Sun, Oct 20, 2024

Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ - ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ - ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

Τέσσερα χρόνια από το τέλος της μάχης στη Μοσούλη

Σε πρόσφατη δήλωση του Γενικού συντονιστή του ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ για την κοχλάζουσα Μέση Ανατολή εικονίζεται η παρούσα κοινωνικοοικονομική
κατάσταση κάθως και οι συνέπειες του κύκλου βίας στο Ιρακ μακροπρόθεσμα.

Και τέλος, μια υπενθύμιση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της σύγκρουσης. Στο Ιράκ, το πρώτο τρίμηνο του 2022, η ΔΕΕΣ θα εγκαινιάσει το μεγαλύτερο κέντρο φυσικής αποκατάστασης στη χώρα και ένα από τα μεγαλύτερα στη Μέση Ανατολή. Το κέντρο στο Ερμπίλ θα περιλαμβάνει υπηρεσίες φυσιοθεραπείας, συμβουλευτικές υπηρεσίες για οικογένειες και εργαστήριο κατασκευής προσθετικών.

Αυτό το μήνα συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια από το τέλος της μάχης στη Μοσούλη. Η καταστροφή εκεί ήταν τεράστια και, δυστυχώς, ο ρυθμός ανοικοδόμησης είναι χαμηλός. Οι άνθρωποι παλεύουν να φτιάξουν τη ζωή τους.

Οι πόλεμοι διαρκούν πάρα πολύ. Το 2021 η ΔΕΕΣ σηματοδότησε την 40η συνεχή χρονιά της στο Ιράκ. Ενώ είμαστε περήφανοι για τη δέσμευσή μας προς τους ανθρώπους, δεν είναι ποτέ καλό σημάδι ότι η ΔΕΕΣ θα βρίσκεται σε μια χώρα για τόσο καιρό. Οι μακροχρόνιες συγκρούσεις σημαίνουν περισσότερα βάσανα. Η ανάγκη για αυτό το νέο κέντρο αποκατάστασης είναι απόδειξη αυτού.

Ο Ερυθρός Σταυρός στη Μέση Ανατολή με την προσφατη αξιολόγηση της όλης κατάστασης κατά περιοχη και τόπο κρισεως και σύγκρουσης υπενθυμίζει τους αμάχους που υποφέρουν από αναπηρίες και πολεμικές ασθένειες στο Ιρακ. Η Δήλωση του Fabrizio Carboni, του περιφερειακού διευθυντή για την Εγγύς και Μέση Ανατολή για το ICRC, σχετικά με τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η περιοχήτης Μοσούλης το 2021 υπενθυμίζει πως η καταστροφή εκεί ήταν τεράστια και, δυστυχώς, ο ρυθμός ανοικοδόμησης είναι χαμηλός.
Το Ιρακ και ιδιαίτερα η Μοσούλη αποτελεί μια πληγή για την πολιτισμένη ανθρωπότητα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live