Thu, Oct 3, 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΑ ΣΙΤΗΡΕΣΙΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΑ ΣΙΤΗΡΕΣΙΑ

Περισσότερες χώρες θα «αισθανθούν τις συνεπειες καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας αυξάνουν την πείνα προειδοποιεί το WFP

Το αυξημένο κόστος αναμένεται να επηρεάσει τις λειτουργίες του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και να επηρεάσει τους πιο ευάλωτους και πέρα ​​από τα σύνορα της Ουκρανίας

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) εργάζεται για να ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές επιπτώσεις της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας – που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία – στην πείνα σε όλο τον κόσμο, ενώ σκοπεύει να κλιμακώσει τις επιχειρήσεις εντός της χώρας και να φτάσει τα 3,1 εκατομμύρια άτομα . «[Καθώς] η πείνα απειλεί άμεσα την Ουκρανία, οι συνέπειες από αυτόν τον πόλεμο θα εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Ρωσία και η Ουκρανία εξάγουν μαζί περίπου το 30 τοις εκατό του παγκόσμιου σιταριού», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του WFP, David Beasley.

Μια έκθεση που μόλις δημοσιεύτηκε από το WFP προειδοποιεί ότι το κόστος των παγκόσμιων δραστηριοτήτων του φαίνεται ότι θα αυξηθεί κατά 29 εκατομμύρια δολάρια το μήνα. Όταν προστεθεί στις προϋπάρχουσες αυξήσεις 42 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (από το 2019), το συνολικό πρόσθετο κόστος που αντιμετωπίζει το ΠΕΠ είναι 71 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ανά μήνα.

Αυτό θα μπορούσε να σημάνει καταστροφή για εκατομμύρια, καθώς το WFP είχε ήδη προειδοποιήσει ότι το 2022 θα ήταν μια χρονιά καταστροφικής πείνας, με 44 εκατομμύρια ανθρώπους σε 38 χώρες να βρίσκονται στα όρια της πείνας.

Εκτός από την εξαγωγή ενός σημαντικού ποσοστού του παγκόσμιου σιταριού, τα τελευταία δέκα χρόνια η Ουκρανία έχει γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής τροφίμων του WFP, όπως το ηλιέλαιο.

Καθώς η Ρωσία είναι ένας τόσο τεράστιος παίκτης στον ενεργειακό τομέα, οι αναπόφευκτες αυξήσεις των τιμών που προκύπτουν από τις κυρώσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της θα περιορίσουν την πρόσβαση σε τρόφιμα για ορισμένους από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον κόσμο, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν ήδη υπερυψηλό πληθωρισμό. σύμφωνα με την έκθεση.

Επιπρόσθετα στα δεινά, τα έξοδα αποστολής πολλαπλασιάζονται με τα ασφάλιστρα «κινδύνου πολέμου» έως και 300,00 $ ΗΠΑ για ορισμένα ταξίδια.

«Καθώς ο πόλεμος θερμαίνεται, δεκάδες μακρινές χώρες πρόκειται να νιώσουν το κάψιμο», είπε ο Beasley.

«Με τη χρηματοδότησή μας να εξισορροπείται, επειδή τα ταμεία των χωρών-δωρητών είναι τόσο τεντωμένα, χρειάστηκε να μειώσουμε τα σιτηρέσια στους πρόσφυγες και σε άλλους ευάλωτους πληθυσμούς σε όλη την Ανατολική Αφρική και τη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε. «Μειωμένες μερίδες στο μισό σημαίνει ότι τα πεινασμένα παιδιά τρώνε μόνο ένα μπολ δημητριακά κάθε μέρα».

Τα μέρη όπου το WFP χρειάστηκε να μειώσει τα σιτηρέσια περιλαμβάνουν την Υεμένη , μια από τις χειρότερες κρίσεις πείνας στον κόσμο, όπου 16,2 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια και υπάρχουν θύλακες συνθηκών πείνας.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
ΑΠΟ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΗΓΕΣ ΣΤΟ ΠΕΠ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΗΕ

Listen Live