Fri, Oct 18, 2024

Ο ΟΗΕ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΓΚΑ

Ο ΟΗΕ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΓΚΑ

ΕΠΙΤΟΠΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο μόνιμος συντονιστής του ΟΗΕ Sanaka Samarasinha και το γραφείο του, που εδρεύει στα Φίτζι, υποστηρίζει τις προτεραιότητες αντίδρασης της κυβέρνησης της Τόνγκα στον απόηχο της ηφαιστειακήςμέκρηξης και του τσουνάμι.

Η υποστήριξη εξασφαλίζει ολοκληρωμένη ανθρωπιστική δράση και βοήθεια από όλες τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, περιφερειακές ομάδες ανταπόκρισης, δωρητές και αναπτυξιακούς εταίρους.

Λόγω των περιορισμών του Covid-19, η ανάπτυξη πρόσθετου προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών ή ΜΚΟ εκτός της Τόνγκα είναι υπό συζήτηση με τις αρχές της Τόνγκα.

Η πρόσβαση σε ασφαλές νερό παραμένει μια βασική πρόκληση, καθώς πολλές δεξαμενές μολυσμένου νερού χρειάζονται επισκευή. Η επισιτιστική ασφάλεια είναι επίσης μια σημαντική ανησυχία και αξιολογείται η ζημιά που προκαλείται στα φυτά από την τέφρα.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ που εδρεύουν ήδη στην Τόνγκα (UNFPA, UNICEF, FAO, IOM,WHO) και εταίροι ΜΚΟ (Oxfam, Save the Children) ανταποκρίνονται.

Λεπτομέρειες απάντησης:

UNFPA: διανομή κιτ αξιοπρέπειας και παροχή ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών στον πληττόμενο πληθυσμό στο Tongatapu.

ΠΟΥ: υποστήριξη ιατρικών ομάδων του Υπουργείου Υγείας με ιατρικό υλικό. Ο ΠΟΥ παρέχει επίσης τεχνικές συμβουλές και υποστήριξη σε ομάδες περιβαλλοντικής υγείας για δοκιμές νερού, υποστήριξη τροφίμων και υγιεινής.

IOM: συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη προς την εθνική αρχή αντιμετώπισης καταστροφών (NEMO) σε σχέση με τον εκτοπισμό και τις εκκενώσεις.

UNICEF: αποστολή 44 παλετών με κιτ WASH και Dignity, κιτ αναψυχής, μπιτόνια και κουβάδες στο HMAS Adelaide.

FAO: υποστήριξη των αρμόδιων υπουργείων στην αξιολόγηση των επιπτώσεων στη γεωργία.

Η ανθρωπιστική ομάδα του Ειρηνικού (PHT), που εργάζεται κυρίως από τα Φίτζι, κινητοποιεί επίσης στοχευμένη βοήθεια στις τηλεπικοινωνίες, την επιμελητεία, την πρόσβαση σε καθαρό νερό και τα NFI.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ OCHA ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΓΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΕΙ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΕΚΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ

Listen Live