Mon, Oct 7, 2024

Ο Ερντογάν παροτρύνει τον Πούτιν να κηρύξει κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

Ο Ερντογάν παροτρύνει τον Πούτιν να κηρύξει κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

Συνομιλίες Πούτιν με Ερντογάν και Μακρόν. Προσπάθειες του Μπένετ για κατάπαυση.

Να κηρύξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους και να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, νωρίτερα σήμερα, σε τηλεφωνική τους συνομιλία. Αυτό ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, τονίζοντας ότι η κατάπαυση του πυρός θα αμβλύνει τις ανησυχίες για την ανθρωπιστική κατάσταση.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος ανανέωσε την έκκλησή του, δηλώνοντας «ας ανοίξουμε το δρόμο για την ειρήνη μαζί».

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ότι η Ρωσία θα σταματήσει τη «στρατιωτική της επιχείρηση» μόνο εάν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά και ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Μόσχας.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Πούτιν υποστήριξε ότι η επιχείρηση εξελίσσεται βάσει σχεδίου χρονοδιαγράμματος και ελπίζει ότι οι Ουκρανοί διαπραγματευτές θα ακολουθήσουν μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση στις συνομιλίες και θα λάβουν υπόψη την πραγματικότητα στο πεδίο. Συμπλήρωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με την Ουκρανία και ξένους εταίρους.

Εκτός από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Βλαντλιμιρ Πούτιν συνομίλησε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, όπως μετέδωσε σήμερα η ρωσική κρατική τηλεόραση.

Επίσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι προσπάθειές του να μεσολαβήσει στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αποτελούν ένα «ηθικό καθήκον» παρόλο που υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.

Σύμφωνα με το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, η χώρα προετοιμάζεται για «ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης». Ήδη από τις 24 Φεβρουαρίου έχουν γίνει δεκτοί στο Ισραήλ 2.034 Ουκρανοί πρόσφυγες, και ενδέχεται να υπάρχουν «περισσότεροι από 10.000 νέοι μετανάστες από τη Ρωσία και την Ουκρανία». Περίπου 300 νέοι μετανάστες από την Ουκρανία μέσω ευρωπαϊκών χωρών αναμένεται ότι θα φθάσουν στο Ισραήλ, σήμερα Κυριακή, μαζί με περίπου 100 παιδιά Εβραίων από ένα ουκρανικό ορφανοτροφείο που στάλθηκαν στη Ρουμανία την Τετάρτη.

Listen Live