Sat, Oct 12, 2024

Το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Υγεία στην Κράτηση

Το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Υγεία στην Κράτηση

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ

Ημερομηνία : 27 - 29 Ιουνίου 2022 | Ώρα : 08:30 - 17:00

Τόπος διεξαγωγής : Centre International de Conférences Genève, Rue de Varembé 17, 1202 Genève, Ελβετία

Δήλωση του σκοπού
Η υγεία στην κράτηση είναι δημόσια υγεία. Οι υγειονομικές αρχές, τα ανώτερα στελέχη, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και ασφάλειας, ακαδημαϊκοί και ερευνητές από μια σειρά σχετικών κλάδων που ασχολούνται με την υγεία κατά την κράτηση θα ενισχύσουν τη συνειδητοποίηση, τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας των ατόμων που στερούνται την ελευθερία τους.

Ενισχύοντας τα συστήματα υγείας στην κράτηση μέσω αποτελεσματικής και συνεργατικής διαχείρισης και διυπουργικού συντονισμού και προωθώντας την εφαρμογή των θεμελιωδών δικαιωμάτων και προτύπων, οι επαγγελματίες μπορούν:
 Διασφάλιση της ισότητας και προώθηση της ισοδυναμίας της περίθαλψης στους χώρους κράτησης, σύμφωνα με τα δεοντολογικά και διεθνή πρότυπα
 Βελτίωση της δημόσιας υγείας για όλα τα μέλη της κοινωνίας με την ενσωμάτωση των συστημάτων υγείας κράτησης στα εθνικά συστήματα υγείας

Λογική
Τα περισσότερα άτομα που βρίσκονται υπό κράτηση προέρχονται από περιθωριοποιημένα τμήματα της κοινωνίας, τα οποία επωμίζονται υψηλότερο από το μέσο βάρος ασθένειας με λιγότερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Μόλις κρατηθεί, η υγεία ενός ατόμου μπορεί να επιδεινωθεί λόγω κακών συνθηκών διαβίωσης, όπως ελλιπείς συνθήκες υγιεινής, μη ισορροπημένη διατροφή και άλλους αρνητικούς καθοριστικούς παράγοντες για την υγεία.


Ο υπερπληθυσμός αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών—κυρίως της φυματίωσης, του HIV και της ηπατίτιδας. Η αύξηση του γενικού προσδόκιμου ζωής σε ορισμένες χώρες, καθώς και η τάση αύξησης της διάρκειας των ποινών και η εισαγωγή σκληρών ποινών έχουν επηρεάσει την αύξηση του πληθυσμού των ηλικιωμένων φυλακών σε πολλές χώρες παγκοσμίως, αυξάνοντας την επιβάρυνση των μη μεταδοτικών
ασθενειών σε συστήματα υγείας κράτησης.

Το άγχος από τη ζωή στο περιβάλλον κράτησης αυξάνει επίσης την πιθανότητα επικίνδυνων συμπεριφορών —όπως η χρήση ναρκωτικών ή ο αυτοτραυματισμός—επιδεινώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η κράτηση στην ψυχική και σωματική υγεία. Λειτουργώντας με λιγότερους πόρους από τις κοινοτικές υπηρεσίες υγείας, οι χώροι κράτησης συχνά αγωνίζονται να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις για υγειονομική περίθαλψη.

Η πανδημία COVID-19 έχει επιδεινώσει τις ευπάθειες στην υγεία των ατόμων που ζουν και εργάζονται υπό κράτηση, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες προκλήσεις για την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων (IPC) σε μια εγκατάσταση κράτησης. Αν και κάποιος συχνά σκέφτεται τις εγκαταστάσεις κράτησης ως απομονωμένους χώρους, δεν είναι ποτέ εντελώς αποκλεισμένοι από την κοινωνία.
Υπάρχει συνεχής μετακίνηση προσωπικού, επισκεπτών, μετακινήσεων, ιατρικού προσωπικού, απολύσεων και νέων εισαγωγών. Αυτή η ροή τακτικών ανταλλαγών μεταξύ των χώρων κράτησης και της κοινωνίας υπογραμμίζει τη σημασία της επένδυσης στην υγεία στην κράτηση για την προστασία και των γύρω κοινοτήτων. Η υγεία στην κράτηση είναι ζωτικής σημασίας συστατικό για τη δημόσια υγεία.

Για να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το COVID-19, πρέπει να διασφαλίσουμε υγειονομική περίθαλψη για όλους — συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που ζουν και εργάζονται υπό κράτηση. Ο COVID-19 έχει αποκαλύψει τα κενά που υπάρχουν στην υγειονομική περίθαλψη στην παροχή κράτησης παγκοσμίως και αυτό το συνέδριο στοχεύει να εμβαθύνει στα στοιχεία και να εξετάσει πώς να εφαρμόσουν λύσεις για τη βελτίωση της υγείας στην κράτηση σε πολλά διαφορετικά πλαίσια. 

Μαθαίνοντας ο ένας από τις εμπειρίες του άλλου στο συνέδριο θα μας βοηθήσει να εργαστούμε μαζί για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας στην κράτηση, για την καλύτερη ενσωμάτωση της υγείας στην κράτηση στη δημόσια υγεία και για τη διευκόλυνση της διατομεακής εργασίας. Μέσω αυτής της συνάντησης ελπίζουμε να αγκαλιάσουμε αυτές τις προκλήσεις και να διερευνήσουμε την αναδυόμενη ανάγκη για βιώσιμο ψηφιακό μετασχηματισμό και να θέσουμε τους ανθρώπους στο επίκεντρο των μέτρων πολιτικής για την επίτευξη υγείας για όλους, κάνοντας το αόρατο ορατό και μην
αφήνοντας κανέναν πίσω.

Στόχοι
1. Από τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, για τον εντοπισμό λύσεων για την ανάπτυξη καλύτερων πολιτικών και πρακτικών στον τομέα της υγείας στην κράτηση.
2. Να παρέχει ευκαιρίες στους συμμετέχοντες να ανταλλάσσουν εμπειρίες, προκλήσεις, διδάγματα και αναδυόμενα στοιχεία και δεδομένα.
3. Προώθηση μιας συνολικής κυβερνητικής προσέγγισης για την υγεία στην κράτηση, στην οποία τα δημόσια υπουργεία εργάζονται σε συνεργασία μεταξύ τομέων και υπηρεσιών, επίσημα και ανεπίσημα, ενσωματώνοντας τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας,
συμπεριλαμβανομένης της κράτησης.

4. Να προωθήσει την ευαισθητοποίηση και την κατανόηση των τρεχόντων διεθνών προτύπων και να παρέχει καθοδήγηση για την εφαρμογή τους.
5.  Να διερευνήσει πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της υγείας στην κράτηση ηθικά και με ασφάλεια.

Θέματα
 Από την πολιτική στην πρακτική: άνθρωποι στο κέντρο για τη βελτίωση της Υγείας για Όλους
 Προς ισχυρότερα συστήματα υγείας στην κράτηση
 Κάνοντας το αόρατο ορατό
 Αγκαλιάζοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Θέματα
 Διδάγματα από τον COVID-19
 Διεθνείς κανόνες/πρότυπα
 Διακυβέρνηση και ηγεσία 
 Ανθρώπινο δυναμικό 
 Στοιχεία και στοιχεία 
 Διατροφή και άλλοι καθοριστικοί παράγοντες της υγείας 
 Μεταδοτικές ασθένειες 
 Μη μεταδοτικές ασθένειες 
 Ψυχική υγεία 
 Χρήση ουσιών 
 Αναπηρίες 
 Εμπειρίες ατόμων υπό κράτηση 
 Ευπάθειες φύλου 
 Παιδιά και έφηβοι 
 Τηλε-υγεία και ψηφιακά εργαλεία

Συνχορηγός
Περιφερειακό Γραφείο της ΕΕ για την Ευρώπη του ΠΟΥ

Συνεργάτες
International Corrections and Prisons Association 
Worldwide Prison Health Research & Engagement Network
University of Melbourne, Justice Health Unit

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ
27 Ιουνίου 2022 08:30 - 29 Ιουνίου 2022 17:00 GMT +2

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ
Centre International de Conférences Genève, Rue de Varembé 17, 1202 Genève, Ελβετία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live