Mon, Nov 25, 2024

Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Πέντε μήνες μετά την κλιμάκωση των εχθροπραξιών, που ξεκίνησαν με τα φρικιαστικά γεγονότα στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας εκφυλίζεται κάθε ώρα. Δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές για να πάνε οι άνθρωποι. Ο αριθμός των νεκρών αμάχων και η συνεχιζόμενη αιχμαλωσία ομήρων είναι συγκλονιστικός και απαράδεκτος.

Αυτός ο βίαιος πόλεμος έχει διαρρήξει κάθε αίσθηση μιας κοινής ανθρωπότητας. Μπροστά σε τόσο βαθιά δεινά, κάνουμε τρεις επείγουσες εκκλήσεις:

• Τερματισμός των εχθροπραξιών για να επιτραπεί ουσιαστική βοήθεια για να φτάσει στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
• Ότι οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς απελευθερώνονται άνευ όρων και καλύπτεται η αξιοπρέπεια, η ασφάλεια και οι ιατρικές τους ανάγκες. Η ΔΕΕΣ επαναλαμβάνει την έκκλησή της να της επιτραπεί να επισκεφθεί τους ομήρους.
• Ότι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι τυγχάνουν ανθρώπινης μεταχείρισης και τους επιτρέπεται να επικοινωνούν με την οικογένειά τους. Η ΔΕΕΣ πρέπει να ενημερωθεί και να επιτραπεί να επισκέπτεται Παλαιστίνιους που βρίσκονται υπό κράτηση στο Ισραήλ.

Μια σταθερή, ισχυρή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας για την κάλυψη των αναγκών είναι μόνο μέρος της λύσης. Η ανακούφιση της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα ξεκινά με σαφή βούληση και μέτρα που προστατεύουν τη ζωή των πολιτών και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, πράγμα που σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να διεξάγουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις με τρόπο που να γλιτώνει τους αμάχους που βρίσκονται στη μέση.

Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι τα μέρη να τηρούν αυστηρά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, πράγμα που σημαίνει διατήρηση της ζωής, της αξιοπρέπειας και της ανθρωπιάς όλων των ανθρώπων που πλήττονται από τις ένοπλες συγκρούσεις, ανεξάρτητα από το σε ποια πλευρά βρίσκονται. Είναι η γραμμή μεταξύ ανθρωπιάς και βαρβαρότητας. Οι αρχές της διάκρισης, της αναλογικότητας και της προφύλαξης πρέπει να εφαρμόζονται στην πράξη για να επιτευχθεί ο ίδιος ο σκοπός τους: ότι η διατήρηση της ζωής και της υγείας των πολιτών είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Ως κατοχική δύναμη, το Ισραήλ πρέπει να καλύψει τις βασικές ανάγκες του πληθυσμού ή να διευκολύνει την ασφαλή και ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο παρέχει μια διέξοδο από την καθοδική σπείρα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή. Όλα τα κράτη - και μάλιστα όλη η ανθρωπότητα - έχουν μερίδιο σε αυτό. Ο σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου δεν προστατεύει μόνο την ανθρωπιά του εχθρού, αλλά και τη δική μας ανθρωπιά, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον. Σε αυτή τη σύγκρουση, όπως και σε όλες τις άλλες, η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταστήσει πολιτική προτεραιότητα τον σεβασμό του ΔΑΔ και την εφαρμογή του.

Η ΔΕΕΣ βρίσκεται σε ετοιμότητα για να χρησιμεύσει ως ουδέτερος ενδιάμεσος – ένα έμπιστο και έμπειρο τρίτο μέρος – που διευκολύνει τις ανθρωπιστικές πτυχές κάθε πολιτικής συμφωνίας που επιτυγχάνεται από τα μέρη, υπό την προϋπόθεση της παροχής των απαραίτητων εγγυήσεων πρόσβασης και ασφάλειας.

Εάν υπάρξει παύση των εχθροπραξιών που θα επιτρέψει ουσιαστική βοήθεια για να φτάσει σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, τότε η ΔΕΕΣ μπορεί να επεκτείνει σημαντικά την παροχή τροφής, στέγης και υγιεινής. Το μακροχρόνιο έργο της ΔΕΕΣ στους τομείς της υγείας, της ηλεκτρικής ενέργειας και του νερού της Γάζας θα μας επιτρέψει να υποστηρίξουμε γρήγορα αυτές τις ζωτικής σημασίας υπηρεσίες.

Listen Live