Tue, Oct 8, 2024

Υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού η περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού η περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν ακόμη τις πυρηνικές εγκαταστάσεις

Υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού έχει τεθεί η περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν ακόμη τις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ο ίδιος ανέφερε ότι Ρώσοι διπλωμάτες στη Βιέννη ενημέρωσαν την ΙΑΕΑ ότι το προσωπικό συνέχισε τις εργασίες του και πως τα επίπεδα ακτινοβολίας «παραμένουν κανονικά», στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη νότια Ουκρανία.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη και διαθέτει έξι από τους 15 αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι δήλωσε ότι συνεργάζεται με «όλες τις πλευρές» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για την παροχή βοήθειας στη χώρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεών της. Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα για βοήθεια από την Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας της Ουκρανίας.

«Είμαι σε επαφή με όλες τις πλευρές για να εξακριβώσω ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος που θα μπορούσαμε να παρέχουμε αυτή τη βοήθεια», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ.

Πηγή: www.ertnews.gr

Listen Live