Tue, Oct 8, 2024

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Η IFRC ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Η IFRC ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρου Σταυρου απέναντι σε μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Βουδαπέστη/Γενεύη, 28 Φεβρουαρίου 2022
Η σύγκρουση στην Ουκρανία διαμορφώνεται σε μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια, λέει η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρών Σταυρών και Ερυθρών Ημισελήνου (IFRC).

Καθώς οι μάχες συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα, εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία χρειάζονται απεγνωσμένα ασφαλές πόσιμο νερό και φαγητό, καθώς οι δρόμοι είναι αδιάβατοι και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού έχει διακοπεί. Οι πιο επείγουσες ανάγκες είναι επείγουσα ιατρική περίθαλψη, φάρμακα, καθαρό νερό και στέγη για άτομα που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Ουκρανικός Ερυθρός Σταυρός παρείχε εκπαίδευση πρώτων βοηθειών σε περισσότερα από 2.000 άτομα που στεγάζονται σε σταθμούς του μετρό και καταφύγια βομβών, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν στην περίθαλψη της οικογένειας και των φίλων τους σε
περίπτωση τραυματισμού. Οι εθελοντές του βοηθούν στην εκκένωση ατόμων με αναπηρία και οι ομάδες αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης βοηθούν πυροσβέστες, ιατρικές ομάδες και ομάδες πολιτικής προστασίας – βοηθώντας να σωθούν πολλές ζωές. Η National Society έχει ήδη
διανείμει το πλήρες απόθεμά της με 30.000 δέματα τροφίμων και υγιεινής για άτομα που βρίσκονται σε κίνηση. Εθελοντές βοηθούν επίσης σε κέντρα υποδοχής που έχουν δημιουργηθεί στα σχολεία και συντονίζονται με τον Πολωνικό Ερυθρό Σταυρό για ναν βοηθήσουν τους ανθρώπους στα σύνορα.

«Οι ομάδες μας δεσμεύονται πλήρως να βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή, είναι συχνά πολύ επικίνδυνο να είμαστε έξω και δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε ανθρώπους χωρίς να ρισκάρουμε τη ζωή μας, αλλά συνεχίζουμε να προσπαθούμε για το καλύτερο. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι συμμετείχαν ως εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, κάτι που δείχνει πόσο πρόθυμοι είναι οι άνθρωποι να βοηθήσουν τις κοινότητές τους σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς», λέει ο Maksym Dotsenko, Γενικός
Διευθυντής του Ουκρανικού Ερυθρού Σταυρού.

Λόγω της ένοπλης σύγκρουσης, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και έχουν περάσει σε γειτονικές χώρες. Από το απόγευμα της 28ης Φεβρουαρίου, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες αναφέρει ότι τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι έχουν φύγει, αλλά ο αριθμός αυξάνεται κάθε ώρα καθώς οι άνθρωποι κάνουν ουρές στα συνοριακά σημεία διέλευσης.

Για να υποστηρίξει τον Ουκρανικό Ερυθρό Σταυρό και τις Εθνικές Εταιρείες σε γειτονικές χώρες, η IFRC έχει ήδη αποδεσμεύσει ένα εκατομμύριο ελβετικά φράγκα από το Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης για την Αρωγή των Καταστροφών, εν όψει της Έκκλησης Έκτακτης Ανάγκης πολλών
εκατομμυρίων φράγκων που θα ξεκινήσει αύριο.

Ομάδες του Ερυθρού Σταυρού στην Κροατία, την Ουγγαρία, τη Μολδαβία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία και τη Σλοβακία έχουν κινητοποιηθεί άμεσα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που φτάνουν από την Ουκρανία. Προσωρινά καταλύματα έχουν δημιουργηθεί κατά μήκος των συνόρων για να προσφέρουν καταφύγιο ή ανάπαυλα για τη νύχτα. Εθελοντές μοιράζουν τρόφιμα, νερό, κλινοσκεπάσματα, ρούχα και είδη βασικής βοήθειας και στις δύο πλευρές των συνόρων και παρέχουν ιατρική φροντίδα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε όσους έχουν ανάγκη.
Μοιράζουν επίσης κάρτες SIM, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να μείνουν σε επαφή με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

«Είναι αποκαρδιωτικό να βλέπουμε τόσες πολλές μεμονωμένες τραγωδίες να εκτυλίσσονται στο κατώφλι μας. Οι ανθρωπιστικοί φορείς όπως ο Εθνικός Ερυθρός Σταυρός και οι Εταιρείες της Ερυθράς Ημισελήνου θα πρέπει να έχουν ασφαλή πρόσβαση σε άτομα που είναι τραυματισμένα, πεινασμένα και απελπισμένα, ανεξάρτητα από το ποιοι και πού βρίσκονται. Δεν υπάρχει τέλος για αυτή τη σύγκρουση και δεν υπάρχει καμία ένδειξη πότε οι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους. Μέχρι εκείνη την ημέρα, θα είμαστε εκεί για να τους υποστηρίξουμε», λέει η Birgitte Bischoff Ebbesen, Περιφερειακή Διευθύντρια της IFRC για την Ευρώπη.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live