Thu, Oct 3, 2024

Παιδιά σε κίνδυνο στη Σομαλία

Παιδιά σε κίνδυνο στη Σομαλία

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΗΕ

Στη Σομαλία, υπολογίζεται ότι 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 671.000 εσωτερικά εκτοπισμένων, πλήττονται από την εντεινόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης της ξηρασίας. Οι κοινότητες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν μη ασφαλές νερό που κινδυνεύει από εστίες ασθενειών και μολύνσεις. Οι υγειονομικές αρχές έχουν αναφέρει επιδημία ιλαράς, με σχεδόν 2.000 ύποπτα κρούσματα να αναφέρθηκαν τον Φεβρουάριο και περισσότερα από 1.500 ύποπτα κρούσματα τον Ιανουάριο. Τουλάχιστον εννέα σχετικοί θάνατοι έχουν αναφερθεί στην πολιτεία Jubaland.

Περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια παιδιά - σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού κάτω των 5 ετών της Σομαλίας - είναι πιθανό να υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό, συμπεριλαμβανομένων 329.500 που είναι πιθανό να υποσιτίζονται σοβαρά, λόγω της συνεχιζόμενης ξηρασίας. Τον Ιανουάριο, 128 ανθρωπιστικοί εταίροι προσέγγισαν τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους με διαφορετικές μορφές βοήθειας.

Το Ανθρωπιστικό Ταμείο της Σομαλίας (SHF) έχει διαθέσει 25 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την παροχή άμεσης βοήθειας σε κοινότητες που έχουν πληγεί από την ξηρασία, συμπεριλαμβανομένων των Μπάρι, Γκέντο, Κάτω Τζούμπα, Μουντουγκ και Νουγκάαλ. Η κατανομή συμπληρώνει μια κατανομή 17 εκατομμυρίων δολαρίων στις 11 Ιανουαρίου από το Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για την κάλυψη άμεσων αναγκών. Απαιτείται επειγόντως πρόσθετη χρηματοδότηση για τη διατήρηση και την περαιτέρω κλιμάκωση της ανταπόκρισης. Το Σχέδιο Ανθρωπιστικής Αντίδρασης για τη Σομαλία, το οποίο ζητά σχεδόν 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει 5,5 εκατομμύρια από τους πιο ευάλωτους Σομαλούς, χρηματοδοτείται μόνο κατά 3,8 τοις εκατό (54,8 εκατομμύρια δολάρια).

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
ΑΠΟ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗ ΣΟΜΑΛΙΑ

Listen Live