Fri, Oct 18, 2024

Συριά: Ο εξαιρετικά σκληρός χειμώνας ανεβάζει τις έντονες ανθρωπιστικές ανάγκες στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών

Συριά: Ο εξαιρετικά σκληρός χειμώνας ανεβάζει τις έντονες ανθρωπιστικές ανάγκες στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) ανησυχει για το ψυχος στη Συρία

Δαμασκός/Βηρυτό, 27 Ιανουαρίου 2022 – Οι ακραίες χειμερινές συνθήκες θέτουν σε άμεσο κίνδυνο κοινότητες που έχουν ήδη κατακλυστεί από αλληλοεπικαλυπτόμενες κρίσεις, με αποτέλεσμα το υψηλότερο επίπεδο οξέων ανθρωπιστικών αναγκών ποτέ στη Συρία, προειδοποιεί η Διεθνής
Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).  Σε πολλές περιοχές, ο φετινός χειμώνας ήταν ένας από τους πιο κρύους της τελευταίας δεκαετίας, με χιονοθύελλες και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Η IFRC ανησυχεί βαθιά για την κατάσταση στη χώρα καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της κρίσης. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, συνολικά 14,6 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται υποστήριξη, 1,2 εκατομμύρια
περισσότεροι από το 2021. 6,9 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Ο Mads Brinch Hansen, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της IFRC στη Συρία, δήλωσε:

«Ο εξαιρετικά κρύος καιρός κάνει τη ζωή πολλών ανθρώπων σε όλη τη Συρία ακόμη πιο δύσκολη, ειδικά των εκτοπισμένων κοινοτήτων που ζουν σε προσωρινά καταφύγια που δεν έχουν κατάλληλο ρουχισμό ή θέρμανση για θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Η κατάσταση στη Συρία είναι χειρότερη από ποτέ. Η τιμή των βασικών αγαθών, όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα, έχει εκτοξευθεί στα ύψη, καθιστώντας τα απρόσιτα για την πλειονότητα των ανθρώπων, οι κλιμακώσεις της βίας εντείνονται και ο COVID-19 συνεχίζει να επιβαρύνει επιπλέον τις κοινότητες. Την ίδια στιγμή, η χρηματοδότηση για ανθρωπιστικούς φορείς συρρικνώνεται».

Ο Khaled Hboubati, Πρόεδρος της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου (SARC), δήλωσε:

«Καθημερινά, οι εθελοντές μας στη Χασάκε και παντού στη Συρία βλέπουν περισσότερους ανθρώπους που ζητούν υποστήριξη, περισσότερα παιδιά που είναι χωρίς χειμωνιάτικα ρούχα στη μέση της καταιγίδας. Η κατάσταση επιδεινώνεται εν μέσω της πανδημίας COVID-19 και των οικονομικών κυρώσεων που περιπλέκουν την ανθρωπιστική μας απάντηση. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερ μπορούμε για να ανακουφίσουμε τον πόνο εκατομμυρίων ανθρώπων και να διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά τους. Χρειαζόμαστε την υποστήριξη από τους εταίρους και τους δωρητές για να αποκαταστήσουμε τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων και να εξασφαλίσουμε βιώσιμες λύσεις για να επιταχύνουμε την ανάκαμψη».

Η Χασάκε, όπου έως και 45.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω της πρόσφατης βίας στη φυλακή Sina'a, είναι μια από τις πιο σκληρές περιοχές με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, καθιστώντας τον χειμώνα έναν από τους ψυχρότερους στην πρόσφατη ιστορία. Το χιόνι έχει καλύψει επίσης τον καταυλισμό Al-Hol, ο οποίος φιλοξενεί περισσότερους από 60.000 εκτοπισμένους.

Το SARC συνεχίζει να είναι ο κύριος ανθρωπιστικός παράγοντας στη χώρα με χιλιάδες εθελοντές να ανταποκρίνονται στις οξείες ανάγκες που προκαλούνται από τη σύγκρουση, την οικονομική κρίση και τον COVID-19 καθώς και από το κύμα ψύχους.

Στη Χασάκε, το SARC διαδραματίζει βασικό ρόλο στην εκκένωση καθώς και στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών και πόσιμου νερού για τους πρόσφατα εκτοπισμένους και τις κοινότητες που τους φιλοξενούν.
Σχεδόν 11 χρόνια από την έναρξη της σύγκρουσης, η Συρία εξακολουθεί να είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο περίπλοκες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως. Σπίτια και ολόκληρες πόλεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, αναγκάζοντας μαζικούς εκτοπισμούς.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 90 τοις εκατό του πληθυσμού στη Συρία ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και το 70 τοις εκατό αντιμετωπίζει έντονες ελλείψεις τροφίμων – στοιχεία που δεν έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής ύφεσης, της αστάθειας και των καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Το 2021, η Συρία αντιμετώπισε τη χειρότερη ξηρασία σε περισσότερα από 50 χρόνια.

Για να κλιμακώσει την ανθρωπιστική ανταπόκριση της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου και να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες, η IFRC καλεί τους εταίρους και τους δωρητές να συνεχίσουν να δείχνουν την αλληλεγγύη τους προς τον λαό στη Συρία. Η χρηματοδότηση είναι πιο επείγουσα από ποτέ για να διασφαλιστεί ότι οι Σύριοι μπορούν να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες και να διατηρήσουν μια αξιοπρεπή ζωή.

Επιμελεια- ερευνα: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live