Mon, Nov 25, 2024

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ World Central Kitchen ΕΝΑ ΤΡΑΓΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ +972 ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΤΑ.ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ World Central Kitchen ΕΝΑ ΤΡΑΓΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ +972 ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΤΑ.ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

«Εργοστάσιο μαζικών δολοφονιών»:

Οι επιτρεπτές αεροπορικές επιδρομές σε μη στρατιωτικούς στόχους και η χρήση ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης επέτρεψαν στον ισραηλινό στρατό να πραγματοποιήσει τον πιο θανατηφόρο πόλεμό του στη Γάζα, αποκαλύπτει μια έρευνα +972 και Local Call.

Η διευρυμένη άδεια του ισραηλινού στρατού για βομβαρδισμούς μη στρατιωτικών στόχων, η χαλάρωση των περιορισμών σχετικά με τις αναμενόμενες απώλειες αμάχων και η χρήση ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία περισσότερων πιθανών στόχων από ποτέ, φαίνεται ότι συνέβαλαν στην καταστροφική φύση των αρχικών σταδίων. για τον τρέχοντα πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αποκαλύπτει μια έρευνα από το περιοδικό +972 και το Local Call. Αυτοί οι παράγοντες, όπως περιγράφονται από νυν και πρώην μέλη των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, πιθανότατα έπαιξαν ρόλο στην παραγωγή μιας από τις πιο θανατηφόρες στρατιωτικές εκστρατείες κατά των Παλαιστινίων από τη Νάκμπα του 1948.

Η έρευνα από το +972 και το Local Call βασίζεται σε συνομιλίες με επτά σημερινά και πρώην μέλη της κοινότητας πληροφοριών του Ισραήλ — συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών πληροφοριών και του προσωπικού της αεροπορίας που συμμετείχαν σε ισραηλινές επιχειρήσεις στην πολιορκημένη Λωρίδα — εκτός από παλαιστινιακές μαρτυρίες, δεδομένα και τεκμηρίωση από τη Λωρίδα της Γάζας και επίσημες δηλώσεις του εκπροσώπου του IDF και άλλων ισραηλινών κρατικών θεσμών.

Σε σύγκριση με προηγούμενες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, ο τρέχων πόλεμος - τον οποίο το Ισραήλ ονόμασε «Επιχείρηση Σιδερένια Σπαθιά» και που ξεκίνησε μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου - έχει δει τον στρατό να επεκτείνει σημαντικά τους βομβαρδισμούς του στόχους που δεν είναι σαφώς στρατιωτικός χαρακτήρας. Αυτά περιλαμβάνουν ιδιωτικές κατοικίες καθώς και δημόσια κτίρια, υποδομές και πολυώροφα τετράγωνα, τα οποία πηγές λένε ότι ο στρατός ορίζει ως « στόχους εξουσίας » (« matarot otzem »).

Ο βομβαρδισμός στόχων ισχύος, σύμφωνα με πηγές πληροφοριών που είχαν από πρώτο χέρι την εφαρμογή του στη Γάζα στο παρελθόν, αποσκοπεί κυρίως να βλάψει την παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών: να «δημιουργήσει ένα σοκ» που, μεταξύ άλλων, θα αντηχεί δυναμικά και «οδηγήστε τους αμάχους να ασκήσουν πίεση στη Χαμάς», όπως είπε μια πηγή.

Πολλές από τις πηγές, που μίλησαν στο +972 και στο Local Call υπό τον όρο της ανωνυμίας, επιβεβαίωσαν ότι ο ισραηλινός στρατός έχει αρχεία για τη συντριπτική πλειονότητα των πιθανών στόχων στη Γάζα — συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών — που ορίζουν τον αριθμό των αμάχων που είναι πιθανό να σκοτώθηκε σε επίθεση σε συγκεκριμένο στόχο. Αυτός ο αριθμός είναι υπολογισμένος και γνωστός εκ των προτέρων στις μονάδες πληροφοριών του στρατού, οι οποίες γνωρίζουν επίσης λίγο πριν πραγματοποιήσουν μια επίθεση πόσοι περίπου άμαχοι είναι βέβαιο ότι θα σκοτωθούν.

Σε μια περίπτωση που συζητήθηκε από τις πηγές, η ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση ενέκρινε εν γνώσει της τη δολοφονία εκατοντάδων Παλαιστινίων αμάχων σε μια προσπάθεια να δολοφονηθεί ένας ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς. «Οι αριθμοί αυξήθηκαν από δεκάδες θανάτους αμάχων [που επιτρέπονται] ως παράπλευρες ζημιές ως μέρος επίθεσης σε ανώτερο αξιωματούχο σε προηγούμενες επιχειρήσεις, σε εκατοντάδες θανάτους αμάχων ως παράπλευρες ζημιές», είπε μια πηγή.

«Τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία», είπε μια άλλη πηγή. «Όταν ένα 3χρονο κορίτσι σκοτώνεται σε ένα σπίτι στη Γάζα, είναι επειδή κάποιος στο στρατό αποφάσισε ότι δεν ήταν μεγάλη υπόθεση να σκοτωθεί — ότι ήταν ένα τίμημα που άξιζε να πληρωθεί για να χτυπήσει [άλλο ] στόχος. Δεν είμαστε η Χαμάς. Δεν είναι τυχαίοι πύραυλοι. Όλα είναι σκόπιμα. Γνωρίζουμε ακριβώς πόσες παράπλευρες ζημιές υπάρχουν σε κάθε σπίτι».

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας άλλος λόγος για τον μεγάλο αριθμό στόχων και την εκτεταμένη βλάβη στη ζωή των πολιτών στη Γάζα, είναι η ευρεία χρήση ενός συστήματος που ονομάζεται «Habsora» («Το Ευαγγέλιο»), το οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνητή νοημοσύνη και μπορεί να «δημιουργήσει» στόχους σχεδόν αυτόματα με ρυθμό που υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που ήταν προηγουμένως δυνατό. Αυτό το σύστημα AI, όπως περιγράφεται από έναν πρώην αξιωματικό πληροφοριών, ουσιαστικά διευκολύνει ένα «εργοστάσιο μαζικών δολοφονιών».

Σύμφωνα με τις πηγές, η αυξανόμενη χρήση συστημάτων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως το Habsora, επιτρέπει στον στρατό να πραγματοποιεί χτυπήματα σε κατοικίες όπου ζει ένα μόνο μέλος της Χαμάς σε μαζική κλίμακα, ακόμη και σε αυτούς που είναι κατώτεροι στελέχη της Χαμάς. Ωστόσο, μαρτυρίες Παλαιστινίων στη Γάζα δείχνουν ότι από τις 7 Οκτωβρίου, ο στρατός έχει επίσης επιτεθεί σε πολλές ιδιωτικές κατοικίες όπου δεν διέμενε γνωστό ή εμφανές μέλος της Χαμάς ή άλλης μαχητικής ομάδας. Τέτοια χτυπήματα, επιβεβαίωσαν πηγές στο +972 και στο Local Call, μπορούν εν γνώσει τους να σκοτώσουν ολόκληρες οικογένειες στη διαδικασία.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, πρόσθεσαν οι πηγές, η στρατιωτική δραστηριότητα δεν διεξάγεται από αυτά τα στοχευμένα σπίτια. «Θυμάμαι ότι σκέφτηκα ότι ήταν σαν [παλαιστίνιοι μαχητές] να βομβάρδιζαν όλες τις ιδιωτικές κατοικίες των οικογενειών μας όταν [Ισραηλινοί στρατιώτες] επέστρεφαν για ύπνο στο σπίτι το Σαββατοκύριακο», θυμάται μια πηγή, η οποία ήταν επικριτική για αυτήν την πρακτική.

Μια άλλη πηγή είπε ότι ένας ανώτερος αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών είπε στους αξιωματικούς του μετά τις 7 Οκτωβρίου ότι ο στόχος ήταν «να σκοτωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι στελέχη της Χαμάς», για το οποίο τα κριτήρια σχετικά με τη βλάβη των Παλαιστινίων αμάχων είχαν χαλαρώσει σημαντικά. Ως εκ τούτου, υπάρχουν «περιπτώσεις στις οποίες βομβαρδίζουμε με βάση μια ευρεία κυτταρική εντόπιση του πού βρίσκεται ο στόχος, σκοτώνοντας αμάχους. Αυτό γίνεται συχνά για να εξοικονομηθεί χρόνος, αντί να κάνουμε λίγη περισσότερη δουλειά για να έχουμε πιο ακριβή εντοπισμό», είπε η πηγή.

Το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι η εκπληκτική απώλεια ανθρώπινων ζωών στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. Πάνω από 300 οικογένειες έχασαν 10 ή περισσότερα μέλη της οικογένειας σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς τους τελευταίους δύο μήνες — αριθμός που είναι 15 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό προηγουμένως ο πιο θανατηφόρος πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα, το 2014. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, περίπου 15.000 Παλαιστίνιοι έχουν αναφερθεί σκοτωμένοι στον πόλεμο, και συνεχίζει να μετράει.

«Όλα αυτά συμβαίνουν σε αντίθεση με το πρωτόκολλο που χρησιμοποιούσε ο Ισραηλινός Στρατός στο παρελθόν», εξήγησε μια πηγή. «Υπάρχει η αίσθηση ότι ανώτεροι αξιωματούχοι του στρατού γνωρίζουν την αποτυχία τους στις 7 Οκτωβρίου και είναι απασχολημένοι με το ερώτημα πώς να προσφέρουν στο ισραηλινό κοινό μια εικόνα [νίκης] που θα σώσει τη φήμη τους».

«Μια δικαιολογία για την καταστροφή»

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στη Γάζα στον απόηχο της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου . Κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης, κάτω από χαλάζι ρουκετών, Παλαιστίνιοι μαχητές σφαγίασαν περισσότερους από 840 πολίτες και σκότωσαν 350 στρατιώτες και προσωπικό ασφαλείας, απήγαγαν περίπου 240 άτομα —πολίτες και στρατιώτες— στη Γάζα και διέπραξαν εκτεταμένη σεξουαλική βία, συμπεριλαμβανομένου βιασμού, σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ Physicians for Human Rights Israel.

Από την πρώτη στιγμή μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στο Ισραήλ δήλωσαν ανοιχτά ότι η απάντηση θα ήταν εντελώς διαφορετικού μεγέθους από προηγούμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, με δεδηλωμένο στόχο την πλήρη εξάλειψη της Χαμάς. "Η έμφαση δίνεται στη ζημιά και όχι στην ακρίβεια", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του IDF Daniel Hagari στις 9 Οκτωβρίου. Ο στρατός μετέτρεψε γρήγορα αυτές τις δηλώσεις σε ενέργειες.

Σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν στο +972 και στο Local Call, οι στόχοι στη Γάζα που έχουν χτυπηθεί από ισραηλινά αεροσκάφη μπορούν να χωριστούν χονδρικά σε τέσσερις κατηγορίες. Ο πρώτος είναι οι «τακτικοί στόχοι», οι οποίοι περιλαμβάνουν τυπικούς στρατιωτικούς στόχους όπως ένοπλους πυροβολισμούς, αποθήκες όπλων, εκτοξευτές πυραύλων, εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων, λάκκους εκτόξευσης, βόμβες όλμων, στρατιωτικά στρατηγεία, θέσεις παρατήρησης και ούτω καθεξής.

Το δεύτερο είναι «υπόγειοι στόχοι» - κυρίως σήραγγες που έχει σκάψει η Χαμάς κάτω από τις γειτονιές της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων κάτω από κατοικίες πολιτών. Αεροπορικές επιδρομές σε αυτούς τους στόχους θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση των σπιτιών πάνω ή κοντά στις σήραγγες.

Το τρίτο είναι οι «στόχοι εξουσίας», που περιλαμβάνει πολυώροφους και πύργους κατοικιών στην καρδιά των πόλεων και δημόσια κτίρια όπως πανεπιστήμια, τράπεζες και κυβερνητικά γραφεία. Η ιδέα πίσω από το χτύπημα τέτοιων στόχων, λένε τρεις πηγές πληροφοριών που συμμετείχαν στο σχεδιασμό ή τη διεξαγωγή επιθέσεων σε στόχους ισχύος στο παρελθόν, είναι ότι μια σκόπιμη επίθεση στην παλαιστινιακή κοινωνία θα ασκήσει «πολιτική πίεση» στη Χαμάς.

Η τελική κατηγορία αποτελείται από «οικογενειακά σπίτια» ή «σπίτια λειτουργών». Ο δηλωμένος σκοπός αυτών των επιθέσεων είναι να καταστρέψουν ιδιωτικές κατοικίες προκειμένου να δολοφονηθεί ένας μόνο κάτοικος που είναι ύποπτος ότι είναι πράκτορας της Χαμάς ή της Ισλαμικής Τζιχάντ. Ωστόσο, στον τρέχοντα πόλεμο, παλαιστινιακές μαρτυρίες βεβαιώνουν ότι ορισμένες από τις οικογένειες που σκοτώθηκαν δεν περιλάμβαναν πράκτορες από αυτές τις οργανώσεις.

Στα πρώτα στάδια του τρέχοντος πολέμου, ο ισραηλινός στρατός φαίνεται να έχει δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην τρίτη και τέταρτη κατηγορία στόχων. Σύμφωνα με δηλώσεις στις 11 Οκτωβρίου από τον Εκπρόσωπο του IDF, κατά τις πρώτες πέντε ημέρες των μαχών, οι μισοί από τους βομβαρδισμένους στόχους — 1.329 από τους 2.687 συνολικά — θεωρήθηκαν στόχοι ισχύος.

«Μας ζητείται να αναζητήσουμε πολυώροφα κτίρια με μισό όροφο που μπορούν να αποδοθούν στη Χαμάς», είπε μια πηγή που συμμετείχε σε προηγούμενες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα. «Μερικές φορές είναι το γραφείο του εκπροσώπου μιας μαχητικής ομάδας ή ένα σημείο όπου συναντώνται πράκτορες. Κατάλαβα ότι ο λόγος είναι μια δικαιολογία που επιτρέπει στον στρατό να προκαλέσει πολλές καταστροφές στη Γάζα. Αυτό μας είπαν.

«Αν έλεγαν σε όλο τον κόσμο ότι τα γραφεία [της Ισλαμικής Τζιχάντ] στον 10ο όροφο δεν είναι σημαντικά ως στόχος, αλλά ότι η ύπαρξή του είναι μια δικαιολογία για να γκρεμιστεί ολόκληρος ο πολυώροφος με στόχο να πιεστούν οι οικογένειες πολιτών που ζουν σε αυτήν προκειμένου να ασκηθεί πίεση στις τρομοκρατικές οργανώσεις, αυτό από μόνο του θα θεωρηθεί τρομοκρατία. Άρα δεν το λένε», πρόσθεσε η πηγή.

Διάφορες πηγές που υπηρέτησαν σε μονάδες πληροφοριών του IDF ανέφεραν ότι τουλάχιστον μέχρι τον τρέχοντα πόλεμο, τα πρωτόκολλα του στρατού επέτρεπαν την επίθεση εναντίον στόχων ισχύος μόνο όταν τα κτίρια ήταν άδεια από κατοίκους τη στιγμή της απεργίας. Ωστόσο, μαρτυρίες και βίντεο από τη Γάζα δείχνουν ότι από τις 7 Οκτωβρίου, ορισμένοι από αυτούς τους στόχους έχουν δεχθεί επίθεση χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση στους ενοίκους τους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ολόκληρες οικογένειες.

Η ευρεία στόχευση κατοικιών μπορεί να προκύψει από δημόσια και επίσημα δεδομένα. Σύμφωνα με το Κυβερνητικό Γραφείο Μέσων Ενημέρωσης στη Γάζα - το οποίο παρέχει αριθμούς νεκρών από τότε που το Υπουργείο Υγείας της Γάζας σταμάτησε να το κάνει στις 11 Νοεμβρίου λόγω της κατάρρευσης των υγειονομικών υπηρεσιών στη Λωρίδα - από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στις 23 Νοεμβρίου , το Ισραήλ είχε σκοτώσει 14.800 Παλαιστίνιους στη Γάζα. περίπου 6.000 από αυτούς ήταν παιδιά και 4.000 γυναίκες, που μαζί αποτελούν πάνω από το 67 τοις εκατό του συνόλου. Τα στοιχεία που παρέχονται από το Υπουργείο Υγείας και το Κυβερνητικό Γραφείο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης — και τα δύο υπό την αιγίδα της κυβέρνησης της Χαμάς — δεν αποκλίνουν σημαντικά από τις ισραηλινές εκτιμήσεις.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, επιπλέον, δεν διευκρινίζει πόσοι από τους νεκρούς ανήκαν στις στρατιωτικές πτέρυγες της Χαμάς ή της Ισλαμικής Τζιχάντ. Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι έχει σκοτώσει από 1.000 έως 3.000 ένοπλους Παλαιστίνιους μαχητές. Σύμφωνα με αναφορές μέσων ενημέρωσης στο Ισραήλ, ορισμένοι από τους νεκρούς μαχητές είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια ή μέσα στο υπόγειο σύστημα σηράγγων της Χαμάς και ως εκ τούτου δεν καταμετρήθηκαν σε επίσημες καταμετρήσεις.

Τα στοιχεία του ΟΗΕ για την περίοδο έως τις 11 Νοεμβρίου, όταν το Ισραήλ είχε σκοτώσει 11.078 Παλαιστίνιους στη Γάζα, αναφέρουν ότι τουλάχιστον 312 οικογένειες έχουν χάσει 10 ή περισσότερους ανθρώπους στην τρέχουσα ισραηλινή επίθεση. Για λόγους σύγκρισης, κατά τη διάρκεια της «Επιχείρησης Protective Edge» το 2014, 20 οικογένειες στη Γάζα έχασαν 10 ή περισσότερα άτομα. Τουλάχιστον 189 οικογένειες έχουν χάσει από έξι έως εννέα άτομα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, ενώ 549 οικογένειες έχουν χάσει από δύο έως πέντε άτομα. Δεν έχουν δοθεί ακόμη ενημερωμένες αναλύσεις για τα στοιχεία των θυμάτων που δημοσιεύθηκαν από τις 11 Νοεμβρίου.

Οι μαζικές επιθέσεις σε στόχους ισχύος και ιδιωτικές κατοικίες έγιναν την ίδια στιγμή που ο ισραηλινός στρατός, στις 13 Οκτωβρίου, κάλεσε το 1,1 εκατομμύριο κατοίκους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας -οι περισσότεροι από τους οποίους κατοικούν στην πόλη της Γάζας- να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετακομίσουν στα νότια της Λωρίδας. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία, ένας αριθμός ρεκόρ στόχων δύναμης είχε ήδη βομβαρδιστεί και περισσότεροι από 1.000 Παλαιστίνιοι είχαν ήδη σκοτωθεί , συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων παιδιών.

Συνολικά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού της Λωρίδας, έχουν εκτοπιστεί εντός της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου. Ο στρατός ισχυρίστηκε ότι το αίτημα για εκκένωση του βορρά της Λωρίδας αποσκοπούσε στην προστασία της ζωής των αμάχων. Οι Παλαιστίνιοι, ωστόσο, βλέπουν αυτόν τον μαζικό εκτοπισμό ως μέρος μιας «νέας Nakba» - μια προσπάθεια εθνοκάθαρσης μέρους ή ολόκληρης της επικράτειας.

«Γκρέμασαν ένα πολυώροφο για χάρη του»

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, κατά τις πρώτες πέντε ημέρες των μαχών έριξε 6.000 βόμβες στη Λωρίδα, συνολικού βάρους περίπου 4.000 τόνων. Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο στρατός είχε εξαφανίσει ολόκληρες γειτονιές . Σύμφωνα με το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Al Mezan που εδρεύει στη Γάζα, αυτές οι επιθέσεις οδήγησαν σε «την πλήρη καταστροφή κατοικημένων συνοικιών, την καταστροφή των υποδομών και τη μαζική δολοφονία κατοίκων».

Όπως τεκμηριώνεται από τον Al Mezan και πολλές εικόνες που προέρχονται από τη Γάζα, το Ισραήλ βομβάρδισε το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, τον Παλαιστινιακό Δικηγορικό Σύλλογο, ένα κτίριο του ΟΗΕ για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εξαιρετικούς φοιτητές, ένα κτίριο που ανήκει στην Palestine Telecommunications Company, το Υπουργείο Εθνικών Οικονομία, Υπουργείο Πολιτισμού, δρόμοι και δεκάδες πολυώροφα κτίρια και σπίτια — ειδικά στις βόρειες γειτονιές της Γάζας.

Την πέμπτη ημέρα των μαχών, ο εκπρόσωπος του IDF διένειμε σε στρατιωτικούς δημοσιογράφους στο Ισραήλ «πριν και μετά» δορυφορικές εικόνες γειτονιών στη βόρεια Λωρίδα, όπως η Shuja'iyya και η Al-Furqan (με το παρατσούκλι από ένα τζαμί στην περιοχή) στη Γάζα. Πόλη, που έδειξε δεκάδες κατεστραμμένα σπίτια και κτίρια. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι είχε πλήξει 182 στόχους ισχύος στη Shuja'iyya και 312 στόχους στο Al-Furqan.

Ο Αρχηγός του Επιτελείου της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, Omer Tishler, είπε σε στρατιωτικούς δημοσιογράφους ότι όλες αυτές οι επιθέσεις είχαν νόμιμο στρατιωτικό στόχο, αλλά και ότι ολόκληρες γειτονιές δέχθηκαν επίθεση «σε μεγάλη κλίμακα και όχι με χειρουργικό τρόπο». Σημειώνοντας ότι οι μισοί από τους στρατιωτικούς στόχους μέχρι τις 11 Οκτωβρίου ήταν στόχοι ισχύος, ο Εκπρόσωπος του IDF είπε ότι «οι γειτονιές που χρησιμεύουν ως φωλιές τρομοκρατίας για τη Χαμάς» δέχθηκαν επίθεση και ότι προκλήθηκαν ζημιές σε «επιχειρησιακά στρατηγεία», «επιχειρησιακά μέσα» και «περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιούνται από τρομοκρατικές οργανώσεις μέσα σε κτίρια κατοικιών». Στις 12 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τρία « ανώτατα μέλη της Χαμάς » — δύο από τα οποία ήταν μέλη της πολιτικής πτέρυγας της ομάδας.

Ωστόσο, παρά τον αχαλίνωτο ισραηλινό βομβαρδισμό, οι ζημιές στη στρατιωτική υποδομή της Χαμάς στη βόρεια Γάζα κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου φαίνεται να ήταν πολύ ελάχιστες. Πράγματι, πηγές πληροφοριών ανέφεραν στο +972 και στο Local Call ότι στρατιωτικοί στόχοι που αποτελούσαν μέρος στόχων ισχύος είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν πολλές φορές ως φύλλο συκής για να βλάψουν τον άμαχο πληθυσμό. «Η Χαμάς είναι παντού στη Γάζα. Δεν υπάρχει κτίριο που να μην έχει κάτι από τη Χαμάς, οπότε αν θέλετε να βρείτε έναν τρόπο να μετατρέψετε έναν πολυώροφο σε στόχο, θα μπορέσετε να το κάνετε», είπε ένας πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών.

«Ποτέ δεν θα χτυπήσουν απλώς έναν πολυώροφο που δεν έχει κάτι που μπορούμε να ορίσουμε ως στρατιωτικό στόχο», είπε μια άλλη πηγή πληροφοριών, η οποία πραγματοποίησε προηγούμενα πλήγματα εναντίον στόχων ισχύος. «Θα υπάρχει πάντα ένας όροφος στον πολυώροφο [που σχετίζεται με τη Χαμάς]. Αλλά ως επί το πλείστον, όταν πρόκειται για στόχους ισχύος, είναι σαφές ότι ο στόχος δεν έχει στρατιωτική αξία που να δικαιολογεί μια επίθεση που θα κατέστρεφε ολόκληρο το άδειο κτίριο στη μέση μιας πόλης, με τη βοήθεια έξι αεροπλάνων και βόμβες βάρους αρκετών τόνων».

Πράγματι, σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν στη σύνταξη στόχων ισχύος σε προηγούμενους πολέμους, αν και το αρχείο στόχων περιέχει συνήθως κάποιου είδους υποτιθέμενη συσχέτιση με τη Χαμάς ή άλλες μαχητικές ομάδες, το χτύπημα του στόχου λειτουργεί κυρίως ως «μέσο που επιτρέπει ζημιές σε εμφύλιους κοινωνία." Οι πηγές κατανόησαν, άλλες ρητά και άλλες σιωπηρά, ότι η ζημιά σε αμάχους είναι ο πραγματικός σκοπός αυτών των επιθέσεων.

Τον Μάιο του 2021, για παράδειγμα, το Ισραήλ επικρίθηκε έντονα για τον βομβαρδισμό του Πύργου Al-Jalaa , στον οποίο στεγάζονταν εξέχοντα διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως το Al Jazeera, το AP και το AFP. Ο στρατός ισχυρίστηκε ότι το κτίριο ήταν στρατιωτικός στόχος της Χαμάς. πηγές ανέφεραν στο +972 και στο Local Call ότι στην πραγματικότητα ήταν στόχος ισχύος.

Listen Live