Sat, Oct 19, 2024

ΣΥΡΙΑ: Ο ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΑΛ ΧΟΛ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

ΣΥΡΙΑ: Ο ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΑΛ ΧΟΛ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη εκφράζουν θλίψη για τις αναφορές για τη δολοφονία ενός Σύρου εργαζομένου σε ανθρωπιστική βοήθεια στο Al Hol Camp στις 11 Ιανουαρίου. Η δολοφονία ακολούθησε ένοπλη επίθεση σε υγειονομική μονάδα στον καταυλισμό. Το Al Hol συνεχίζει να βλέπει σημαντική πτώση του κράτους δικαίου και αυξημένη βία μεταξύ των κατοίκων, με μια σειρά από φρικτές επιθέσεις να αναφέρονται. Αυτός είναι ο πρώτος θάνατος στον καταυλισμό φέτος (εργαζόμενος σε ανθρωπιστική βοήθεια ή άλλος).

Το 2021, ο ΟΗΕ έλαβε αναφορές για 89 δολοφονίες κατοίκων στρατοπέδων από τη Συρία και το Ιράκ, συμπεριλαμβανομένου ενός εργαζομένου σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η συνεχιζόμενη ανασφάλεια είχε ως αποτέλεσμα όλοι οι ανθρωπιστικοί φορείς να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους για δύο ημέρες καθώς εξετάζουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Το Al Hol παραμένει ο μεγαλύτερος καταυλισμός για πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους στη Συρία, με περίπου 56.000 άτομα, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς είναι κάτω των 18 ετών.

Σε κοινή δήλωση, ο μόνιμος συντονιστής του ΟΗΕ και Ανθρωπιστικός Συντονιστής για την Κρίση στη Συρία, Imran Riza, και ο Περιφερειακός Ανθρωπιστικός Συντονιστής για την Κρίση στη Συρία, Muhannad Hadi, καταδίκασαν το αποτρόπαιο περιστατικό και τη συνεχιζόμενη βία. Εκ μέρους ολόκληρης της ανθρωπιστικής κοινότητας στη Συρία, οι δύο ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ εξέφρασαν συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους του θύματος. Κάλεσαν επίσης όλα τα μέρη με επιρροή να διασφαλίσουν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας για να επιτρέψουν τη συνέχιση της παροχής της ανθρωπιστικής βοήθειας με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Ο ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις παραμένουν αφοσιωμένοι στην κινητοποίηση και την παροχή τακτικής σωτήριας και ουσιαστικής βοήθειας στο Al Hol. Αλλά το έργο τους μπορεί να είναι αποτελεσματικό μόνο όταν λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση επίμονων ζητημάτων ασφάλειας. Οι άμαχοι στο Al Hol χρειάζονται αξιοπρεπείς, ενημερωμένες και ανθεκτικές λύσεις για τον εκτοπισμό τους. Ο ΟΗΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς όλα τα αρμόδια μέρη να αναλάβουν επείγουσα και ουσιαστική δράση για την επίλυση αυτού του ζητήματος και να προασπίσουν τα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά κάθε ατόμου που ζει στο Al Hol.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live