Sun, Nov 24, 2024

Ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος παρουσιάζουν πέντε ψηφίσματα για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων ανθρωπιστικών προκλήσεων στο 34ο Διεθνές Συνέδριό τους

 Ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος παρουσιάζουν πέντε ψηφίσματα για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων ανθρωπιστικών προκλήσεων στο 34ο Διεθνές Συνέδριό τους

Γενεύη (ICRC/IFRC) – Η 34η Διεθνής Διάσκεψη του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου που πραγματοποιείται στις 28-31 Οκτωβρίου συγκεντρώνει ένα από τα μεγαλύτερα ανθρωπιστικά δίκτυα στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 191 Εθνικών Εταιρειών, μαζί με 196 κράτη συμβαλλόμενα μέρη στις Συμβάσεις της Γενεύης. Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια, θα επικεντρωθεί σε πέντε βασικά ψηφίσματα με στόχο την προώθηση ανθρωπιστικών λύσεων στις παγκόσμιες προκλήσεις.

Ως ένα απολιτικό και καθαρά ανθρωπιστικό φόρουμ, η φετινή συνάντηση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, εν μέσω πρωτοσέλιδων όπου κυριαρχούν οι κλιμακούμενες συγκρούσεις και οι καταστροφές, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη να επικεντρωθεί εκ νέου η προσοχή του κόσμου στους πληθυσμούς που αντιμετωπίζουν τις σημερινές κρίσεις.

Η Κέιτ Φορμπς, Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC), δήλωσε : «Σε έναν όλο και πιο πολωμένο κόσμο, η Διεθνής Διάσκεψη υπογραμμίζει τη σημασία του παγκόσμιου κινήματός μας στην αντιμετώπιση των περίπλοκων προκλήσεων του σήμερα. Ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος χρησιμεύσει ως παράδειγμα των καλύτερων της ανθρωπότητας σε ταραχώδεις εποχές».

Η Mirjana Spoljaric, Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), δήλωσε : «Τα αφόρητα επίπεδα οδύνης που προκαλούν οι σημερινές συγκρούσεις απαιτούν άμεση δράση. Πάρα πολλές κοινότητες καταστρέφονται και πάρα πολλές οικογένειες διαλύονται στις σημερινές εμπόλεμες ζώνες. Η διεθνής κοινότητα πρέπει επειγόντως να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να δώσει προτεραιότητα στην προστασία των αμάχων. Η ενίσχυση αυτής της συναίνεσης είναι απαραίτητη για την κοινή μας ανθρωπιά».

Η ατζέντα του συνεδρίου επικεντρώνεται σε πιεστικά ανθρωπιστικά ζητήματα, όπως η συμμόρφωση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, η προστασία των αμάχων και των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο αντίκτυπος των ψηφιακών τεχνολογιών στον πόλεμο και η δυνατότητα τοπικής καθοδήγησης. Τα ψηφίσματα έχουν ως στόχο να καθοδηγήσουν την παγκόσμια ανθρωπιστική δράση και να αντιμετωπίσουν τις αναδυόμενες προκλήσεις, όπως:

Οικοδομώντας μια Παγκόσμια Κουλτούρα Συμμόρφωσης με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο: Αυτό το ψήφισμα προωθεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο (ΔΑΔ) ενθαρρύνοντας τα κράτη να υποστηρίξουν τον παγκόσμιο σεβασμό για το ΔΑΔ, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των πολιτών και των εργαζομένων στον ανθρωπισμό.

Προστασία των αμάχων από τον ανθρωπιστικό αντίκτυπο των ψηφιακών τεχνολογιών σε ένοπλες συγκρούσεις: Καθώς οι κίνδυνοι του ψηφιακού πολέμου κλιμακώνονται, αυτή η πρόταση στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι όλα τα κράτη και οι εταιρείες του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου αναγνωρίζουν το πιθανό ανθρώπινο κόστος των κακόβουλων δραστηριοτήτων ΤΠΕ και δεσμεύονται να προστατεύσουν τους αμάχους και κρίσιμες υποδομές από κυβερνοεπιθέσεις.

Ενίσχυση της Διακυβέρνησης Κινδύνων Καταστροφών: Αυτό το ψήφισμα ζητά ολοκληρωμένα νομικά πλαίσια για τη βελτίωση της διαχείρισης των κινδύνων καταστροφών και την ενίσχυση της παγκόσμιας ανθεκτικότητας ως απάντηση σε καταστροφές.

Ενεργοποίηση Τοπικής Ηγεσίας και Ενίσχυση της Ανθεκτικότητας στην Ανθρωπιστική Δράση: Δίνοντας έμφαση στην τοπική ιδιοκτησία, αυτή η πρωτοβουλία ενθαρρύνει βιώσιμες, καθοδηγούμενες από την κοινότητα απαντήσεις σε κρίσεις, ενισχύοντας τοπικούς παράγοντες στις ανθρωπιστικές προσπάθειες.

Προστασία των ανθρώπων από ανθρωπιστικές επιπτώσεις που σχετίζονται με το κλίμα: Ως απάντηση στην αυξανόμενη απειλή της κλιματικής αλλαγής, αυτό το ψήφισμα ζητά προληπτική δράση και παγκόσμια συνεργασία για τον μετριασμό των ανθρωπιστικών συνεπειών των ακραίων καιρικών φαινομένων σε ευάλωτους πληθυσμούς.

Το κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου έχει μακρά ιστορία προώθησης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ουδέτερης, αμερόληπτης ανθρωπιστικής δράσης. Προηγούμενες διεθνείς διασκέψεις έχουν οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο, μεταξύ άλλων στη διαμόρφωση των Συμβάσεων της Γενεύης του 1949, στον καθορισμό των ανθρωπιστικών αρχών για ανθρωπιστική δράση που αναγνωρίζονται παγκοσμίως ή στην έναρξη της παγκόσμιας εκστρατείας για την απαγόρευση των ναρκών ξηράς και στην υιοθέτηση κατευθυντήριων γραμμών για την αντιμετώπιση καταστροφών. Πρόσφατα συνέδρια εξέτασαν ζητήματα όπως η βία με βάση το φύλο, η ψυχική υγεία και η ετοιμότητα για πανδημίες. Τα φετινά ψηφίσματα επιβεβαιώνουν τη δέσμευση του Κινήματος να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί στις εξελισσόμενες προκλήσεις του ανθρωπιστικού έργου.

Κάθε συζήτηση στο φετινό Διεθνές Συνέδριο είναι ένα βήμα προς την ανακούφιση του πόνου των ανθρώπων που πλήττονται από συγκρούσεις, καταστροφές και κρίσεις. Ενώ αναλογίζεται αυτές τις επιτυχίες και αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις, το Κίνημα Ερυθρού Σταυρού Ερυθράς Ημισελήνου επιβεβαιώνει τη σημασία αυτού του απολιτικού χώρου για την προώθηση λύσεων που προστατεύουν την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live