Sun, Nov 24, 2024

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΥΡΟΤΩΝ ΑΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ;

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΥΡΟΤΩΝ ΑΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ;

ΓΙΑΤΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΕΙ ΤΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ;
ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΓΕΜΑΤΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΘΥΣΑΥΡΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΧΟΣ
ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΤΗΝ ΟΥΝΕΣΚΟ

Από το 2008 πολλές ειδησεογραφικες λεζαντες φωτογραφιών είχαν τον παρακατώ κοινό τόπο:" H Τύρος, που έχει κηρυχθεί από την UNESCO μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ύστερα από επίθεση των αεροπλάνων του Ισραήλ"
Ανακάλυψαμε μια από αυτες τις περιγραφες φωτογραφιών σε εφημερίδες της 25ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ του 2008.Αρα η επίθεση στην Τυρο δεν πρέπει να ξαφνιασε τους παλαιους και εμπειρους πολεμικους ανταποκριτες και αναλυτες.Ο Ισραηλινος στρατός ιδιαίτερα η Αεροπορια το είχε ξαναεπιχειρησει και ανησυχησε και εκεινο το Φθινόπωρο τους κορυφαιους αρχαιολογους και την Ουνεσκο
η οποία δεν πολυσυμπαθει τους στρατηγους και τους πολεμαρχους ανά την υφηλιο .

Η Μαρία Θερμου από τότε μας είχε ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ:

"Την ώρα που τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν τις επιθέσεις των Ισραηλινών εναντίον του Λιβάνου, η καταμέτρηση των θυμάτων που βαίνει την ανιούσα προηγείται ασφαλώς όλων των υλικών καταστροφών. Οι βόμβες ωστόσο που πέφτουν δίπλα στο Μπααλμπέκ, που δεν είναι άλλο από την αρχαία Ηλιούπολη, οι αναφορές στο λιμάνι της Τύρου, το οποίο κάποτε υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εφοδιασμού και ορμητήριο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Τρίπολη στις ακτές της Μεσογείου, μήλον της Εριδος μεταξύ των διαδόχων του μακεδόνα στρατηλάτη και σπουδαία χριστιανική, επισκοπική έδρα αργότερα, η πανάρχαιη Σιδώνα, που η αρχή της ιστορίας της πάει πίσω στη 2η χιλιετία π.X., όλα αυτά μιλάνε και για τις άλλες εφιαλτικές συνέπειες αυτού του πολέμου.

Χώρα των αρχαίου σημιτικού λαού των Φοινίκων ο σημερινός Λίβανος, που εδώ και χιλιετίες σπαράσσεται από πολεμικές συρράξεις γνωρίζοντας αλλεπάλληλους κατακτητές και υφιστάμενος λεηλασίες και καταστροφές, αντιμετωπίζει πάλι, πέραν των άλλων, και την απειλή κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς του. Στην περίπτωση του Λιβάνου ωστόσο πρόκειται για την κοινή πολιτιστική κληρονομιά της Μεσογείου. Γιατί αυτή η κληρονομιά ζυμώθηκε από στοιχεία όλων των λαών, που συναντήθηκαν στην ίδια θάλασσα με αποτέλεσμα να προκύψει το πιο σημαντικό αμάλγαμα της ιστορίας του πολιτισμού."

ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗΣ ΑΞΙΑΣ - ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΙΡΑΚ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΛΙΒΑΝΟ
Εκεινες τις μέρες το ίδιο ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ στο Βήμα θυμίζε τις ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ στα τελη του εικοστου και τις αρχές του εικοστου πρώτο αιώνα:" Αγνωστο ακόμη τι μπορεί να προκύψει από τις πολεμικές επιχειρήσεις στον Λίβανο, χερσαίες και από αέρος. Το πρόσφατο παράδειγμα του Ιράκ όμως και το παλαιότερο του Αφγανιστάν δεν επιτρέπουν αισιοδοξία. Αν δεν είναι οι βόμβες εκείνες που μπορεί να πλήξουν τα μνημεία, θα βρεθούν οι άνθρωποι οι οποίοι θα θελήσουν να εκμεταλλευθούν αυτή την κατάσταση. Και αυτό που όλοι φοβούνται, η επέκταση δηλαδή του πολέμου προς τη Συρία, προϊδεάζει για όσα μπορεί να επακολουθήσουν και εκεί. Μια χώρα με μοναδικά επίσης αρχαία μνημεία και της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής."

Το CNN έχοντας αντανακλαστικα καλυψε αμέσως τους προσφατους ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ:

"Το Ισραήλ βομβάρδισε την Τύρο - Σφοδρό πλήγμα στην «καρδιά» της αρχαίας πόλης του Λιβάνου

Μία από τις αρχαιότερες πόλεις του Λιβάνου και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO βομβάρδισε ο ισραηλινός στρατός την Τετάρτη (23/10), ενώ βίντεο που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας δείχνουν κτήρια στην πόλη αυτή, την Τύρο να μετατρέπονται σε συντρίμμια.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες drone στοχοποίησε την οδό Sawt Al Farah και είναι η πρώτη φορά που οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις καταφέρνουν χτύπημα στο κέντρο της πόλης

Πρόκειται για μια πόλη που βρίσκεται στα μεσογειακά παράλια του νότιου Λιβάνου και συνιστά μια από τις παλαιότερες και ιστορικά πιο σημαντικές πόλεις της περιοχής.

Εν τω μεταξυ η φωτογραφία του φωτοειδησεογραφου Mohammad Zaatari παρουσιαζε καπνό να υψώνεται πάνω από το κέντρο της αρχαίας πόλης της Τύρου μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό

Η Τυρος μετά τον πόλεμο κατά τον Οκτωβρίο του 2009

UNESCO: Τα αρχαία ερείπια του Λιβάνου κατεστραμμένα από τον πόλεμο

Ο πολιτιστικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, UNESCO, τονιζε το 2009 ότι τα πιο σημαντικά αρχαία ερείπια του Λιβάνου είχαν υποστει ζημιές από τις μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της σιιτικής πολιτοφυλακής Χεζμπολάχ.

Σε μια αποστολή στον Λίβανο εκεινο το μήνα, μια ομάδα της UNESCO διαπίστωσε ότι οι αρχαίες τοποθεσίες στις πόλεις Byblos, Tire και Baalbek επρέπε να αποκατασταθούν.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα ερείπια στη Βύβλο, κατά μήκος της ακτής της Μεσογείου βόρεια της Βηρυτού, υπέστησαν τις πιο σοβαρές ζημιές. Η ομάδα είπε τοτε ότι μια πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από μια ισραηλινή επίθεση σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μόλυνσε δύο μεσαιωνικούς πύργους στο λιμάνι. Η UNESCO επέμενε ότι οι πέτρες επρέπε να καθαριστούν με το χέρι, πριν από την έναρξη του χειμώνα.

Η UNESCO αναφέρε τότε ότι μια τοιχογραφία σε υπόγειο τάφο της ρωμαϊκής εποχής στη νότια πόλη της Τύρου υπέστη ζημιές από τον πόλεμο και κατέρρευσε όταν το Ισραήλ βομβάρδισε ένα κοντινό κτίριο. Επίσης οι ρωγμές σε ρωμαϊκούς ναούς στην πόλη Baalbek στην κοιλάδα Bekaa είχαν διευρυνθεί παρόλο που οι ισραηλινές βόμβες δεν έπληξαν τους ναούς.

Ο πολιτιστικός οργανισμός ανεφερε.πως οι αποκαταστάσεις θα κοστίζαν περίπου 100.000 δολάρια.

Τα ερείπια στο Byblos, στην Τυρο και στο Baalbek περιλαμβάνονταν στον κατάλογο της UNESCO με τοποθεσίες «Παγκόσμιας Κληρονομιάς» από τότε.

ΜΙΑ ΑΣΤΟΧΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Χτες τα ειδησεογραφικα πρακτορεια μετεδιδαν τα παρακατώ:Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επιδρομές στο νότιο Λίβανο την Τετάρτη, χτυπώντας την αρχαία πόλη της Τύρου μετά την έκδοση της ευρύτερης εντολής εκκένωσης από εκεί.
Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους πολίτες σε περιοχές της Τύρου να μετακινηθούν περίπου 25 μίλια βόρεια, η πρώτη τέτοια ανακοίνωση για ένα μεγάλο τμήμα της νότιας παράκτιας πόλης που μέχρι πρόσφατα ήταν σημαντικός κόμβος για τους ανθρώπους που εγκατέλειπαν άλλες περιοχές του Λιβάνου.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν ώρες αργότερα, προκαλώντας καπνό να υψώνεται από την πόλη, ως τελευταία ένδειξη ότι το Ισραήλ κλιμακώνει τη στρατιωτική του εκστρατεία εντός του Λιβάνου.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι επιτίθεται σε υποδομές της Χεζμπολάχ και κατηγόρησε την ομάδα ότι ενσωμάτωσε σε περιοχές αμάχων στην πόλη, της οποίας τα ρωμαϊκά ερείπια της έχουν κερδίσει ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Δεν ήταν αμέσως σαφές ποιοι ήταν οι στόχοι του Ισραήλ ή η έκταση των ζημιών ή των απωλειών."
Μελη της κοινοτητας πληροφοριών και υπηρεσιακοι κρατικων Υπηρεσιων με ειδικευση στη Μέση Ανατολη απορουσαν για την επίθεση.Τα ερωτηματα ητο έντονα.Τι γυρευει. το Ισραηλ στην Τυρο;.Δεν αρκουν τοσοι επικριτες αναζητει από μόνο του τη ρηξη με την Ουνεσκο.Σε τι θα το υποβοηθησει η έστω από λάθος ανατιναξη μιας σημαντικης και συμβολικης
Αρχαιότητας;

TO NAHARNET KAI H ΟΥΝΕΣΚΟ.
ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ ΑΧΡΕΙΑΣΤΑ
Λιβανικα μέσα επαναλαμβαναν.μετα τους ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ,την στοχευση και των ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ: Η Τυρος μια πρωτεύουσα της επαρχίας, είχε σε μεγάλο βαθμό γλιτώσει στον πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ, αλλά τα χτυπήματα σε μια περιοχή γύρω από την πόλη έχουν ενταθεί πρόσφατα.

Η αρχαία πόλη της Τύρου, περίπου 80 χιλιόμετρα νότια της Βηρυτού, είναι γνωστή για τις παρθένες παραλίες, το αρχαίο λιμάνι και τα επιβλητικά ρωμαϊκά ερείπια και τον ιππόδρομο, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του Λιβάνου και μια ζωντανή μητρόπολη δημοφιλής στους τουρίστες.

Η ιστορία της πόλης εκτείνεται στον 5ο αιώνα π.Χ. Τα κτίρια που χτυπήθηκαν την Τετάρτη βρίσκονταν μεταξύ πολλών μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένου του ιππόδρομου και μιας συστάδας παραθαλάσσιων τοποθεσιών που σχετίζονται με τους αρχαίους Φοίνικες και τους Σταυροφόρους.

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε προειδοποιήσεις εκκένωσης λίγες ώρες νωρίτερα για δεκάδες κτίρια στην καρδιά της πόλης. Είπε στους κατοίκους να μετακινηθούν βόρεια του ποταμού Awali, δεκάδες χιλιόμετρα βόρεια.

Ο Avichay Adraee, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δήλωσε στην πλατφόρμα X ότι υπήρχαν περιουσιακά στοιχεία της Χεζμπολάχ στην περιοχή της προειδοποίησης εκκένωσης, χωρίς να διευκρινίσει ή να παράσχει στοιχεία.

Η πόλη βρίσκεται στο νότιο Λίβανο, όπου η σιιτική μουσουλμανική Χεζμπολάχ έχει ισχυρή παρουσία και οι νομοθέτες της είναι μέλη της ομάδας ή οι σύμμαχοί της.
Αλλά ηπολη της Τύρου φιλοξενεί κυρίως πολίτες χωρίς δεσμούς με την ομάδα, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης χριστιανικής κοινότητας.

Οι πρώτοι ανταποκριτές από την Πολιτική Άμυνα του Λιβάνου χρησιμοποίησαν μεγάφωνα για να προειδοποιήσουν τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή και βοήθησαν τους ηλικιωμένους και άλλους που δυσκολεύονταν να φύγουν.

Ο Ali Safieddine, επικεφαλής της Πολιτικής Άμυνας, δήλωσε στο Associated Press ότι δεν υπήρξαν θύματα μετά από επτά χτυπήματα που προκάλεσαν την κατάρρευση πολλών κτιρίων.

Αυτή η είδηση από το Λιβανο έχει προβληματισει τόσο τους Αμερικανους όσο και την Ιταλία και τη Γαλλία.Απο τη μια οι εκλογικοι κραδασμοι αφού ο ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ
μιας πόλης με πληθυσμό κυρίως αμετοχο στη ρηξη Ισραηλ ΧΕΖΠΟΛΛΑΧ,με 80000 χριστιανους κατοικους θα επιρεασει Αμερικανους ψηφοφορους και την αμερικανικη Αρχαιολογικη ακαδημα ι κη κοινότητα.Επιπροσθετα ο ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ενός από τους κορυφαιους τουριστικους προορισμους του Λιβανου ενισχυει όσους υποστηριζουν πως η ισοπεδωση της χώρας δεν αποκλειεται από τα σεναρια του Ισραηλινου στρατου.Απο την άλλη η ΟΥΝΕΣΚΟ μέσω δορυφορων παρακολουθεί αρχαιοτητες τόσο στη Γαζα όσο και στο Λιβανο.Οι παρεμβασεις της σίγουρα θα ενοχλησουν το Ισραηλ.
Τα ερωτηματα μάλλον οδηγουν σε αποκρισεις που υπομνματιζουν την έλλειψη ψυχραιμιας και τη βιασυνη των Ισραηλινων βομβαρδισμων.

Listen Live