Sun, Oct 20, 2024

ΣΤΟΧΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ

ΣΤΟΧΟΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ

ΜΙΑ ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΝΤΑΡΦΟΥΡ

Οι επιθέσεις σε αποθήκες αναγκάζουν το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ να αναστείλει τις εργασίες στο El Fasher, στο Βόρειο Νταρφούρ
ΡΩΜΗ – Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ανέστειλε τις δραστηριότητές του σε όλη την πολιτεία του Βόρειου Νταρφούρ στο Σουδάν, μετά από μια σειρά επιθέσεων και στις τρεις αποθήκες του στο El Fasher, την πρωτεύουσα του κράτους. Η αναστολή θα μπορούσε να επηρεάσει σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή το 2022.

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν το βράδυ της 28ης Δεκεμβρίου και οι λεηλασίες συνεχίστηκαν μέχρι το πρωί της 30ης Δεκεμβρίου.

Περισσότεροι από 5.000 μετρικοί τόνοι τροφίμων φαίνεται να έχουν ληφθεί, με εκατοντάδες λεηλαστές να διαλύουν επίσης δομές αποθήκης.

«Το WFP είναι εξοργισμένο με αυτές τις παράλογες επιθέσεις και καταδικάζει τη συνεχιζόμενη λεηλασία της βοήθειας και την καταστροφή των περιουσιακών του στοιχείων με τον πιο έντονο τρόπο. Ως αποτέλεσμα, αναγκαστήκαμε να αναστείλουμε τις επιχειρήσεις του WFP στο Βόρειο Νταρφούρ, με άμεση ισχύ», δήλωσε ο David Beasley, Εκτελεστικός Διευθυντής του WFP.

«Αυτή η κλοπή έκλεψε σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους από την υποστήριξη τροφίμων και διατροφής που τόσο χρειάζονται. Δεν είναι μόνο μια τεράστια οπισθοδρόμηση στις δραστηριότητές μας σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά θέτει σε κίνδυνο το προσωπικό μας και θέτει σε κίνδυνο την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των πιο ευάλωτων οικογενειών».

Το WFP καλεί την κυβέρνηση του Σουδάν να παράσχει επειγόντως επαρκή ασφάλεια, να ανακτήσει τα λεηλατημένα αποθέματα και να παράσχει εγγυήσεις ώστε το WFP να μπορέσει να ξαναρχίσει με ασφάλεια τις δραστηριότητές του στο Βόρειο Νταρφούρ.

Οι απώλειες στο El Fasher δεν μπορούν να αναπληρωθούν με αποθέματα επί του παρόντος στο Σουδάν χωρίς να διακυβεύεται η βοήθεια που προορίζεται για ευάλωτα άτομα σε άλλα μέρη της χώρας.

Συνολικά 10,9 εκατομμύρια άνθρωποι στο Σουδάν χρειάζονται επισιτιστική ασφάλεια και βοήθεια για βιοπορισμό το 2022.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live