Sun, Oct 20, 2024

Ο ΟΗΕ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΟΡΗΤΑ ΟΠΛΑ

Ο ΟΗΕ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΟΡΗΤΑ ΟΠΛΑ

Η προσοχή στον αντίκτυπο της εκτροπής και της διακίνησης φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού στην ειρήνη και την ασφάλεια.

ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΠΛΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ICRC: Ο αντίκτυπος της εκτροπής και της εμπορίας όπλων στην ειρήνη και την ασφάλεια.

Δήλωση της ICRC στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών Ανοικτή συζήτηση σχετικά με τον αντίκτυπο της εκτροπής και της εμπορίας όπλων στην ειρήνη και την ασφάλεια που εκδόθηκε από την κα Laetitia Courtois, επικεφαλής της αντιπροσωπείας και μόνιμο παρατηρητή

Κύριε Πρόεδρε,

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) είναι ευγνώμων για την ευκαιρία να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και χαιρετίζει την προσοχή στον αντίκτυπο της εκτροπής και της διακίνησης φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού στην ειρήνη και την ασφάλεια.

Οι σύγχρονες ένοπλες συγκρούσεις τείνουν να είναι παρατεταμένες, τροφοδοτούνται από μια σταθερή εισροή όπλων και πυρομαχικών και σπάνια πολεμούνται μόνες, οδηγώντας σε διάχυση ευθυνών, κατακερματισμένες αλυσίδες διοίκησης και ανεξέλεγκτες ροές όπλων.

Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΕΙΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΦΟΡΗΤΩΝ ΟΠΛΩΝ

Κάθε μέρα, η ΔΕΕΣ είναι μάρτυρας του πόνου που προκαλείται από την ευρεία διαθεσιμότητα, την κακή ρύθμιση και την κατάχρηση όπλων και πυρομαχικών.

Βλέπουμε υψηλά επίπεδα ένοπλης βίας και ανασφάλειας. Η ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια παρεμποδίζεται ή διακόπτεται. Οι ανθρωπιστικές επιπτώσεις είναι συχνά έμφυλες – συμπεριλαμβανομένης της χρήσης όπλων για τη διάπραξη ή τη διευκόλυνση της σεξουαλικής βίας και της
βίας με βάση το φύλο. Πολύ συχνά τα παιδιά πέφτουν θύματα βίας.

Στο Νότιο Σουδάν, οι χειρουργικές μας ομάδες έχουν φροντίσει 9.000 ασθενείς που τραυματίστηκαν από όπλα την τελευταία δεκαετία. Και το ένα τέταρτο όσων υποβλήθηκαν σε θεραπεία για τραύματα από πυροβολισμούς ήταν γυναίκες ή παιδιά.
Περισσότεροι από 40.000 τραυματίες Αφγανοί έχουν νοσηλευτεί σε ιατρικές εγκαταστάσεις που υποστηρίζονται από τη ΔΕΕΣ τους τελευταίους μήνες. Είναι αποκαρδιωτικό να βλέπουμε τους θαλάμους μας να γεμίζουν με ανθρώπους που έχουν χάσει άκρα, ιδιαίτερα παιδιά.

Παρά τις προόδους που έχουν σημειωθεί στη ρύθμιση του διεθνούς εμπορίου όπλων, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης της Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων το 2013, όπλα και πυρομαχικά συνεχίζουν να παρέχονται σε μεγάλους αριθμούς σε μέρη ένοπλων συγκρούσεων –κράτη και μη
κρατικές ένοπλες ομάδες εξίσου– και να εκτρέπονται σε μη εξουσιοδοτημένες τελικούς χρήστες και τελικές χρήσεις.
Υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν τα κράτη βάσει του διεθνούς δικαίου και των πρακτικών μεταφοράς όπλων πάρα πολλών κρατών.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ
Το πρόβλημα των φορητών όπλων και του ελαφρού οπλισμού πρέπει να αντιμετωπιστεί με τρόπο που να μετριάζει τους κινδύνους από τη βία με φορητά όπλα και να βοηθά τα θύματα. Προς αυτόν τον σκοπό, η ΔΕΕΣ ενθαρρύνει τα κράτη να:

• Πρώτον, τηρήστε τα άφθονα μέσα που υπάρχουν σχετικά με τα φορητά όπλα και τα ελαφρά όπλα καθώς και με άλλα συμβατικά όπλα και να τα εφαρμόσετε πιστά, συμπεριλαμβανομένου του ATT.

• Δεύτερον, τα κράτη που υποστηρίζουν τα αντιμαχόμενα μέρη πρέπει να αξιοποιήσουν την επιρροή τους και να μετριάσουν τις δυσμενείς ανθρωπιστικές συνέπειες. Λάβετε μέτρα για την καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων όπλων, διασφαλίστε ότι οι αποδέκτες έχουν εκπαίδευση και μέσα για να τηρούν τις υποχρεώσεις του ΔΑΔ και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστατεύστε τις μεταφορές όπλων έτσι ώστε να μην μεταφέρονται όπλα εάν υπάρχει σαφή κίνδυνος παραβίασης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ή του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων .

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΦΟΡΗΤΩΝ ΟΠΛΩΝ

Η αποτυχία διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος χρήσης των όπλων, επιβαρύνει τις ζωές των αμάχων σε πολύ φτηνό τίμημα.

ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ
Προτρέπουμε τα κράτη να ρίξουν μια ειλικρινή ματιά στο πώς οι ενέργειες και οι αδράνειες διαιωνίζουν τις παραβιάσεις, την ανασφάλεια και τα δεινά. Η ευημερία εκατομμυρίων ανθρώπων εξαρτάται από αυτό.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live