Sun, Nov 24, 2024

Καθώς ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται, ο ισραηλινός στρατός αντιμετωπίζει τρομακτικές νέες προκλήσεις στον Λίβανο

Καθώς ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται, ο ισραηλινός στρατός αντιμετωπίζει τρομακτικές νέες προκλήσεις στον Λίβανο

ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ FRANCE 24

Η απόφαση του Ισραήλ να ξεκινήσει χερσαίες επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση σχετικά με τη σοφία του ανοίγματος ενός δεύτερου μετώπου και παρουσιάζει στους Ισραηλινούς στρατιώτες μια διαφορετική πρόκληση από το πυκνό αστικό περιβάλλον της Γάζας. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η Χεζμπολάχ έχει κατασκευάσει ένα περίπλοκο δίκτυο σηράγγων κομμένων βαθιά στους λόφους του νότιου Λιβάνου, μια μεγάλη τάξη για τον ισραηλινό στρατό.

Καθώς το Ισραήλ αναλαμβάνει την τέταρτη χερσαία επίθεσή του στον νότιο Λίβανο μέσα σε 50 χρόνια, τα στρατεύματά του αντιμετωπίζουν και πάλι βραχώδες έδαφος ναρκοθετημένο με εκρηκτικά και γεμάτο κρυψώνες για τις οποίες μάχονταν οι προηγούμενες γενιές στρατιωτών.

Αφού σφυροκόπησαν τη Γάζα για σχεδόν ένα χρόνο, οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν «στοχευμένες» χερσαίες επιδρομές στις 30 Σεπτεμβρίου με σκοπό να απωθήσουν τους μαχητές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο που βομβαρδίζουν το βόρειο Ισραήλ τον τελευταίο χρόνο.

Η απόφαση έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση σχετικά με τη σοφία του ανοίγματος ενός δεύτερου μετώπου και παρουσιάζει τους Ισραηλινούς στρατιώτες με μια διαφορετική πρόκληση στο επίπεδο, πυκνά γεμάτο αστικό περιβάλλον της Γάζας.

Ο Τζόναθαν Κόνρικους, ο οποίος πολέμησε στον Λίβανο και υπηρέτησε ως Ισραηλινός αξιωματικός-σύνδεσμος των ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών από το 2009-2013, είπε ότι το έδαφος ήταν «πολύ διαφορετικό» και αποτελεί μια ζώνη μάχης που είναι «πολλές φορές μεγαλύτερη».

«Η τοπογραφία είναι πολύ προκλητική για μια δύναμη εισβολής και βολική για έναν εχθρό όπως η Χεζμπολάχ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κόνρικους, πρώην στρατιωτικός εκπρόσωπος που τώρα εργάζεται για το συντηρητικό Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών στην Ουάσιγκτον.

«Το έδαφος επιτρέπει επίσης πολλούς τρόπους σε έναν αμυνόμενο εχθρό να χρησιμοποιήσει αντιαρματικούς πυραύλους και IED εναντίον ενός συμβατικού στρατού», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Η Miri Eisen, η οποία υπηρέτησε ως αξιωματικός των ισραηλινών πληροφοριών στον Λίβανο, θυμάται τους απότομους λόφους και τις χαράδρες που συνάντησε κατά την εισβολή του Ισραήλ το 1978.

«Μόλις διασχίσεις τα σύνορα, κατεβαίνεις δραστικά και ανεβαίνεις δραστικά», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άιζεν, ο οποίος τώρα εργάζεται στο Ινστιτούτο Αντιτρομοκρατίας στο Πανεπιστήμιο Ράιχμαν του Ισραήλ.

"Υπάρχουν ογκόλιθοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κρυψώνες και υπάρχουν περιοχές στις οποίες δεν μπορείς να περάσεις μόνο με οχήματα. Είναι επίσης δύσκολο να περπατήσεις", θυμάται.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η Χεζμπολάχ κατασκεύασε ένα περίπλοκο δίκτυο υπόγειων σηράγγων που κόπηκαν βαθιά στους λόφους, με ανοίγματα κρυμμένα μέσα σε σπίτια μεταξύ άλλων τοποθεσιών.

Οι πολλαπλοί πόλεμοι του Ισραήλ στον Λίβανο είχαν πάντα τον ίδιο στόχο -- την αντιμετώπιση μιας απειλής για την ασφάλεια στα βόρεια σύνορά του -- αλλά είχαν δώσει άκρως αμφισβητούμενα αποτελέσματα.

Μετά την «Επιχείρηση Λιτάνι» κατά της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ( PLO ) το 1978, τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν τέσσερα χρόνια αργότερα για την ευρύτερη επιχείρηση «Ειρήνη για τη Γαλιλαία», στοχεύοντας ξανά την ΟΑΠ.

Αυτή η εισβολή οδήγησε το Ισραήλ να πολιορκήσει για λίγο τη Βηρυτό και άφησε περίπου 20.000 νεκρούς μέχρι το τέλος του ίδιου έτους. Τα ισραηλινά στρατεύματα κατέληξαν να κατέχουν το νότιο τμήμα της χώρας για 18 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η σιιτική ομάδα Ισλάμ Χεζμπολάχ εμφανίστηκε υπό την επίβλεψη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Μετά την αποχώρηση του Ισραήλ, ακολούθησε μια σειρά βίαιων επεισοδίων με τη Χεζμπολάχ, με αποκορύφωμα άλλη μια χερσαία επίθεση και πόλεμο το 2006.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα , ο οποίος δολοφονήθηκε σε αεροπορική επιδρομή στις 27 Σεπτεμβρίου, κήρυξε μια «θεϊκή νίκη» σε αυτόν τον πόλεμο του 2006, ο οποίος θεωρήθηκε ευρέως ως αποτυχία για το Ισραήλ με κόστος 160 ζωών, κυρίως στρατιωτών.

Ο πόλεμος 33 ημερών σκότωσε επίσης 1.200 Λιβανέζους κυρίως πολίτες.

Στην τελευταία του ομιλία, ημέρες πριν από τη δολοφονία του, ο Νασράλα προειδοποίησε τον αρχαιότερο εχθρό του για τους κινδύνους από την προσπάθεια δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στο νότιο Λίβανο.

«Αυτή η ζώνη ασφαλείας θα μετατραπεί σε τέλμα, παγίδα, ενέδρα, άβυσσο και κόλαση για τον στρατό σας, αν θέλετε να έρθετε στη γη μας», προειδοποίησε στις 19 Σεπτεμβρίου.

Μέχρι στιγμής, μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες μάχης, 14 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

Μάχη σκληραγωγημένων
Οι ειδικοί λένε ότι τόσο ο ισραηλινός στρατός όσο και η Χεζμπολάχ έχουν μεταμορφωθεί από την τελευταία τους ανοιχτή αντιπαράθεση.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί σχεδιαστές σκέφτηκαν τις αποτυχίες του 2006 για να πάρουν μαθήματα.

«Οι Ισραηλινοί Στρατοί παρακολουθούσαν την απειλή της Χεζμπολάχ για πολλά χρόνια και είχαν τους τελευταίους 11 μήνες να προετοιμαστούν ενώ πολεμούσαν τη Χαμάς (στη Γάζα) πριν στραφούν στη Χεζμπολάχ», είπε ο Άιζεν.

Το Ισραήλ κλιμάκωσε μια αεροπορική εκστρατεία κατά της Χεζμπολάχ στις 23 Σεπτεμβρίου, στοχεύοντας ανώτερα στελέχη και χωματερές όπλων , καθώς προσπαθούσε να υποβαθμίσει την οργάνωση πριν από την επίγεια επίθεση.

Η κλιμάκωση ήρθε αμέσως μετά την έκρηξη παγιδευμένων συσκευών επικοινωνίας που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ, τραυματίζοντας χιλιάδες.

Ο βομβαρδισμός έχει σκοτώσει περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, σύμφωνα με στοιχεία του λιβανικού υπουργείου Υγείας του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης λέει ότι έχει επαληθεύσει περίπου 690.000 εσωτερικά εκτοπισμένους.

Ένας τραυματίας Ισραηλινός στρατιώτης μεταφέρεται στο νοσοκομείο Rambam στη Χάιφα στις 26 Ιουλίου 2006, κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. © Denis Sinyakov, AFP

Από το 2006, η Χεζμπολάχ είναι γνωστό ότι επωφελήθηκε από πολυετείς μεταφορές όπλων από το Ιράν , συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων, ενώ πολλά από τα στρατεύματά της σκληρύνονται μετά από μάχες στη Συρία για να υποστηρίξουν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ .

Η Ραμπά Αλάμ από το Κέντρο Πολιτικών και Στρατηγικών Μελετών Al-Ahram, ένα αιγυπτιακό ερευνητικό ινστιτούτο, τόνισε ότι η Χεζμπολάχ λειτουργούσε με «αποκεντρωμένο τρόπο» σαν αντάρτικος στρατός, επιτρέποντάς της να αντεπιτεθεί στο νότο.

«Η υπόθεση ότι το χτύπημα της ηγεσίας και των επικοινωνιών (της ομάδας) θα παρέλυε το κίνημα ήταν λάθος», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Mounir Shehadeh, πρώην συντονιστής της λιβανικής κυβέρνησης για την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ UNIFIL, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Χεζμπολάχ είχε ένα σημαντικό απόθεμα αντιαρματικών πυραύλων και άλλων όπλων.

"Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό για να ανακόψει την προέλαση των (ισραηλινών) τανκς. Δεν τα χρησιμοποιεί ακόμη. Βασίζεται σε ενέδρες, παγίδες και εκρηκτικά ενάντια στις δυνάμεις που προχωρούν", είπε.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live