Sat, Oct 26, 2024

Ο ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ ΩΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΣΕ ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ

Ο ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ ΩΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΣΕ ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ

Ανθρωπιστική Αεροπορική Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών (UNHAS), UN Humanitarian Air Service
Παγκόσμιες Επιχειρήσεις UNHAS

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς ταξιδεύουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της βοήθειας εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης; Πώς να φέρνουν τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη ανακούφισης στους πληγέντες πληθυσμούς σε απομακρυσμένες περιοχές; Πώς να φτάνουν σε περιοχές συγκρούσεων και να έχουν πρόσβαση σε μέρη στο αμέσως μετά από μια καταστροφή;

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) διαχειρίζεται την Ανθρωπιστική Αεροπορική Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών (UNHAS), που παρέχει μεταφορά επιβατών και ελαφρού φορτίου υπηρεσίες για το σύνολο της ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής κοινότητα. Η σημασία του UNHAS είναι ευρέως αναγνώρισμενη, ιδίως όσον αφορά τη συνεισφορά της για την ασφαλή και αξιόπιστη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και οι εργαζόμενοι στην ανάπτυξη σε απομακρυσμένες και προκλητικές τοποθεσίες παρά τις ακραίες προκλήσεις που θέτει έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του κορωνοϊού 2019

Η Ανθρωπιστική Αεροπορική Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Όταν ο COVID-19 άρχισε να εξαπλώνεται παγκοσμίως από νωρίς το 2020, οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και οι αγορές μεταφορών ήταν ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ. Με σύνορα κλειστά και περιορισμένη ικανότητα εμπορικών αεροπορικών μεταφορών και περιορισμους σχετικά με τα ταξίδια και τη διακίνηση φορτίου που επιβάλλονται από τις αρχές παγκοσμίως για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού, η ανθρωπιστική συμμαχία και οι εταίροι στον τομέα της υγείας αντιμετώπισαν σοβαρές προκλήσεις στην αντιμετώπιση των ζητημάτων δημόσιας υγείας και την έμμεση ανθρωπιστική κριση λόγω της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η UNHAS συνέχισε να υποστηρίζει την παγκόσμια ανταπόκριση στον COVID-19 με την ταχεία εφαρμογή προληπτικών μέτρων ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να πετούν, εξασφαλίζοντας κρατικές εξουσιοδοτήσεις, παροχή ικανότητας ιατρικής εκκένωσης και μεταφοράς δείγματων δοκιμής και ιατρικό φορτίο, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19 εμβόλιου.

Οι Παγκόσμιες Επιχειρήσεις της UNHAS από τον Ιούνιο του 2021

22 επεμβάσεις:
Αφγανιστάν, Μπουρκίνα Φάσο, Καμερούν, Τσαντ, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ισημερινή Γουινέα, Αιθιοπία, Γουινέα, Αϊτή, Κένυα, Λιβύη, Μάλι, Μαυριτανία, Μοζαμβίκη, Νίγηρας, Νιγηρία, Σομαλία, Νότιο Σουδάν, Σουδάν, Αραβική Δημοκρατία της Συρίας και Υέμενη.

Καλύπτει 24 χώρες:
Όλες οι παραπάνω χώρες συν το Τζιμπουτί και η Ιορδανία. Η WFP Aviation διαχειρίζεται επίσης τις πτήσεις της ECHO τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Κένυα και το Μάλι από τον Μάιο του 2020.

Νέες λειτουργίες:
1.Το 2021, το WFP ξεκίνησε μια πρόσθετη επιχείρηση της UNHAS για την υποστήριξη της αντιμετωπισης της επιδημίας του Έμπολα 

2.Ανταπόκριση στη Νότια Γουινέα, και οι πόροι της UNHAS έχουν αναπτυχθεί για τη δημιουργία αέρογέφυρας μεταξύ της πρωτεύουσας Μαλάμπο και της Μπάτα ως απάντηση στην έκρηξη της 7ης Μαρτίου.

3.Μια επιπλέον επιχείρηση της UNHAS θα ξεκινήσει επίσης μετά τη λήψη χρηματοδότησης στη Μαδαγασκάρη να επιτρέψει την πρόσβαση και να εξασφαλίσει σωτήριες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στο νότιο τμήμα της χώρας,που χτυπήθηκε από έντονη πείνα.

Απέναντι στον COVID-19
Ενας ολοκληρος ανθρωπιστικος στολος
Η UNHAS διαθέτει σήμερα περισσότερα από 100 αεροσκάφη και εξυπηρετεί περισσότερους από 400 τακτικούς προορισμούς σε 24 χώρες. Παρά τις ακραίες προκλήσεις που θέτει η πανδημία COVID-19, η UNHAS οι επιχειρήσεις συνέχισαν να εξυπηρετούν την ανθρωπιστική κοινότητα. Σημαντικές
πρωτοβουλίες έχουν συμπεριλάβει τα εξής:
Α.Στο πλαίσιο της απόκρισης κοινών υπηρεσιών του WFP COVID-19, μια διεθνής αεροπορική γέφυρα που συνδέει την Καμπούλ με την Ντόχα του Κατάρ άνοιξε η UNHAS Αφγανιστάν

Β.Η ομάδα ΑΠΟ τον Απρίλιο του 2020 και έκτοτε έχει προσφέρει υπηρεσίες μεταφοράς σε περισσότερους από 1.000 επιβάτες από 50 οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και διπλωματών.
Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, όλες οι εμπορικές διεθνείς πτήσεις ανεστάλησαν.

Γ.Το 2020, η επιχείρηση UNHAS Libya μετέφερε 320 κιλά προμηθειών που σχετίζονται με τον COVID-19 από την Τρίπολη στη Βεγγάζη για λογαριασμό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και 625 κιλά ζωτικής σημασίας ιατρικές προμήθειες και εξοπλισμός ατομικής προστασίας
(ΜΑΠ) από Τύνιδα στην Τρίπολη, σε συντονισμό με την Αφρικανική Ένωση και τις αρχές της Λιβύης.

Δ.Ως μέρος της αντιμετώπισης του COVID-19, η ομάδα του UNHAS Sudan λειτούργησε μια ζωτικής σημασίας αεροπορική σύνδεση που συνδέει το Χαρτούμ με την Αντίς Αμπέμπα, Αιθιοπία, μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 2020.

Ε.Μετά την αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τα αεροδρόμια της Υεμένης τον Μάρτιο του 2020, η επιχείρηση της UNHAS στην Υεμένη έπαιξε κρίσιμο ρόλο όχι μόνο στη διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και σε διαμεσολάβηση με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και άλλες κυβερνήσεις αξιωματούχοΥΣς για θέματα που σχετίζονται με τις βίζες, τα τεστ για τον COVID-19 και την καραντίνα.

ΣΤ.Η UNHAS στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία υποστήριξε τον ΠΟΥ και το Υπουργείο Υγείας και Πληθυσμου με μεταφορά προμηθειών υγείας και περισσότερα από 155 τεστ COVID-19 δείγματα από τοποθεσίες αγροτεμαχίων στην πρωτεύουσα, Μπανγκούι. Επιπλέον, κατά την περίοδο των βροχών, η UNHAS μετέφερε βασικά φορτία, ιατρικές προμήθειες και δείγματα δοκιμής στην πρωτεύουσα με ελικόπτερο από δυσπρόσιτες τοποθεσίες χωρίς αεροδιάδρομους.

Ζ.Στη Νιγηρία, η κυβέρνηση εξουσιοδότησε το WFP να συνεχίσει τις αεροπορικές επιχειρήσεις σε όλες τις τοποθεσίες εξυπηρετείται από το UNHAS κατά τη διάρκεια του lockdown που σχετίζεται με τον COVID-19. Το UNHAS υποστήριξε επίσης τον ΠΟΥ παρέχοντας αεροπορική μεταφορά φορτίου για κιτ δοκιμών COVID-19, δείγματα δοκιμής και ΜΑΠ.

Η. Η UNHAS Somalia υποστήριξε την κυβέρνηση της χώρας μεταφέροντας δείγματα δοκιμής από αγροτικές περιοχές έως εργαστήρια στο Μογκαντίσου και στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

Θ. Σε συντονισμό με το σύμπλεγμα Logistics που καθοδηγείται από το WFP, ένας μηχανισμός που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει αποτελεσματικότητα και αποτελεσματικότητα απαντήσεις έκτακτης ανάγκης, η UNHAS πραγματοποίησε αεροπορικές μεταφορές προμηθειών βοήθειας που σχετίζονται με τον COVID-19 σε για λογαριασμό της κυβέρνησης και άλλων εταίρων.

Ι. Σε συντονισμό με τον ΠΟΥ, η UNHAS του Νοτίου Σουδάν υποστήριξε την ανθρωπιστική βοήθεια παρέχοντας ικανότητα ιατρικής εκκένωσης και μεταφέροντας τεστ COVID-19 και δείγματα από τοποθεσίες πεδίου στην πρωτεύουσά της, Τζούμπα, για τη διευκόλυνση των ιατρικών εκκενώσεων για
ΠΙΘΑΝΟΥς και επιβεβαιωμένους ασθενείς με COVID-19.

Η προσφορά της UNHAS είναι ευρέως αναγνώρισμενη, ιδίως όσον αφορά τη συνεισφορά της για την ασφαλή και αξιόπιστη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και οι εργαζόμενων και βοηθειας σε απομακρυσμένες και δυσκολες τοποθεσίες έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων και περιοχων που πληττονται εντονα από την πανδημία της νόσου του κορωνοϊού 2019

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live