Wed, Nov 27, 2024

ΣΙΤΑΡΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΚΑΙ ΗΛΙΕΛΑΙΟ Ο ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ

ΣΙΤΑΡΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΚΑΙ ΗΛΙΕΛΑΙΟ Ο ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ

Ο αντίκτυπος της σύγκρουσης στην Ουκρανία στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια
Δήλωση του Gilbert F. Houngbo, Προέδρου της IFAD

Μια εκτεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να περιορίσει την παγκόσμια προσφορά βασικών καλλιεργειών όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι και το ηλιέλαιο, με αποτέλεσμα την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων και την πείνα.

Ρώμη, 3 Μαρτίου 2022 – Στην IFAD παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ουκρανία με βαριά καρδιά. Λυπούμαστε για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και την εκτόπιση πληθυσμών και συμμεριζόμαστε την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αποκατάσταση της ειρήνης και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η σύγκρουση και η πείνα είναι στενά αλληλένδετες – όταν το ένα κλιμακώνεται, συνήθως ακολουθεί το άλλο. Όπως σε κάθε κρίση, οι φτωχότεροι και οι πιο ευάλωτοι είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο, και στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας, ο αντίκτυπος αυτής της σύγκρουσης θα αντηχεί σε όλες τις ηπείρους. Στην IFAD, ανησυχούμε πολύ ότι μια εκτεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να περιορίσει την παγκόσμια προσφορά βασικών καλλιεργειών όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι και το ηλιέλαιο, με αποτέλεσμα την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων και την πείνα. Αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και να αυξήσει τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Αυτή η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας παίζει σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων, εξάγοντας τουλάχιστον το 12 τοις εκατό των θερμίδων τροφίμων που διακινούνται στον κόσμο. Σαράντα τοις εκατό των εξαγωγών σιταριού και καλαμποκιού από την Ουκρανία πηγαίνουν στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα πείνας και όπου περαιτέρω ελλείψεις τροφίμων ή αυξήσεις τιμών θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν κοινωνική αναταραχή.

Επί του παρόντος, ένας στους δέκα ανθρώπους στον κόσμο δεν έχει αρκετό φαγητό και εκατομμύρια έχουν ωθηθεί στη φτώχεια και την πείνα από τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων και τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19. Η συνέχιση αυτής της σύγκρουσης, ήδη μια τραγωδία για τους άμεσα εμπλεκόμενους, θα είναι καταστροφική για ολόκληρο τον κόσμο, και ιδιαίτερα αυτούς που ήδη αγωνίζονται να θρέψουν τις οικογένειές τους.

Η IFAD δεσμεύεται να συνεχίσει το έργο της για την αύξηση της επισιτιστικής αυτάρκειας και της ανθεκτικότητας των φτωχότερων χωρών του κόσμου, αλλά βραχυπρόθεσμα θα είναι δύσκολο να μετριαστούν οι παγκόσμιες επιπτώσεις αυτής της κρίσης. Η διακοπή της σύγκρουσης τώρα είναι η μόνη λύση.

*** Το IFAD επενδύει στους κατοίκους της υπαίθρου, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μειώσουν τη φτώχεια, να αυξήσουν την επισιτιστική ασφάλεια, να βελτιώσουν τη διατροφή και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα. Από το 1978, έχουμε παράσχει 23,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε επιχορηγήσεις και δάνεια χαμηλού επιτοκίου σε έργα που έχουν καλύψει περίπου 518 εκατομμύρια ανθρώπους. Το IFAD είναι ένας διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός και μια εξειδικευμένη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών με έδρα τη Ρώμη – τον κόμβο των Ηνωμένων Εθνών για τα τρόφιμα και τη γεωργία.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
ΑΠΟ ΠΗΓΕΣ ΣΤΟ Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (IFAD) που εδρευει στη Ρώμη και βοηθά από τα χρόνια του εβδομήντα τις μικρες τοπικες γεωργικες καλλιεργειες των φτωχών παγκοσμίως

Listen Live