Wed, Nov 27, 2024

Η αξιολόγηση της νέας επισιτιστικής ασφάλειας του WFP του Σουδάν επιβεβαιώνει την ανησυχητική αύξηση της πείνας

Η αξιολόγηση της νέας επισιτιστικής ασφάλειας του WFP του Σουδάν επιβεβαιώνει την ανησυχητική αύξηση της πείνας

Η αξιολόγηση της νέας επισιτιστικής ασφάλειας του WFP του Σουδάν επιβεβαιώνει την ανησυχητική αύξηση της πείνας

ΧΑΡΤΟΥΜ – Ένα ρεκόρ 15 εκατομμυρίων ανθρώπων στο Σουδάν – το ένα τρίτο του πληθυσμού – αντιμετωπίζουν επί του παρόντος οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, δείχνει η Συνολική Αξιολόγηση Επισιτιστικής Ασφάλειας και Ευπάθειας (CFSVA) που δημοσιεύτηκε από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP).

«Οι συνδυασμένες επιπτώσεις των συγκρούσεων, των κλιματικών σοκ, των οικονομικών και πολιτικών κρίσεων, του αυξανόμενου κόστους και των φτωχών σοδειών ωθούν εκατομμύρια ανθρώπους πιο βαθιά στην πείνα και τη φτώχεια», δήλωσε ο Eddie Rowe, εκπρόσωπος και διευθυντής του WFP στο Σουδάν.

«Ωστόσο, τα επίπεδα χρηματοδότησης δεν ταιριάζουν με τις ανθρωπιστικές ανάγκες και πρέπει να δράσουμε τώρα για να αποφύγουμε την αύξηση των επιπέδων πείνας και να σώσουμε τις ζωές όσων έχουν ήδη πληγεί».

Η αξιολόγηση προβλέπει ότι η ήδη ανησυχητική κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας είναι πιθανό να επιδεινωθεί καθ 'όλη τη λιτή σεζόν στο Σουδάν, η οποία ξεκίνησε αυτόν τον μήνα και θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, έως και το 40% του πληθυσμού, ή περίπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι, μπορεί να διολισθήσει σε επισιτιστική ανασφάλεια, για την οποία το WFP και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) προειδοποίησαν νωρίτερα φέτος.

«Το έτος συγκομιδής 2021/2022, το Σουδάν μπόρεσε να παράγει 5,1 εκατομμύρια τόνους δημητριακών, αρκετά για να καλύψει τις ανάγκες λιγότερο από τα δύο τρίτα του πληθυσμού. Εάν η τρέχουσα γεωργική περίοδος δεν λάβει ισχυρή υποστήριξη με γεωργικές εισροές και κτηνοτροφικές υπηρεσίες, ο αριθμός των επισιτιστικής ανασφάλειας μπορεί να αυξηθεί δραματικά σε πρωτοφανή επίπεδα και τελικά να οδηγήσει σε περισσότερες συγκρούσεις και εκτοπισμούς», δήλωσε ο Babagana Ahmadu, εκπρόσωπος του FAO στο Σουδάν.

Οι συνδυασμένες επιπτώσεις της οικονομικής και πολιτικής κρίσης, οι συγκρούσεις και οι εκτοπισμοί, οι κλιματικές κρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των ξηρασιών και των πλημμυρών, και η κακή σοδειά την περασμένη γεωργική περίοδο είναι μεταξύ των βασικών παραγόντων της επισιτιστικής ανασφάλειας στο Σουδάν. Για να επιδεινώσει την κατάσταση, η σύγκρουση στην Ουκρανία αυξάνει περαιτέρω τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων στο Σουδάν, το οποίο εξαρτάται από τις εισαγωγές τροφίμων με περισσότερες από τις μισές εισαγωγές σιταριού της χώρας να προέρχονται από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Η αξιολόγηση της CFSVA δείχνει περαιτέρω ότι η επισιτιστική ανασφάλεια υπάρχει και στις 18 πολιτείες του Σουδάν και έχει επιδεινωθεί σε 16 από τις πολιτείες. Οι δέκα τοποθεσίες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι στο Νταρφούρ, το οποίο έχει καταστραφεί από σχεδόν δύο δεκαετίες παρατεταμένων συγκρούσεων και εκτοπισμών.

Η περιοχή που επλήγη περισσότερο είναι στο Kereneik, στο Δυτικό Νταρφούρ, όπου οι νέες συγκρούσεις στα τέλη Απριλίου στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 179 ανθρώπους και εκτόπισαν περίπου 125.000. Έως και το 90 τοις εκατό του πληθυσμού στο Kereneik είναι επισιτιστική ανασφάλεια, δείχνει η ανάλυση CFSVA.

Μια προηγούμενη αξιολόγηση του WFP και του FAO για τη γεωργική παραγωγή, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο, αποκάλυψε ότι η κακή συγκομιδή σε πολλά μέρη του Σουδάν επηρέασε αρνητικά τη διαθεσιμότητα τροφίμων και τις ευκαιρίες διαβίωσης. Με βάση αυτό, η πρόσφατα δημοσιευμένη Περιεκτική Αξιολόγηση Επισιτιστικής Ασφάλειας επιβεβαιώνει την επιδείνωση της κατάστασης επισιτιστικής ασφάλειας στο Σουδάν.

Για να αντιμετωπιστεί η απότομη αύξηση της επισιτιστικής ανασφάλειας, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP) ζητούν επείγουσα δράση, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της χρηματοδότησης, προκειμένου να σωθούν ζωές και να αποτραπεί μια επικείμενη κρίση πείνας στο Σουδάν.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live