Tue, Oct 1, 2024

Το WFP καλωσορίζει 14 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ από την Ιαπωνία για επείγουσα επισιτιστική βοήθεια στην Ουκρανία (ΒΙΝΤΕΟ)

Το WFP καλωσορίζει 14 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ από την Ιαπωνία για επείγουσα επισιτιστική βοήθεια στην Ουκρανία (ΒΙΝΤΕΟ)

ΚΡΑΚΟΒΙΑ – Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών χαιρέτισε μια συνεισφορά 14 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας για την παροχή επείγουσας επισιτιστικής βοήθειας σε άτομα που επλήγησαν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Χάρη στη γενναιοδωρία της Ιαπωνίας, το WFP θα παράσχει επείγουσα επισιτιστική βοήθεια σε σχεδόν 700.000 ευάλωτες γυναίκες, παιδιά και άνδρες που έχουν πληγεί από την κρίση εντός της Ουκρανίας. Σε ολόκληρη τη χώρα, το WFP θα υποστηρίξει ευάλωτες οικογένειες στις κοινότητες καταγωγής τους, όσους μετακινούνται και εσωτερικά εκτοπισμένους (IDPs) μέσω της διανομής προσυσκευασμένων, έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων, καθώς και ανθρωπιστικών υπηρεσιών επιμελητείας.

Ταυτόχρονα, η χρηματοδότηση θα επιτρέψει στο WFP να παράσχει επειγόντως επισιτιστική βοήθεια σε σχεδόν 14.000 άτομα που πέρασαν τα σύνορα για να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες. Θα παρέχεται σωστική επισιτιστική βοήθεια με τη μορφή κουπονιών διατροφής σε ευάλωτα άτομα που έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων.

«Η έγκαιρη υποστήριξη μας επέτρεψε να ανταποκριθούμε στις πιεστικές ανάγκες των ευάλωτων οικογενειών που επλήγησαν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Είμαστε ευγνώμονες για την ταχεία και αφοσιωμένη υποστήριξη της Ιαπωνίας που έχει και θα συνεχίσει να σώζει και να αγγίζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που χρειάζονται κρίσιμη βοήθεια», δήλωσε ο συντονιστής έκτακτης ανάγκης του WFP για την κρίση στην Ουκρανία, Jakob Kern.

Τα συστήματα που τροφοδοτούν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους καταρρέουν καθώς καταστρέφονται φορτηγά και τρένα, βομβαρδίζονται αεροδρόμια, γέφυρες έπεσαν, σούπερ μάρκετ άδειασαν και αποθήκες αποστραγγίστηκαν. Η περικυκλωμένη πόλη της Μαριούπολης εξαντλείται από τα τελευταία αποθέματα τροφής και νερού. Το Χάρκοβο, το Κίεβο, η Οδησσός, η Ντνίπρο και το Σούμι είναι μερικώς περικυκλωμένα, αλλά είναι προσβάσιμα μέσω εμπορικών συγκοινωνιών.

Το WFP δημιουργεί επιχειρησιακές βάσεις στο Lviv και σε δύο ακόμη τοποθεσίες για τη δημιουργία αλυσίδων εφοδιασμού για επισιτιστική βοήθεια και την οργάνωση ανθρωπιστικών κομβόι σε περιοχές συγκρούσεων.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών είναι ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός οργανισμός στον κόσμο, που σώζει ζωές σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και χρησιμοποιεί επισιτιστική βοήθεια για να χτίσει ένα μονοπάτι προς την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία για τους ανθρώπους που αναρρώνουν από συγκρούσεις, καταστροφές και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Listen Live