Mon, Nov 25, 2024

Νίκος Χριστοδουλίδης: "Ο Δήμος Λεμεσού πρωτοπόρος στην πράσινη οικονομία"

Νίκος Χριστοδουλίδης: "Ο Δήμος Λεμεσού πρωτοπόρος στην πράσινη οικονομία"

Το Σάββατο 20 Μαϊου 2023 πραγματοποιήθηκαν στην Λεμεσό, τα εγκαίνια του Κέντρου Καινοτομίας Γαλάζιας Οικονομίας Δήμου Λεμεσού που δημιουργήθηκε με σκοπό να συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας όπου μέσα από στρατηγικές συνεργασίες με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, πανεπιστήμια και επενδυτές, να ωθήσει καινοτόμες ιδέες σε βιομηχανίες και σε κλάδους που σχετίζονται με τη θάλασσα και την ακτή. 

Φωτογραφίες από τα εγκαίνια πατήστε:  

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=neapolislimnissos&set=a.558035573152442

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρευρέθηκαν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ.κ.Αθανάσιος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, η Υφυπουργός Ναυτιλίας κα.Μαρίνα Χατζημανώλη, ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας κ.Φίλιππος Χατζηζαχαρίας, βουλευτές, ο Δήμαρχος Λεμεσού κ.Νίκος Νικολαϊδης, δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά.

"Η χώρα μας διαθέτει αυξημένες προοπτικές στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας, αν λάβει κάποιος υπόψη τη γεωγραφική της θέση και τον πλούτο των θαλάσσιων πόρων της και για ενίσχυση αυτού του τομέα είναι απαραίτητη η δημιουργία και στήριξη κέντρων, όπως το Κέντρο Καινοτομίας και Γαλάζιας Οικονομίας" ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Ο ίδιος συνεχίζοντας ανέφερε ότι στη Λεμεσό δραστηριοποιούνται πέραν των 200 εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες ναυτιλίας και υπάρχει μεγάλη τουριστική και ναυτιλιακή δραστηριότητα «συνεπώς αυτός ο τομέας, μέσω της πόλης της Λεμεσού, μπορεί να διαδραματίσει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας και είναι για αυτό τον λόγο που το Υφυπουργείο Ναυτιλίας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο προς επίτευξη αυτών των στόχων».

Όπως είπε, η οικονομία της Κύπρου ενδυναμώνεται μέσω της συνεργασίας ανάμεσα σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της χώρας μας για τη μετατροπή καινοτόμων ιδεών σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

«Οι ακαδημαϊκοί φορείς μπορούν να παρέχουν την απαραίτητη εμπειρογνωμοσύνη και τεχνογνωσία, ενώ οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς μπορούν να παρέχουν τη χρηματοδότηση και την υποστήριξη, για την επιτυχή δημιουργία και ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών. Αυτή η συνεργασία βοηθά στην ενίσχυση της οικονομίας γενικότερα, καθώς η δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων, εταιρειών και προϊόντων, προάγει και την οικονομική ανάπτυξη και αυτό που είναι βασικός μας στόχος, να διευρύνουμε την παραγωγική βάση της οικονομίας μας και την ίδια στιγμή δημιουργεί και ποιοτικές θέσεις εργασίας» ανέφερε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε τη σημασία της καινοτομίας, η οποία όπως είπε, αποτελεί την κινητήριο δύναμη για μια πετυχημένη και ανθεκτική οικονομία. «Ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνησή μας, δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας της χώρας μας και στην εφαρμογή καινούργιων καινοτόμων τεχνολογιών και λύσεων προς όφελος της οικονομίας, μέσα στη γενικότερη προσπάθεια μας για διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας της χώρας μας. Η δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας και Γαλάζιας Οικονομίας θα ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, αφού εστιάζει στη γαλάζια οικονομία και επιδιώκει την επίλυση των προκλήσεων μέσω της δημιουργίας ενός οικοσυστήματος στρατηγικών συνεργασιών σε παγκόσμιο επίπεδο» πρόσθεσε.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε την εταιρεία Royal Caribbean International για υποστήριξη της, όπως επίσης και τον Πρέσβη του Ισραήλ, ο οποίος παρευρέθηκε στα εγκαίνια. «Πιστεύω ότι αυτό είναι καθαρή ένδειξη της στενότητας των σχέσεών μας. Και αφού μιλάμε για καινοτομία, προσπαθούμε να ακολουθήσουμε το Ισραήλ που θεωρείται ως πρωτοπόρος στην καινοτομία και προσβλέπω στο να εργαστούμε μαζί σε αυτό τον τομέα και όχι μόνο. Πρέπει να μάθουμε από το παράδειγμα σας» είπε.

Κλείνοντας συνεχάρη τον Δήμο Λεμεσού που είναι πρωτοπόρος στις προσπάθειες που γίνονται για  μετάβαση  στην πράσινη οικονομία.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε ότι στόχος του κέντρου είναι η εστίαση στην ανάπτυξη πυρήνα καινοτομίας και οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων με επίκεντρο τη γαλάζια οικονομία και τον τομέα των ναυτιλιακών υπηρεσιών.

«Η Λεμεσός είναι το μεγαλύτερο κέντρο πλοιοδιαχείρισης στην ΕΕ, και είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εξέχοντα ρόλο στη διαμόρφωση παγκόσμιων ναυτιλιακών πολιτικών με ισχυρή παρουσία και ισχυρή φωνή σε όλα τα ναυτιλιακά φόρα και τους διεθνείς οργανισμούς. H πόλη μας φιλοξενεί περισσότερες από 200 εταιρείες που προσφέρουν ναυτιλιακές υπηρεσίες, διαθέτει λιμάνι πολλαπλών χρήσεων, σύγχρονη μαρίνα αναψυχής και μεγάλη τουριστική και βιομηχανική δραστηριότητα» είπε ο
Δήμαρχος.

Το μήνυμα της Επιτρόπου Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Mariya Gabriel μετέφερε η Υπεύθυνη του Κέντρου κα. Μαριάννα Χαραλάμπους. «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη της πόλης σε ένα ισχυρό οικοσύστημα καινοτομίας για νεοφυείς επιχειρήσεις στη γαλάζια οικονομία. Θα ήθελα να τονίσω ότι
το Κέντρο Καινοτομίας Γαλάζιας Οικονομίας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση της Νέας Ευρωπαϊκής Ατζέντας Καινοτομίας. Η Ατζέντα Καινοτομίας, η οποία εγκρίθηκε πριν από λίγους μήνες, εστιάζει στο νέο κύμα καινοτομίας: τις καινοτομίες βαθιάς τεχνολογίας. Ακριβώς το είδος των καινοτομιών που θα αναπτυχθούν σε αυτό το νέο κέντρο καινοτομίας».

Το Κέντρο λειτουργεί σε άμεση συνεργασία και σύνδεση με τα δυο πανεπιστήμια της Λεμεσού, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πανεπιστήμιο Frederick, που διαθέτουν τμήματα στις ναυτιλιακές σπουδές, κέντρα ερευνών, καθώς επίσης και με άλλους συναφείς επαγγελματικούς φορείς. Ευγενική χορηγία από τη Royal Caribbean International επέτρεψε τη δημιουργία ενός χώρου εικονικής πραγματικότητας με θέμα τη θάλασσα – το OCEAN ROOM - που αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Το Κέντρο Καινοτομίας Γαλάζιας Οικονομίας Δήμου Λεμεσού - Royal Caribbean International συγχρηματοδοτήθηκε από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τους Εθνικούς Πόρους και το Δημοτικό Ταμείο. Το συνολικό κόστος του έργου συμπεριλαμβανομένων λειτουργικών εξόδων, ανέρχεται στα 630 χιλιάδες ευρώ.

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ.




Listen Live