Wed, Nov 27, 2024

ΑΝΗΣΥΧΕΙ Ο ΕΡΥΘΡΌΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΓΚΑΝΤΑ ΚΑΙ ΤΗ Λ.Δ.ΚΟΓΚΟ

ΑΝΗΣΥΧΕΙ Ο ΕΡΥΘΡΌΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΓΚΑΝΤΑ ΚΑΙ ΤΗ Λ.Δ.ΚΟΓΚΟ

Περισσότερα από οκτακόσια παιδιά έχασαν την επαφή με τους γονείς τους στον απόηχο των βίαιων συγκρούσεων στην επικράτεια Rutshuru μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ) και μαχητών του Κινήματος της 23ης Μαρτίου (M23). Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) ανησυχεί για τον αυξανόμενο αριθμό αιτημάτων εντοπισμού που υποβάλλονται από οικογένειες στη ΛΔΚ και την Ουγκάντα ​​που έχουν χωρίσει.

«Οι ομάδες του Ερυθρού Σταυρού μας στην Ουγκάντα ​​και τη ΛΔΚ μας λένε ότι 800 παιδιά έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους ως αποτέλεσμα της έξαρσης της βίας στην Επικράτεια Rutshuru», λέει ο Roman Machover, επικεφαλής Προγραμμάτων και Πρόληψης της ΔΕΕΣ στη ΛΔΚ.

Από τις 28 Μαρτίου 2022, οι συγκρούσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της ΛΔΚ και της Μ23 έχουν προκαλέσει μεγάλο αριθμό ατόμων να μετακινηθούν τόσο εντός της ΛΔΚ όσο και σε γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα στην Ουγκάντα. Σύμφωνα με το North Kivu Protection Cluster, μια ομάδα ανθρωπιστικών παραγόντων που εργάζονται για την προστασία του άμαχου πληθυσμού στην επαρχία, περίπου 1.000 οικογένειες έχουν καταφύγει στο Kabindi, Rugabo και Rutshuru στο κέντρο της χώρας, ενώ άλλες 4.000 έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Ουγκάντα.

Οι μάχες προκάλεσαν μια αίσθηση πανικού. Τα μέλη της οικογένειας έχασαν την επαφή μεταξύ τους καθώς τράπηκαν σε φυγή. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα οδυνηρή για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τους άρρωστους και τα άτομα με αναπηρίες», δήλωσε η Πάμελα Ονγκόμα, επικεφαλής του προγράμματος Αποκατάστασης Οικογενειακών Σχέσεων της ΔΕΕΣ στη ΛΔΚ.

Τηλεφωνικοί θάλαμοι ελπίδας

Η ICRC και η Εταιρεία Ερυθρού Σταυρού της ΛΔΚ έχουν δημιουργήσει μια δωρεάν τηλεφωνική υπηρεσία για εκτοπισμένους που έχουν χωριστεί από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Οι τοπικοί εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού έδειξαν εφεύρεση για να προσαρμόσουν τον τρόπο λειτουργίας τους, καθώς και αυτοί είχαν εκτοπιστεί από τις μάχες.

Οι εκτοπισμένοι συχνά δεν έχουν τα μέσα να πληρώσουν για να πραγματοποιήσουν τηλεφωνικές κλήσεις. «Έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τότε που έχασα την επαφή με τον αδερφό μου. Ακούγονταν πυροβολισμοί και οι άνθρωποι έτρεξαν προς κάθε κατεύθυνση», είπε η Irakiza Musafiri, πρόσφυγας στην Kanyauchinya.

Οι τηλεφωνικοί θάλαμοι, τους οποίους διαχειρίζεται ο Ερυθρός Σταυρός της ΛΔΚ, αποτελούν ένδειξη ελπίδας και εκτιμώνται ιδιαίτερα από τους ανθρώπους που τους χρησιμοποιούν. «Κάθε μέρα, περισσότερα από 100 άτομα κάνουν κλήσεις εδώ. Συνήθως είναι γονείς που τηλεφωνούν σε συγγενείς για να εντοπίσουν τα παιδιά τους», είπε ο Theonest Bitakuya, ένας τοπικός εθελοντής του Ερυθρού Σταυρού.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην Ουγκάντα, αρκετές χιλιάδες πρόσφυγες αναζητούν συγγενείς τους που έμειναν πίσω στη ΛΔΚ ή βρίσκονται σε άλλους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπως ο Nakivalé, ο Kyaka ή ο Rwamwanja. Από την αρχή της κρίσης, περίπου 20 μέλη του προσωπικού της Εταιρείας Ερυθρού Σταυρού της Ουγκάντα ​​και της ΔΕΕΣ εργάζονται για να τους βοηθήσουν να βρουν απαντήσεις.

Όταν οι μάχες εντάθηκαν τον Ιούνιο του 2022, ένας μεγάλος αριθμός εκτοπισμένων προτίμησε να παραμείνει πίσω στο κέντρο διέλευσης του Nyakabande ή με κοινότητες υποδοχής, κοντά στα σύνορα, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να επιστρέψουν μόλις το επιτρέψει η κατάσταση ασφαλείας.

Από τον Μάρτιο έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 4.088 δωρεάν κλήσεις από πρόσφυγες. (Έγιναν άλλες 2.210 κλήσεις αλλά κανείς δεν έλαβε.) Μέχρι στιγμής, 155 ασυνόδευτα παιδιά έχουν επανενωθεί με τους γονείς τους.

Επειδή ο αριθμός των προσφύγων που διαμένουν σε κοινότητες υποδοχής κοντά στα σύνορα αυξάνεται, η Εταιρεία Ερυθρού Σταυρού της Ουγκάντα ​​και η ICRC αναζητούν την υποστήριξη των αρχών για την επέκταση της τηλεφωνικής υπηρεσίας.

Έλλειψη ασφάλειας

Δυστυχώς, η ασταθής κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή δυσχεραίνει την αναζήτηση αγνοουμένων και την επανένωση με τις οικογένειές τους. Η πρόσβαση σε περιοχές από τις οποίες προέρχονται αρχικά οι εκτοπισμένοι είναι επικίνδυνη και τα μέλη της οικογένειας μετακινούνται συνεχώς. Επιπλέον, οι ομάδες στο έδαφος μπορούν να επανενώσουν τα παιδιά με τις οικογένειές τους μόνο όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες. «Μόλις το επιτρέψει η κατάσταση ασφαλείας, η ΔΕΕΣ θα μπορεί να στείλει ομάδες στις περιοχές του Ρουτσουρού όπου θα μπορούσαν να βρίσκονται οι άνθρωποι που αναζητούμε», είπε η Πάμελα Ονγκόμα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live