Wed, Oct 9, 2024

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΑΧΟΥΣ

Ουκρανία: Το WFP είναι έτοιμο να παρέμβει καθώς ξεσπά η σύγκρουση
Το προσωπικό θα μπορούσε να βρεθεί στο έδαφος σε 72 ώρες για να βοηθήσει τους πολίτες

24 Φεβρουαρίου 2022, Simona Beltrami
Ουκρανία

Καθώς η Ουκρανία βρίσκεται σε σύγκρουση, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) είναι έτοιμο να αναπτυχθεί για την υποστήριξη των πληγέντων πληθυσμών.

Ως πρώτος ανταποκριτής σε ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, το WFP έχει την ικανότητα να παρέμβει εντός 72 ωρών από την έκρηξη μιας κρίσης, υπό την προϋπόθεση ότι παρέχεται πρόσβαση και υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι. Μεταξύ Νοεμβρίου 2014 και Απριλίου 2018, το WFP διεξήγαγε μια επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία, προσεγγίζοντας περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους μέσω μετρητών, κουπονιών τροφίμων ή μερίδων φαγητού που αγοράστηκαν τοπικά, σε περιοχές που ελέγχονται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από μη κυβερνητικές αρχές.

«Ανησυχούμε βαθιά για τον αντίκτυπο των εχθροπραξιών στις ζωές και τα μέσα διαβίωσης των αμάχων», δήλωσε η Margot van der Velden, Διευθύντρια Έκτακτης Ανάγκης του WFP. «Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, υπάρχει ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι πληγείσες κοινότητες έχουν συνεχή πρόσβαση σε οποιαδήποτε ανθρωπιστική υποστήριξη μπορεί να χρειαστούν και ότι η ασφάλεια του ανθρωπιστικού προσωπικού επί τόπου είναι εγγυημένη», πρόσθεσε.

Η σύγκρουση είναι ο κύριος μοχλός σε όλες σχεδόν τις μεγάλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης πείνας στις οποίες ανταποκρίνεται το WFP. «Με έως και 283 εκατομμύρια ανθρώπους επί του παρόντος σε οξεία επισιτιστική ανασφάλεια ή υψηλού κινδύνου σε 81 χώρες και 45 εκατομμύρια να βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα της πείνας, ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει άλλη μια σύγκρουση», δήλωσε ο van der Velden. «Το προσωπικό του WFP επί τόπου σε δεκάδες χώρες που έχουν πληγεί από συγκρούσεις μαρτυρούν τον καταστροφικό αντίκτυπο των μαχών σε εκατομμύρια ζωές. Για αυτόν τον λόγο, υποστηρίζουμε τη διπλωματία ως τον μόνο τρόπο επίλυσης προβλημάτων».

Καθώς η λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας είναι μια από τις πιο σημαντικές περιοχές στον κόσμο για εξαγωγές σιτηρών και γεωργικών προϊόντων, ο αντίκτυπος της σύγκρουσης στην επισιτιστική ασφάλεια πιθανότατα θα γίνει αισθητός πέρα ​​από τα σύνορα της Ουκρανίας, αφήνοντας τους αγοραστές από την Ασία μέχρι την Αφρική και τη Μέση Ανατολή ευάλωτους σε ακριβότερο ψωμί και κρέας εάν διακοπεί ο εφοδιασμός.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ:ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live