Wed, Nov 27, 2024

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ

Η ξηρασία στο Γκραντ Σουντ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ έχει αφήσει πάνω από 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν σοβαρή πείνα

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ

Ο Ανθρωπιστικός Συντονιστής για τη Μαδαγασκάρη, Issa Sanogo, κάλεσε ΠΡΟΣΦΑΤΑ τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει επειγόντως την υποστήριξή της στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρή πείνα στο Grand Sud της χώρας καθώς η κυβέρνηση και οι ανθρωπιστικοί εταίροι εγκαινίασαν το αναθεωρημένο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΛΙΜΟΚΤΟΝΟΥΝΤΩΝ.

Οι καταστροφικές συνέπειες της πιο οξείας ξηρασίας των τελευταίων 40 ετών, σε συνδυασμό με αμμοθύελλες και παράσιτα, έχουν καταστήσει σχεδόν αδύνατο για τους ανθρώπους στη νότια Μαδαγασκάρη να καλλιεργήσουν τη δική τους τροφή για τουλάχιστον τρία χρόνια τώρα, αφήνοντας περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια.

«Όταν επισκέφτηκα το Grand Sud της Μαδαγασκάρης, είδα το ανθρώπινο πρόσωπο της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης», είπε ο κ. Sanogo.

«Γυναίκες, παιδιά και οικογένειες τρώνε κάκτους ή ακρίδες για να επιβιώσουν από αυτήν την ξηρασία και περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά υποσιτίζονται έντονα. Αυτό συμβαίνει σε μια χώρα και μια περιοχή που έχει συμβάλει τα λιγότερα στην κλιματική αλλαγή».

Η ξηρασία στο Γκραντ Σουντ έχει αφήσει πάνω από 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν σοβαρή πείνα, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 30.000 ανθρώπων σε απειλητικές για τη ζωή συνθήκες πείνας. Η τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση οδηγεί τις οικογένειες να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν στις καθημερινές εργασίες, συμπεριλαμβανομένης της εύρεσης τροφής και νερού. Η βία με βάση το φύλο και η παιδική κακοποίηση έχουν αυξηθεί και οι άνθρωποι εκτοπίζονται από τις αγροτικές σε αστικές περιοχές αναζητώντας τροφή και υπηρεσίες.

«Γνώρισα οικογένειες που μου είπαν ότι έπρεπε να πουλήσουν όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα, μέχρι τις κατσαρόλες και τα τηγάνια τους, για να αγοράσουν μικρές ποσότητες φαγητού που δεν θα τους κρατήσουν για πολύ», εξήγησε η Ανθρωπιστική Συντονίστρια.

«Είναι επιτακτική ανάγκη ο κόσμος να ενεργήσει τώρα για να βοηθήσει αυτές τις οικογένειες».

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Μαδαγασκάρη έχουν επεκτείνει σημαντικά τις δραστηριότητές τους το 2021, φτάνοντας πάνω από 900.000 άτομα με σωτήρια βοήθεια, ως συμπλήρωμα των προσπαθειών της κυβέρνησης στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Αντίδρασης για την κρίση στο Grand Sud. Ωστόσο, καθώς η αιχμή της αδύναμης σεζόν (Ιανουάριος έως Απρίλιος) πλησιάζει γρήγορα, είναι κρίσιμο να κλιμακωθεί η απόκριση.

Ενώ οι δωρητές συνεισέφεραν γενναιόδωρα σχεδόν 120 εκατομμύρια δολάρια από τα 231 εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται στο πλαίσιο του αναθεωρημένου ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΛΙΜΟΚΤΟΝΟΥΝΤΩΝ η οποία διαρκεί από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022), απαιτούνται άμεσα περισσότερα για να μπορέσουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις να παρέχουν τροφή, νερό,υπηρεσίες υγείας και ζωή -εξοικονόμηση διατροφής για σχεδόν 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους στο Grand Sud τους επόμενους μήνες.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ
Το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου, η Μαδαγασκάρη, διαθέτει ένα μοναδικό οικοσύστημα, με πολλά είδη φυτών και ζώων που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού.
Ωστόσο, η χώρα αντιμετώπισε προκλήσεις στην κοινωνικοοικονομική της ανάπτυξη και τις τελευταίες δεκαετίες γνώρισε στασιμότητα στο κατά κεφαλήν εισόδημα και άνοδο της απόλυτης φτώχειας. Η πολιτική αστάθεια υπονομεύει τη θεσμική ικανότητα της κυβέρνησης, την οικονομική ανάπτυξη
και τις προσπάθειες ανάπτυξης. Μειώνει επίσης την πρόσβαση των ανθρώπων σε βασικές υπηρεσίες και την ικανότητά τους να αποτρέπουν και να ανακάμπτουν από συχνούς κραδασμούς, όπως καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα.

Με κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν 422$, η χώρα κατατάσσεται στην 164η θέση από 189 σύμφωνα με τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης 2020.
Επηρεάζοντας σχεδόν τα μισά από όλα τα παιδιά κάτω των 5 ετών -το δέκατο υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο- ο χρόνιος υποσιτισμός θεωρείται ως ένα από τα κύρια προβλήματα δημόσιας υγείας στη Μαδαγασκάρη. Το κόστος που σχετίζεται με τον παιδικό υποσιτισμό αντιπροσωπεύει το 14,5 τοις εκατό του ΑΕΠ της χώρας.

Η περιοχή Grand Sud έχει πληγεί από συνεχείς ξηρασίες κατά τις περιόδους βροχών 2019/2020 και 2020/2021. Αυτό είχε καταστροφικό αντίκτυπο στη γεωργία και ανάγκασε τους ανθρώπους να καταφύγουν σε απεγνωσμένα μέτρα επιβίωσης, όπως η κατανάλωση ακρίδων, ακατέργαστων κόκκινων καρπών κάκτων ή άγριων φύλλων. Η ανάλυση επισιτιστικής ασφάλειας (IPC) που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2021 αποκάλυψε ότι 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή χρειάζονται επείγουσα βοήθεια (IPC Φάση 3 ή παραπάνω) και 28.000 από αυτούς είναι σε κρίσιμη επισιτιστική ανασφάλεια στη φάση της Καταστροφής (IPC Phase 5). Από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2021, που αντιστοιχεί στην περίοδο αραιής περιόδου, με ανεπαρκή αποθέματα τροφίμων, υψηλές τιμές βασικών προϊόντων λόγω του COVID- 19 και σχετικούς περιορισμούς και κακές ευκαιρίες απασχόλησης, η κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας πιθανότατα θα επιδεινωθεί, φέρνοντας τον αριθμό των ατόμων σε ανάγκη βοήθειας σε 1,31 εκατ. Η γεωργία, η αλιεία και η δασοκομία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της Μαδαγασκάρης. Στη γεωργία κυριαρχεί η βροχοτροφή μικρής κλίμακας γεωργία
επιβίωσης: επτά στους 10 μικροκαλλιεργητές κατέχουν όχι περισσότερα από 1,2 εκτάρια γης. Το ρύζι είναι η κύρια βασική τροφή και η κύρια
καλλιέργεια του νησιού, αλλά δεν παράγεται αρκετό για να ικανοποιήσει την εθνική ζήτηση. Η αγροτική παραγωγή παραμένει χαμηλή λόγω παραγόντων όπως:

  • περιορισμένη πρόσβαση σε γεωργικά
  • παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία,
  • πιστώσεις και αγορές.                                                                                                                                                                                             
  • ανισότητα των φύλων που περιορίζει την πρόσβαση των γυναικών και των κοριτσιών στη γη·
  • κακές τεχνικές μετά τη συγκομιδή.
  • ανεπαρκής διαχείριση φυσικών πόρων·
  • και έλλειψη επαρκούς πρόσβασης στις αγορές για τους μικροκαλλιεργητές.

Η Μαδαγασκάρη συγκαταλέγεται στις δέκα χώρες που είναι πιο ευάλωτες σε καταστροφές και θεωρείται η πιο εκτεθειμένη στον κυκλώνα χώρα στην
Αφρική. Το ένα τέταρτο του πληθυσμού ζει σε περιοχές ιδιαίτερα επιρρεπείς σε κυκλώνες, πλημμύρες ή ξηρασία. Η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος επιδεινώνουν αυτούς τους κινδύνους, ενώ η αυξανόμενη ευθραυστότητα του οικοσυστήματος εντείνει την ευπάθεια σε κραδασμούς και την επισιτιστική ανασφάλεια. Η αποψίλωση των δασών έχει γίνει μια σημαντική ανησυχία: το 90 τοις εκατό των αρχικών τροπικών δασών της Μαδαγασκάρης έχουν χαθεί από την υλοτομία, την παραγωγή ξυλάνθρακα και τη γεωργία κοπής και καύσης.

Στη Μαδαγασκάρη, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) αντιμετωπίζει τις άμεσες επισιτιστικές ανάγκες των ευάλωτων πληθυσμών που
έχουν πληγεί από καταστροφές μέσω της άνευ όρων επισιτιστικής βοήθειας. Το WFP ενισχύει επίσης την ανθεκτικότητα των κοινοτήτων μέσω της υπό όρους βοήθειας, της διανομής τροφίμων για τη δημιουργία ή αποκατάσταση κοινοτικών περιουσιακών στοιχείων και υποστηρίζοντας την πρόσβαση των μικροκαλλιεργητών στις αγορές. Παρέχουμε διατροφική υποστήριξη σε παιδιά, έγκυες γυναίκες και κορίτσια και θηλάζουσες μητέρες για την πρόληψη του οξέος υποσιτισμού, ενώ υποστηρίζουμε επίσης τη θεραπεία του μέτριας οξείας υποσιτισμού και βελτιώνοντας τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα διασφαλίζοντας ότι το παιδί έχει πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα μέσω του προγράμματος σχολικών γευμάτων.

Για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των παρεμβάσεων του, το WFP ενισχύει τις ικανότητες της κυβέρνησης της Μαδαγασκάρης μέσω της παροχής υλικής και τεχνικής βοήθειας και κοινών αξιολογήσεων και αξιολογήσεων στους τομείς της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής καθώς και της μείωσης του κινδύνου καταστροφών.

Το έργο του WFP επικεντρώνεται στις νότιες, νοτιοδυτικές και νοτιοανατολικές περιοχές που έχουν πληγεί από καταστροφές.

ΕΡΕΥΝΑ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live