Sun, Oct 6, 2024

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ ΚΑΙ ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ

Τα ασυνόδευτα και χωρισμένα παιδιά που φεύγουν από την κλιμακούμενη σύγκρουση στην Ουκρανία πρέπει να προστατεύονται

Κοινή δήλωση της εκτελεστικής διευθύντριας της UNICEF Catherine Russell και του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi στις 7 Μαρτίου του 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ/ΓΕΝΕΥΗ – Την περασμένη εβδομάδα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία αναζητώντας ασφάλεια και προστασία. Εκατοντάδες χιλιάδες από αυτά είναι παιδιά. Μεταξύ αυτών που τράπηκαν σε φυγή, πολλοί είναι ασυνόδευτοι ή έχουν χωριστεί από τους γονείς ή τα μέλη της οικογένειάς τους.

Τα παιδιά χωρίς γονική μέριμνα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βίας, κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Όταν αυτά τα παιδιά μετακινούνται εκτός συνόρων, οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται. Ο κίνδυνος της εμπορίας ανθρώπων αυξάνεται επίσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Η UNICEF και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες προτρέπουν όλες τις γειτονικές και επηρεαζόμενες χώρες να διασφαλίσουν την άμεση αναγνώριση και καταγραφή των ασυνόδευτων και χωρισμένων παιδιών που φεύγουν από την Ουκρανία, αφού τους επιτρέψουν την πρόσβαση στην επικράτειά τους.

Τα κράτη θα πρέπει να προσφέρουν ασφαλείς χώρους για τα παιδιά και τις οικογένειες αμέσως μετά τη διέλευση των συνόρων και να τους συνδέσουν με τα εθνικά συστήματα προστασίας του παιδιού. Η τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης απαιτεί επίσης την ταχεία επέκταση της ικανότητας των διευθετήσεων επείγουσας περίθαλψης με ελεγχόμενους φροντιστές καθώς και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες για την προστασία των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της βίας λόγω φύλου, καθώς και μηχανισμών εντοπισμού οικογένειας και επανένωσης.

Για τα παιδιά που έχουν εκτοπιστεί πέρα από τα σύνορα χωρίς τις οικογένειές τους, η προσωρινή ανάδοχη ή άλλη φροντίδα που βασίζεται στην κοινότητα μέσω ενός κυβερνητικού συστήματος προσφέρει κρίσιμη προστασία. Η υιοθεσία δεν πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Θα πρέπει να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την επανένωση των παιδιών με τις οικογένειές τους όταν είναι δυνατόν, εάν αυτή η επανένωση είναι προς το συμφέρον τους.

Σχεδόν 100.000 παιδιά, τα μισά από αυτά με αναπηρίες, ζουν σε ιδρύματα και οικοτροφεία στην Ουκρανία. Πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν ζωντανούς συγγενείς ή νόμιμους κηδεμόνες. Έχουμε λάβει αναφορές για ιδρύματα που επιδιώκουν να μεταφέρουν τα παιδιά σε ασφαλή μέρη σε γειτονικές χώρες ή όχι μόνο. Αν και αναγνωρίζεται ότι, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, οι ανθρωπιστικές εκκενώσεις μπορεί να είναι σωτήριες και καλωσορίζουν τις προσπάθειες για να φέρουν τα παιδιά σε ασφάλεια, είναι σημαντικό να λαμβάνονται ειδικά μέτρα προς το συμφέρον των παιδιών και η συναίνεση των γονέων τους ή των ατόμων που είναι υπεύθυνα για να δοθεί φροντίδα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χωρίζονται οικογένειες ως αποτέλεσμα της μετεγκατάστασης ή των μετακινήσεων εκκένωσης. Οι νομικά υπεύθυνοι για τα παιδιά σε ιδρύματα στην Ουκρανία πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι εκκενώσεις γίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες των εθνικών αρχών. Οι μετακινήσεις πρέπει να αναφέρονται στις αρμόδιες αρχές της Ουκρανίας και των γειτονικών χωρών αμέσως μετά τη διέλευση των συνόρων και, στο μέτρο του δυνατού, τα παιδιά θα πρέπει να εκκενώνονται με τα έγγραφα ταυτότητάς τους και τους φακέλους υπόθεσης.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η UNICEF είναι ευγνώμονες για την αλληλεγγύη και την ετοιμότητα που επιδεικνύουν τα κράτη να υποστηρίξουν τα ασυνόδευτα και χωρισμένα παιδιά μέσω ενδεχόμενων προγραμμάτων μετεγκατάστασης. Ταυτόχρονα, πρέπει να υπενθυμιστεί ότι τα ασυνόδευτα και χωριστά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και οι άμεσες ανάγκες και η ασφάλειά τους όπου βρίσκονται πρέπει να δοθεί προτεραιότητα βραχυπρόθεσμα, ενώ εντοπίζονται μεσοπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες λύσεις, με βάση τα συμφέροντά τους.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και η UNICEF δεσμεύονται να εργαστούν χέρι-χέρι για να υποστηρίξουν τις εθνικές αρχές για την προστασία των παιδιών, διασφαλίζοντας ότι η ασφάλεια και η προστασία τους βρίσκονται στο επίκεντρο της απόκρισης.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ:ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

ΜΕ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Listen Live