Mon, Jan 27, 2025

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Ενημέρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με την κατάσταση των παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας της Περιγραφη της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα,

Ο κ. Tom Fletcher, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας στονΣυμβουλιο Ασφαλειας

Ενημέρωση για τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας: «Σχετικά με τα δεινά των παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας, δεδομένης της σοβαρότητας της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα, η οποία πλήττει ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους»

Κύριε Πρόεδρε και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας,
Σήμερα είναι μία από τις σπάνιες φορές που μπορούμε να επισημάνουμε θετικές εξελίξεις, αν και εν μέσω καταστροφικών ανθρωπιστικών αναγκών στη Γάζα.
Η κατάπαυση του πυρός παρείχε μια ζωτική ανακούφιση από τις ανελέητες εχθροπραξίες για τους Παλαιστίνιους.
Επιτρέψει επιτέλους σε Ισραηλινούς ομήρους και φυλακισμένους Παλαιστίνιους να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.
Και επέτρεψε μια τεράστια αύξηση της σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Μπορούμε να σώσουμε περισσότερες ζωές εάν όλα τα μέρη συνεχίσουν να τηρούν τη συμφωνία.
Ευχαριστώ λοιπόν τους μεσολαβητές – την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες – για τις άοκνες προσπάθειές τους να διασφαλίσουν ότι αυτή η συμφωνία θα τηρηθεί. Τους ευχαριστώ για τη βοήθειά τους στον μετριασμό των επιχειρησιακών εμποδίων καθώς προκύπτουν.
Προτού ενημερώσω το Συμβούλιο για το τι πέτυχαν οι ανθρωπιστές κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων ημερών της εκεχειρίας, πρέπει να καταθέσω τι έχουν υποστεί τα παιδιά της Παλαιστίνης στη Γάζα τους τελευταίους 15 μήνες.
,
Παιδιά έχουν σκοτωθεί, λιμοκτονήσει και έχουν παγώσει μέχρι θανάτου.
Έχουν μείνει ακρωτηριασμένοι, ορφανοί, χωρισμένοι από την οικογένειά τους. Συντηρητικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι πάνω από 17.000 παιδιά βρίσκονται χωρίς τις οικογένειές τους στη Γάζα.
Μερικοί πέθαναν πριν από την πρώτη τους ανάσα – χάθηκαν με τις μητέρες τους στη γέννα. Υπολογίζεται ότι 150.000 έγκυες γυναίκες και νέες μητέρες έχουν απεγνωσμένη ανάγκη από υπηρεσίες υγείας.
Τα παιδιά έχουν χάσει τα σχολεία και την εκπαίδευσή τους. Όσοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες έχουν δυσκολευτεί να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα που χρειάζονται, πολλοί δεν μπορούν να το κάνουν.
Πολλοί έχουν αντιμετωπίσει σεξουαλική βία. Τα κορίτσια, που έχουν υπομείνει την πρόσθετη ταπείνωση της μη εμμηνορροϊκής φροντίδας, έχουν μείνει εκτεθειμένα και ευάλωτα.
Ένα εκατομμύριο παιδιά χρειάζονται ψυχική υγεία και ψυχοκοινωνική υποστήριξη για την κατάθλιψη, το άγχος και τις σκέψεις αυτοκτονίας, σύμφωνα με τη UNICEF.
Μια γενιά έχει τραυματιστεί.

Στο πλαίσιο αυτής της φρίκης, τα Ηνωμένα Έθνη και οι εταίροι μας εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία που προσφέρει η κατάπαυση του πυρός για να εντείνουν την απάντησή μας σε όλη τη Λωρίδα.
Η ασφαλής, ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση, παράλληλα με την απουσία εχθροπραξιών και την σχεδόν πλήρη παύση της εγκληματικής λεηλασίας τις τελευταίες ημέρες, έχουν βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά μας να λειτουργούμε.
Μπορέσαμε να αυξήσουμε τη ροή εισερχόμενων προμηθειών και παραδόσεων, να αυξήσουμε τη χωρητικότητα αποθήκευσης και τις εργασίες επισκευής, να παρέχουμε υπηρεσίες σωτηρίας και να πραγματοποιήσουμε εκτιμήσεις αναγκών και ζημιών.
Παίρνουμε προμήθειες σε καθορισμένα καταφύγια έκτακτης ανάγκης και κέντρα διανομής σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.
Παραδίδουμε δέματα τροφίμων και αλεύρι και εργαζόμαστε για να ανοίξουμε ξανά τα αρτοποιεία.
Διανέμουμε καύσιμα για να διασφαλίσουμε ότι οι κρίσιμες υπηρεσίες – υγειονομική περίθαλψη, άντληση νερού – μπορούν να λειτουργούν με εφεδρικές γεννήτριες, ελλείψει ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε όλο το φάσμα, ανθρωπιστικές οργανώσεις και φορείς έχουν ενωθεί για να επιτύχουν τους ανθρωπιστικούς μας στόχους. Στο επίκεντρο αυτού, όπως πάντα, βρίσκεται η UNRWA.
Αλλά αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας.
Η διοχέτευση μεγάλων ποσοτήτων βοήθειας στη Γάζα απαιτεί συλλογική προσπάθεια. Όλη η Γάζα – πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι – εξαρτάται από την ανθρωπιστική μας υποστήριξη.
Επομένως, είναι σημαντικό οι αγωγοί των αποθεμάτων να αναπληρώνονται τακτικά, μεταξύ άλλων από τα κράτη μέλη. Οι προσπάθειες βοήθειας πρέπει επειγόντως να συμπληρωθούν από τον ιδιωτικό τομέα.

Ενώ δεν φείδουμε καμία προσπάθεια να κλιμακωθούμε στη Γάζα, πρέπει επίσης να κρατήσουμε την προσοχή στη Δυτική Όχθη.
Όπως ενημερώσαμε αυτό το Συμβούλιο, από τον Οκτώβριο του 2023, η Δυτική Όχθη υπήρξε μάρτυρας ρεκόρ απωλειών, εκτοπισμού και περιορισμών πρόσβασης.
Αυτές οι τάσεις έχουν ενταθεί μετά την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός.
Ισραηλινοί έποικοι έχουν επιτεθεί σε παλαιστινιακά χωριά, πυρπολώντας σπίτια και περιουσίες. Οι αυξημένοι περιορισμοί μετακίνησης εμποδίζουν την ικανότητα των Παλαιστινίων να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και μέσα διαβίωσης. Μαζικές συλλήψεις πραγματοποιούνται σε όλη τη Δυτική Όχθη.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στη Τζενίν, όπου μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση –πυροβολισμοί ελικοπτέρων και αεροπορικές επιδρομές παράλληλα με τις επίγειες δυνάμεις– έχει στοιχίσει τη ζωή και έχει προκαλέσει περαιτέρω καταστροφή βασικών υποδομών και εκτοπισμό.
Αυτό ακολουθεί την εβδομαδιαία επιχείρηση της Παλαιστινιακής Αρχής, κατά την οποία οι περιορισμοί πρόσβασης και οι αντιπαραθέσεις με ένοπλους Παλαιστίνιους προκάλεσαν εκτοπισμό περίπου 2.000 οικογενειών από τον καταυλισμό και στοίχισαν πολλές ζωές.

Μετά από μήνες χωρίς ελπίδα, πρέπει να αδράξουμε αυτή τη στιγμή. Σας αφήνω λοιπόν με τρία ερωτήματα:
Πρώτον, καλώ αυτό το Συμβούλιο να διασφαλίσει τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός.
Δεύτερον, προτρέπω αυτό το Συμβούλιο να διασφαλίσει ότι το διεθνές δίκαιο γίνεται σεβαστό σε όλη την Κατεχόμενη Παλαιστινιακή Επικράτεια της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται και να ικανοποιούνται οι βασικές τους ανάγκες.
Όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν. Οι Παλαιστίνιοι που κρατούνται αυθαίρετα πρέπει να απελευθερωθούν. Οι κρατούμενοι πρέπει να τυγχάνουν ανθρώπινης μεταχείρισης και να επιτρέπονται οι επισκέψεις από τη ΔΕΕΣ.
Πρέπει να επιτραπεί στους πολίτες να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.
Πρέπει να έχουν πρόσβαση σε σωτήρια βοήθεια. Αυτό περιλαμβάνει ιατρικές εκκενώσεις για τραυματίες και ασθενείς που το χρειάζονται. Προτρέπω τα κράτη μέλη να υποδεχθούν αυτούς τους ασθενείς.
Χρειαζόμαστε ταχεία, απρόσκοπτη και ασφαλή πρόσβαση για να διατηρηθεί η ανθρωπιστική κοινότητα. Μπορούμε να παραδώσουμε όταν μας δοθεί η ευκαιρία να το κάνουμε. Ο ρόλος της UNRWA είναι θεμελιώδης και πρέπει να παραμείνει η ραχοκοκαλιά αυτών των προσπαθειών.
Οι περιορισμοί σε κρίσιμα ανθρωπιστικά είδη πρέπει να αρθούν, συμπεριλαμβανομένων ειδών που θεωρούνται «διπλής χρήσης». Πρέπει να υπάρξει ευθύνη για ωμότητες, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Και τρίτο και τέλος, τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι ανθρωπιστικές μας επιχειρήσεις χρηματοδοτούνται επαρκώς. Η Έκκλησή μας για το 2025 απαιτεί 4,07 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τις ανάγκες 3 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, με σχεδόν το 90 τοις εκατό των κεφαλαίων για τη Γάζα.
Η χρηματοδότηση αυτής της έκκλησης είναι απαραίτητη για την κάλυψη τεράστιων αναγκών και για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός.
Κύριε Πρόεδρε, τα παιδιά της Γάζας δεν είναι παράπλευρες ζημιές. Αξίζουν όπως τα παιδιά παντού ασφάλεια, εκπαίδευση και ελπίδα. Μας λένε ότι ο κόσμος δεν ήταν εκεί για αυτούς σε όλο αυτόν τον πόλεμο. Πρέπει να είμαστε εκεί για αυτούς τώρα.
Γραφείο του ΟΗΕ για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live