Mon, Sep 30, 2024

Το ΠΕΠ(WFP) στις φωτιές του πολέμου της Ουκρανίας

Το ΠΕΠ(WFP) στις φωτιές του πολέμου της Ουκρανίας

Διάνομή ψωμιού στο Χάρκοβο Αλεύρι, τόνοι μπισκότων υψηλής ενέργειας και φυτικό ελαιο στο Κίεβο Στο Ντνίπρο, περίπου 2,2 μετρικοί τόνοι μικτών κονσερβοποιημένων τροφίμων

Ο ΟΗΕ και οι εταίροι μας παραμένουν βαθιά ανήσυχοι για τον αντίκτυπο των αναφερόμενων μαχών σε αμάχους που έχουν παγιδευτεί σε πόλεις στην ανατολική, βορειοανατολική και νότια Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των Chernihiv, Sumy, Kharkiv, Izyum, Donetsk, Mykolaiv και Mariupol.

Από τις 24 Φεβρουαρίου, περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια και ασφάλεια – σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ουκρανίας. Αυτό περιλαμβάνει περίπου 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους που είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και 3,5 εκατομμύρια άτομα που έχουν περάσει τα διεθνή σύνορα από την Ουκρανία ως πρόσφυγες [πηγή: Γραφείο Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες (UNHCR)].

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν για τον κίνδυνο εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης και ο ΔΟΜ έχει κλιμακώσει τα μέτρα πρόληψης της εμπορίας ανθρώπων, παρέχοντας επαληθευμένες και ασφαλείς πληροφορίες σε πρόσφυγες και υπηκόους τρίτων χωρών που κινούνται για να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να γνωρίζουν τους κινδύνους.

 Ο ΔΟΜ έχει ενισχύσει τις περιφερειακές τηλεφωνικές γραμμές για να βοηθήσει τους ανθρώπους με σημαντικές πληροφορίες για την ασφάλεια και τους πόρους. Από την πλευρά τους, το Ταμείο για τα Παιδιά του ΟΗΕ και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με κυβερνήσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών δημιουργούν «Blue Dots» - ενιαίους ασφαλείς χώρους για παιδιά και γυναίκες. Οι «Μπλε κουκκίδες» βοηθούν στον εντοπισμό ασυνόδευτων και χωρισμένων παιδιών και διασφαλίζουν την προστασία τους και παρέχουν έναν κόμβο για βασικές υπηρεσίες και πληροφορίες σε οικογένειες που ταξιδεύουν.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) αναφέρει ότι έχει προσεγγίσει περισσότερα από 330.000 άτομα που έχουν πληγεί από την κρίση εντός της Ουκρανίας με επισιτιστική βοήθεια από την αρχή της σύγκρουσης. Η παράδοση τροφίμων στους συνεργαζόμενους εταίρους κλιμακώνεται, φτάνοντας τους 900 μετρικούς τόνους τις τελευταίες ημέρες. Στο Χάρκοβο, το WFP διπλασίασε τη διανομή του ψωμιού μέσω συνεργατών, φτάνοντας τους 77,7 μετρικούς τόνους για περίπου 260.000 άτομα που έχουν πληγεί από την κρίση. Στο Κίεβο - μετά την παράδοση 26 μετρικών τόνων μπισκότων υψηλής ενέργειας - οι εταίροι του WFP έχουν παραδώσει περίπου 325 μετρικούς τόνους φυτικού ελαίου και 478 μετρικούς τόνους αλεύρου σίτου σε σχεδόν 70.000 ευάλωτα άτομα. Στο Ντνίπρο, περίπου 2,2 μετρικοί τόνοι μικτών κονσερβοποιημένων τροφίμων διανεμήθηκαν επίσης μέσω συνεργατών στα πιο ευάλωτα άτομα.

Και θα έχετε δει ότι την Παρασκευή (18 Μαρτίου) ο συντονιστής κρίσης των Ηνωμένων Εθνών για την Ουκρανία, κ. Amin Awad, εξέδωσε μια δήλωση ότι η πρώτη συνοδεία που οργανώθηκε από τον ΟΗΕ έφτασε στο Sumy με προμήθειες έκτακτης ανάγκης για 35.000 άτομα και εξοπλισμό για την επισκευή συστημάτων ύδρευσης βοηθήσει 50.000 ανθρώπους. Αυτό οργανώθηκε μέσω καλής συνεργασίας τόσο με τις κυβερνήσεις της Ουκρανίας όσο και με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ελπίζουμε ότι αυτή είναι η πρώτη από τις πολλές παραδόσεις σε ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί από τις μάχες.

Από σήμερα (11:00 π.μ. Νέα Υόρκη), οι δωρητές ανέφεραν χρηματοδότηση 428 εκατομμυρίων δολαρίων για το Ukraine Flash Appeal 2022, το 38 τοις εκατό του αιτήματος 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ενισχύσαμε τη δέσμευση με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα και η πρόοδος βρίσκεται σε εξέλιξη τόσο με τη Ρωσική Ομοσπονδία όσο και με την Ουκρανία, ώστε να επιτρέπονται τακτικές συζητήσεις για συγκεκριμένα ανθρωπιστικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των διαδρομών ασφαλούς διέλευσης και ανεφοδιασμού ανθρωπιστικού φορτίου. Εν τω μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη και οι υπηρεσίες του, οι διεθνείς ΜΚΟ και, κυρίως, οι τοπικές ΜΚΟ, πιέζουν ανατολικά προς περιοχές με τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Listen Live