Sun, Nov 24, 2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 109 Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ (1908-1912) ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΩΖΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 109 Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΩΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ (1908-1912) ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΩΖΟΥ

Ο Δήμος Λεμεσού θυμάται και τιμά κάθε χρόνο τον ηρωικό θάνατο του εν ενεργεία τότε Δημάρχου της Λεμεσού ο οποίος έπεσε ηρωικά στη μάχη του προφήτη Ηλία στο Μπιζάνι στις 6 Δεκεμβρίου του 1912, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων στους οποίους πήρε μέρος ως εθελοντής, μαζί με τις εκατοντάδες άλλους εθελοντές από την Κύπρο. Υπηρέτησε ως στρατιώτης του Πρώτου Συντάγματος Πεζικού, παίρνοντας μέρος σε κρίσιμες μάχες στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και, τελικά στην Ήπειρο, όπου και έπεσε ηρωικά. Η Μάχη αυτή ήταν αποφασιστική για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Μάλιστα, από τον Δεκέμβριο του 1998 στις όχθες της λίμνης Ιωαννίνων ο Δήμος Λεμεσού μετά την αδελφοποίηση με τον Δήμο Ιωαννιτών, έστησε την
προτομή του ήρωα.

Ο Χριστόδουλος Σώζος υπήρξε ένα λαμπρό παράδειγμα πατριωτισμού για τους ανθρώπους της εποχής του, αλλά και των επόμενων γενεών, διότι αν και εν ενεργεία δήμαρχος της πόλεως Λεμεσού αισθάνθηκε την ανάγκη να υπηρετήσει ως απλός στρατιώτης του εθνικούς αγώνες κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων. Ακολούθησε την οικογενειακή παράδοση, όπως έγινε με τον πατέρα του ο οποίος είχε υπηρετήσει ως εθελοντής στον πόλεμο του 1866 στην Κρήτη, ενώ ο παππούς του Αντώνιος Ιακώβου Λοΐζου είχε υπηρετήσει ως εθελοντής κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης υπό τον Κάρολο Φαβιέρο στην Αθήνα.

Πριν εκλεγεί Δήμαρχος Λεμεσού, είχε υπηρετήσει με μεγάλη επιτυχία ως βουλευτής-μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου στο διαμέρισμα Λεμεσού-Πάφου σε δύο περιόδους: 1901-1906 και 1906-1911.

Ως Δήμαρχος έχει να επιδείξει ένα σημαντικό, αναμορφωτικό και εξωραϊστικό πρόγραμμα για την πόλη της Λεμεσού όπως τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης η οποία ήταν η πρώτη πόλη στην Κύπρο που ηλεκτροφωτίστηκε. Η έναρξη των έργων για την κατασκευή της προκυμαίας της Λεμεσού, τα σημαντικά για την εποχή τους αντιπλημμυρικά έργα που βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό στην επίλυση του προβλήματος των πλημμυρών που την ταλαιπωρούσαν εκατοντάδες χρόνια, η κατασκευή νέων δρόμων και επίστρωση όλων των δρόμων της Λεμεσού με άσφαλτο καθώς και η ονομασία όλων των οδών της πόλης το 1910, με νέα ονόματα. Μεγάλο έργο υπήρξε η δημιουργία του Δημόσιου Κήπου με νέα δεντροφύτευση, με αγάλματα που εισήχθησαν από την Ελλάδα. Είναι ο άνθρωπος πίσω από την ίδρυση της «Δημοτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας», η οποία από το 1908 που ξεκίνησε υπάρχει έως σήμερα, αποτελώντας ένα σημαντικό καλλιτεχνικό στοιχείο της πόλης. Μάλιστα, ζήτησε να κτιστεί η οκτάγωνη πλατφόρμα επί της οποίας παιάνιζε η φιλαρμονική ψυχαγωγώντας τους πολίτες.

Στο Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών Λεμεσού υπάρχει αφιερωμένη στο μεγάλο τέκνο της Λεμεσού ειδική αίθουσα στην οποία ανάμεσα σε άλλα εκθέματα φυλάσσεται και το γραφείο που διατηρούσε στο παλαιό Δημαρχείο.

Αιωνία ας είναι η μνήμη του.

Νίκος Νικολαΐδης
Δήμαρχος Λεμεσού

Listen Live