Sun, Oct 27, 2024

ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΟΛΑ

ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΟΛΑ

Ο ΟΗΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ

Πηγες του Παγκοσμιου Προγραμματος Τροφιμων μας ενημερωνουν για τις ενεργειες του ΟΗΕ στην Αγκολα

"Η Αγκόλα είναι μια χώρα πλούσια σε πόρους που έχει σημειώσει ουσιαστική οικονομική και πολιτική πρόοδο από το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 2002. Με μια νέα κυβέρνηση προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις, η Αγκόλα έχει τώρα ένα παράθυρο ευκαιρίας να ξεκινήσει μια περίοδο πιο περιεκτικής και βιώσιμης ανάπτυξης που ωφελεί άνθρωποι εξίσου.  Εκτός από τις ανθρωπιστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα ως υποδοχής προσφύγων και αιτούντων άσυλο, η επισιτιστική ανασφάλεια και υποσιτισμός παραμένουν επίσης σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας και οφείλονται σε μια σειρά παραγόντων όπως η φτώχεια, η περιορισμένη διατροφική ποικιλομορφία, οι κακές συνθήκες υγιεινής και υγιεινής και η ανισότητα των φύλων. Η κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας επιδεινώθηκε περαιτέρω από την ξηρασία στο νότιο τμήμα της χώρας το 2019. Οι αγροτικοί πόροι της Αγκόλας παραμένουν ανεκμετάλλευτοι και η χώρα εκτίθεται σε διάφορους κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Το WFP συνεργάζεται με εταίρους στην Αγκόλα για να υποστηρίξει την κυβέρνηση στην επίτευξη της μηδενικής πείνας και να βοηθήσει τους Κονγκολέζους πρόσφυγες στην επαρχία Lunda Norte. Από τον Μάρτιο του 2017, η σύγκρουση μεταξύ ένοπλων ομάδων και οι ενδοεθνικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή Κασάι της ΛΔΚ έχουν κάνει περίπου 36.000 άτομα να εγκαταλείψουν τα σύνορα προς την Αγκόλα.

Μετά από επίσημο αίτημα για υποστήριξη από την κυβέρνηση τον Μάιο του 2017, το WFP άρχισε να παρέχει τροφική και διατροφική βοήθεια στους πρόσφυγες σε συντονισμό με εταίρους του ΟΗΕ και των ΜΚΟ. Το 2019, πολλοί πρόσφυγες αποφάσισαν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους, γεγονός που μείωσε τον αριθμό των ατόμων που είχαν βοήθεια από το WFP. Το 2020 το WFP συνεχίζει να εργάζεται βοηθώντας περίπου 6.500 ευάλωτους πρόσφυγες κάθε μήνα, ώστε να μπορούν να ικανοποιήσουν τις βασικές τους απαιτήσεις σε τρόφιμα και διατροφή.

Για να βοηθήσει την Κυβέρνηση στην επίτευξη του Στόχου Αειφόρου Ανάπτυξης 2, το 2019 το WFP και το Υπουργείο Εξωτερικών υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (ΜΣ) για τεχνική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης δεδομένων και ευπάθειας, παρακολούθησης της ασφάλειας των τροφίμων και της διατροφής, ενίσχυση του εθνικού σχολείου πρόγραμμα σίτισης και σύνδεσή του με αγρότες μικρού μεγέθους και υποστήριξη διατροφής. Σε συνέχεια αυτής της δέσμευσης, τον Ιούλιο του 2020 το WFP Angola υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας με την κυβέρνηση της Αγκόλας και την Παγκόσμια Τράπεζα για πολυετή έργα τεχνικής βοήθειας στους τομείς της σχολικής σίτισης, της ανάλυσης ευπάθειας και της έγκαιρης προειδοποίησης και της αντιμετώπισης του υποσιτισμού (επί του παρόντος επιδεινώνεται στον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο του COVID- 19) στην επαρχία Λουάντα.’’

ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗΝ ΑΓΚΟΛΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Tο 2020, το WFP ξεκίνησε την εφαρμογή του Ενδιάμεσου Στρατηγικού Σχεδίου Χώρων (ICSP) 2020-2022 στην Αγκόλα. Με το νέο ICSP, το WFP άρχισε να παρέχει τεχνική βοήθεια στην κυβέρνηση, ενώ συνέχισε να υποστηρίζει πρόσφυγες από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) στην
επαρχία Lunda Norte. Το WFP ξεκίνησε ενεργό συνεργασία με εθνικά και υποεθνικά δημόσια ιδρύματα σε διάφορους τομείς, όπως η σχολική σίτιση, η ανάλυση ευπάθειας και η έγκαιρη προειδοποίηση, καθώς και η αντιμετώπιση των ελλείψεων σε μικροθρεπτικά συστατικά και ο οξείς υποσιτισμός.

Τον Ιούλιο του 2020, το WFP υπέγραψε πολυετή συμφωνία με την κυβέρνηση της Αγκόλας, στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης της απόδοσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για το Σύστημα Υγείας, για την παροχή τεχνικής βοήθειας στους τομείς της σχολικής σίτισης, της ανάλυσης ευπάθειας
και της έγκαιρης προειδοποίησης και του μέτριου οξέος υποσιτισμού (MAM) στην επαρχία Luanda.

Με το άνοιγμα ενός νέου υπο-γραφείου στο Lubango (επαρχία Huíla), το WFP ξεκίνησε διαβουλεύσεις με τις τοπικές αρχές για την ανάπτυξη ενός σχεδίου σίτισης σχολείων για τις τέσσερις νότιες επαρχίες που επλήγησαν από την ξηρασία το 2019 (Huíla, Namibe, Cuando Cubango και Cunene ). Σε εθνικό επίπεδο, το WFP ξεκίνησε συζητήσεις με την κυβέρνηση σχετικά με τη σύσταση πολυτομεακής επιτροπής για τη σχολική σίτιση ,για τον συντονισμό της ανάπτυξης μιας εθνικής πολιτικής σίτισης σχολείων.

Υποστηρίζοντας το Υπουργείο Γεωργίας, το WFP ξεκίνησε μια άσκηση αξιολόγησης και χαρτογράφησης ευπάθειας σε ολόκληρη τη χώρα (mVAM) που θα παρέχει κρίσιμες πληροφορίες για τη δυναμική της επισιτιστικής ασφάλειας στη χώρα και θα ενημερώσει τις απαραίτητες παρεμβάσεις ανταπόκρισης. Η υλοποίηση του έργου για την κοινοτική διαχείριση του οξέος υποσιτισμού με τις επαρχιακές αρχές της Λουάντα και το Υπουργείο Υγείας ξεκίνησε στα τέλη του 2020. Τον Δεκέμβριο, το WFP και η Επαρχιακή Διεύθυνση Υγείας άρχισαν να διανέμουν εξειδικευμένα θρεπτικά τρόφιμα (SNF) σε μονάδες υγείας στους στοχευμένους δήμους, ιδίως έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν συμπληρωματική τροφή (RUSF) για παιδιά ηλικίας 6-59 μηνών.

Η προσφυγική βοήθεια στη Lunda Norte (βορειοανατολικά της χώρας) συνεχίστηκε εν μέσω μείωσης 66 % του αριθμού των δικαιούχων λόγω του επαναπατρισμού των προσφύγων στη ΛΔΚ το 2019 και στις αρχές του 2020. Το WFP διατήρησε την υποστήριξή του παρέχοντας κρίσιμη επισιτιστική βοήθεια σε 6.698 γυναίκες, άνδρες, κορίτσια και αγόρια. Σε στενή συνεργασία με την υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον συνεργαζόμενο εταίρο της World Vision International και άλλους ανθρωπιστικούς και αναπτυξιακούς οργανισμούς, το WFP εργάστηκε για να διασφαλίσει ότι όλοι οι δικαιούχοι, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου και ηλικίας, έχουν πρόσβαση σε μηχανισμούς προστασίας και καταγγελιών και ανατροφοδότησης. Η διατροφική εκπαίδευση και ο έλεγχος για υποσιτισμό συνέχισαν να παρέχονται στους πρόσφυγες από το World Vision. Για να εγγυηθεί την ασφάλεια των δικαιούχων κατά την παγκόσμια πανδημία COVID-19, το WFP προσαρμόζει τις τυπικές διαδικασίες λειτουργίας του ώστε να συμμορφώνεται με τα πρωτόκολλα υγείας και να ελαχιστοποιεί τους κινδύνους διάδοση του ιού, σύμφωνα με την εταιρική καθοδήγηση, με την ενίσχυση των μηνυμάτων και την ευαισθητοποίηση που σχετίζονται με τον COVID, τη μείωση της συχνότητας των διανομών παρέχοντας μερίδες που καλύπτουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την ελαχιστοποίηση των συγκεντρώσεων στα σημεία διανομής τροφίμων και τη διασφάλιση της χρήσης εξοπλισμού ατομικής προστασίας στους χώρους διανομής.

Το WFP υποστήριξε τους εθνικούς ομολόγους στην απάντησή τους στην ξηρασία 2019-2020 στο νότο και στην πανδημία COVID-19 μέσω της παροχής τεχνικής βοήθειας για την ανάλυση και χαρτογράφηση ευπάθειας, τη διατροφή και τη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού. Από τον Αύγουστο του 2020, οι τακτικές πτήσεις της Ανθρωπιστικής Αεροπορικής Υπηρεσίας συνέδεαν το Ανθρωπιστικό Κέντρο στο Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική) με τη Λουάντα, το οποίο επέτρεψε τη συνεχή κίνηση σημαντικών ανθρωπιστικών και υγειονομικών φορτίων και προσωπικού για την υποστήριξη της κυβερνητικής απάντησης για τον COVID-19.

Σύμφωνα με το νέο ICSP, το 2020, το WFP εργάστηκε για να συμβάλει στην επίτευξη του SDG 2 και του SDG 17 στην Αγκόλα. Το WFP υποστήριξε τους εθνικούς ομολόγους του για να διασφαλίσει ότι οι ευάλωτοι πληθυσμοί, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, θα επωφεληθούν από τις πολιτικές και θα ενισχύσουν τις θεσμικές ικανότητες της κυβέρνησης για την προώθηση της επισιτιστικής ασφάλειας και διατροφής έως το 2022 και την
καλύτερη αντιμετώπιση των κραδασμών. Παράλληλα, οι συνεχείς ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Lunda Norte βελτίωσαν την ασφάλεια των τροφίμων και της διατροφής των προσφύγων τη στιγμή της αυξημένης ευπάθειας λόγω περιορισμών στις μετακινήσεις και των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων του COVID-19.

ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live