά μία εκκρεμότητα, η οποία εκ των πραγμάτων παραμένει ως εκκρεμότητα, εξαιτίας δυστυχώς του πολιτικού προβλήματος της διαίρεσης της πατρίδας μας.

Και αναφέρομαι στην περίπτωση της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου. Ενώ στις υπόλοιπες των επαρχιών, το θέμα για το ποιος θα αναλάβει επικεφαλής των συντονιστικών οργάνων και ποια θα είναι η έδρα κατά τη μεταβατική περίοδο θεωρείτο αυτονόητο- ότι θα ήταν οι ούτω καλούμενοι μητροπολιτικοί Δήμοι- στην περίπτωση της ελεύθερης Αμμοχώστου ο μητροπολιτικός δήμος είναι κατεχόμενος- είναι ο Δήμος Αμμόχωστου.

Η λογική λέει ότι θα έπρεπε να ήταν ο μεγαλύτερος Δήμος, ο Δήμος του Παραλιμνίου. Το Υπουργείο Εσωτερικών, αφού εξάντλησε τις δυνατότητες μέσα από διάλογο με όλες τις εμπλεκόμενες τοπικές αρχές στην Αμμόχωστο, δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει ομοφωνία για αυτή την περίοδο των δυο ετών. Δυστυχώς αναγκαστήκαμε ως Υπουργείο Εσωτερικών, επειδή δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, να προωθήσουμε σχετικό τροποποιητικό νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων με το οποίο το Υπουργείο εισηγείται το αυτονόητο. Εισηγούμαστε σε αυτή τη διετή περίοδο, η έδρα να είναι στο Παραλίμνι και να προεδρεύει του προσωρινού σώματος ο Δήμαρχος Παραλιμνίου.

Θέλω να ελπίζω ότι θα οριστικοποιηθεί και αυτή η μοναδική εκκρεμότητα που παρουσιάστηκε αυτό το διάστημα για να προχωρήσουμε παρακάτω.

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι μέσα από τη σημερινή εναρκτήρια σύσκεψη σε επαρχιακό επίπεδο, θα απαντηθούν από τους συνεργάτες μου τεχνοκρατικής φύσεως θέματα που ενδεχόμενα απασχολούν για να είμαστε σε θέση από τον Σεπτέμβριο, που έχουμε οριοθετήσει την έναρξη της εφαρμογής της διαδικασίας, να μπορέσουμε και με τη βοήθεια των τεχνοκρατών της ελληνικής κυβέρνησης, να προχωρήσουμε σε ένα συγκροτημένο τρόπο επίλυσης σταδιακά των διαφόρων θεμάτων. Οι πρωτοβουλίες είναι καλοδεχούμενες, εφόσον είναι στα πλαίσια της νομιμότητας και χωρίς να υπάρχει εκτροπή από τις πρόνοιες της νομοθεσίας.

Εύχομαι καλή δουλειά σε όλους.

Listen Live