Mon, Oct 7, 2024

ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Η ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Η ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Εν μέσω καταστροφικών σκηνών ανθρώπινου πόνου στη Μαριούπολη, μια δεύτερη προσπάθεια σήμερα να ξεκινήσει η εκκένωση περίπου 200.000 ανθρώπων από την πόλη σταμάτησε. Οι αποτυχημένες προσπάθειες χθες και σήμερα υπογραμμίζουν την απουσία λεπτομερούς και λειτουργικής συμφωνίας μεταξύ των πλευρών της σύγκρουσης.

Η ΔΕΕΣ δεν είναι και δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να είναι ο εγγυητής μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των μερών ή της εφαρμογής της. Ως ουδέτερος και αμερόληπτος ανθρωπιστικός ενδιάμεσος, η ΔΕΕΣ διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ των μερών για την ασφαλή διέλευση αμάχων.

Για να γίνει η ασφαλής διέλευση αμάχων με τα απαιτούμενα επίπεδα εμπιστοσύνης, τα μέρη θα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους όχι μόνο επί της αρχής αλλά και για τις λεπτομέρειες και τις παραμέτρους. Συγκεκριμένα:

• Η συγκεκριμένη ώρα, τοποθεσίες, διαδρομές εκκένωσης και άλλες υλικοτεχνικές λεπτομέρειες
• Τα άτομα που ενδέχεται να εκκενωθούν οικειοθελώς
• Εάν η συμφωνία επιτρέπει επίσης τη μεταφορά βοήθειας στις πόλεις

Επιπλέον, η ΔΕΕΣ χρειάζεται ικανοποιητικές εγγυήσεις ασφαλείας για να λειτουργήσει. Σήμερα, οι ομάδες μας άρχισαν να ανοίγουν τη διαδρομή εκκένωσης από τη Μαριούπολη πριν ξαναρχίσουν οι εχθροπραξίες. Οι ομάδες μας παραμένουν στη Μαριούπολη και είναι έτοιμες να βοηθήσουν στη διευκόλυνση περαιτέρω προσπαθειών, εάν τα μέρη καταλήξουν σε μια λεπτομερή συμφωνία, την οποία πρέπει να εφαρμόσουν και να σεβαστούν μόνο τα μέρη.

Υπενθυμίζουμε στα μέρη ότι το προσωπικό, τα οχήματα και τα κτίρια που φέρουν τα εμβλήματα του Ερυθρού Σταυρού προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο, όπως και τα ίδια τα εμβλήματα που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατάχρηση.

Συνεχίζουμε να υπενθυμίζουμε στα μέρη της σύγκρουσης τις υποχρεώσεις τους να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύουν τους πολίτες και τις μη στρατιωτικές υποδομές.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ:ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live