Wed, Oct 16, 2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ, ΑΙΘΙΟΠΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ, ΑΙΘΙΟΠΙΑ

Ο τροπικός κυκλώνας Batsirai πλησιάζει τη Μαδαγασκάρη και αναμένεται να φτάσει στην ξηρά το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, στην περιοχή μεταξύ Mahanoro και Mananjary. Η πτώση θα έχει δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για ορισμένες από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του νησιωτικού έθνους, λόγω του συνδυασμού ισχυρών ανέμων και εξαιρετικά ισχυρών βροχοπτώσεων.

Οι προσπάθειες ετοιμότητας εντείνονται και η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει προληπτικές εκκενώσεις στο Mahanoro και στο Nosy Varika. Τα σχολεία έκλεισαν και οι προγραμματισμένες πτήσεις για σήμερα και αύριο (4 και 5 Φεβρουαρίου) ακυρώθηκαν. Περίπου 85 περιφέρειες βρίσκονται σε «κίτρινο συναγερμό» που αποτελεί «ειδοποίηση απειλής», ενώ επτά βρίσκονται σε «πράσινο συναγερμό», που σημαίνει «προειδοποίηση».

Μηνύματα που αναπτύχθηκαν από το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, τη UNICEF και την κυβερνητική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών διαδίδονται σε κοινότητες που ενδέχεται να επηρεαστούν από την καταιγίδα σχετικά με το πώς να παραμείνουν ασφαλείς και να αποφύγουν τον κίνδυνο. Το Δορυφορικό Κέντρο του ΟΗΕ, UNOSAT, παρακολουθεί την κατάσταση και τα αεροσκάφη —συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών της Ανθρωπιστικής Αεροπορικής Υπηρεσίας του ΟΗΕ (UNHAS)— έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για άμεσες εναέριες αξιολογήσεις και ανταπόκριση. Οι ανθρωπιστικοί εταίροι επεξεργάζονται επειγόντως τις τοπικές αγορές για να αυξήσουν τα αποθέματά τους βοήθειας και οι ανθρωπιστικές ομάδες στην ανατολική Μαδαγασκάρη βρίσκονται σε ετοιμότητα για να υποστηρίξουν την ανταπόκριση. Ο Μπατσιράι πέρασε τον Μαυρίκιο στο δρόμο του – αφήνοντας 1.600 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και ένα άτομο νεκρό – και τώρα απομακρύνεται από τη γαλλική επικράτεια της Λα Ρεϋνιόν.

Οι προσπάθειες αρωγής συνεχίζονται ως απάντηση στις ζημιές που προκλήθηκαν από την προηγούμενη τροπική καταιγίδα Ana που έπληξε αρκετές χώρες της περιοχής.

Αιθιοπία

Στην Αιθιοπία, οι μάχες στη βόρεια περιοχή του Αφάρ έχουν οδηγήσει σε αυξανόμενες ανθρωπιστικές ανάγκες και έχουν επηρεάσει την παράδοση βοήθειας στη γειτονική περιοχή Tigray. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις πρόσφατες μάχες στην περιοχή, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές. Οι μάχες απέτρεψαν επίσης τα Ηνωμένα Έθνη και τους εταίρους των ΜΚΟ από τη διεξαγωγή αξιολογήσεων. Ωστόσο, οι εκτοπισμένοι πιστεύεται ότι χρειάζονται επειγόντως βοήθεια.

Σε προσβάσιμες περιοχές του Αφάρ, η ανταπόκριση συνεχίζεται και περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έλαβαν φαγητό την περασμένη εβδομάδα - και περισσότεροι από 420.000 άνθρωποι από τα μέσα Οκτωβρίου. Η παράδοση ανθρωπιστικών προμηθειών στο Tigray μέσω του δρόμου Semera-Abala-Mekelle παραμένει σε αναστολή λόγω της ανασφάλειας στην Afar. Ο ΟΗΕ και οι εταίροι μη κυβερνητικοί οργανισμοί ανέστειλαν ή μείωσαν σημαντικά τα προγράμματα λόγω έλλειψης προμηθειών και καυσίμων.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, παρασχέθηκαν μειωμένα επίπεδα επισιτιστικής βοήθειας κυρίως σε εκτοπισμένους και σε κοινότητες υποδοχής στην πόλη Σάιρ. Μια αξιολόγηση της επισιτιστικής ασφάλειας του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα διαπίστωσε ότι πάνω από το 80 τοις εκατό των ανθρώπων στις περιοχές που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν επισιτιστικής ανασφάλειας και σχεδόν το 40 τοις εκατό αντιμετώπιζε σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια. Η βοήθεια συνεχίζει να κλιμακώνεται στην περιοχή της Αμχάρα και πάνω από 800.000 άτομα έλαβαν βοήθεια με τρόφιμα την περασμένη εβδομάδα.

Σε άλλα μέρη της Αιθιοπίας, καθώς και στη γειτονική Σομαλία και Κένυα, οι συνθήκες ξηρασίας αυξάνουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες. Στην Αιθιοπία, ο σωρευτικός αντίκτυπος τριών διαδοχικών αποτυχημένων περιόδων βροχών επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε περιοχές της Σομαλίας, της Ορόμιας και των περιοχών SNNP. Η τροφή, το νερό, η υγεία, η υποστήριξη βιοπορισμού και η βοήθεια στα ζώα αποτελούν προτεραιότητα. Απαιτείται επειγόντως πρόσθετη χρηματοδότηση για την υποστήριξη αυτής της μεγάλης δύσκολος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
ΑΠΟ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ OCHA

Listen Live