Wed, Oct 2, 2024

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΡΙΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΡΙΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΣΕΙΡΑ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΒΡΕΦΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

"Σταματήστε τις επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη στην Ουκρανία"

Δήλωση της εκτελεστικής διευθύντριας της UNICEF Catherine Russell, της εκτελεστικής διευθύντριας του UNFPA Dr. Natalia Kanem και του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ/ΓΕΝΕΥΗ, 13 Μαρτίου 2022«Σήμερα, καλούμε για άμεση παύση όλων των επιθέσεων στην υγειονομική περίθαλψη στην Ουκρανία. Αυτές οι φρικτές επιθέσεις σκοτώνουν και προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς σε ασθενείς και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, καταστρέφοντας ζωτικής σημασίας υποδομές υγείας και αναγκάζουν χιλιάδες να εγκαταλείψουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας παρά τις καταστροφικές ανάγκες.

«Το να επιτίθεται κανείς στους πιο ευάλωτους –μωρά, παιδιά, έγκυες γυναίκες και όσους ήδη υποφέρουν από ασθένειες και ασθένειες, και εργαζομένους στον τομέα της υγείας που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να σώσουν ζωές– είναι μια πράξη ασυνείδητης σκληρότητας.

«Στην Ουκρανία, από την αρχή του πολέμου, έχουν τεκμηριωθεί 31 επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη μέσω του Συστήματος Εποπτείας του ΠΟΥ για τις επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη (SSA). Σύμφωνα με αυτές τις αναφορές, σε 24 περιστατικά υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, ενώ σε πέντε περιπτώσεις υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ασθενοφόρα. Αυτές οι επιθέσεις οδήγησαν σε τουλάχιστον 12 θανάτους και 34 τραυματισμούς και επηρέασαν την πρόσβαση και τη διαθεσιμότητα βασικών υπηρεσιών υγείας. Ο ΠΟΥ επαληθεύει περαιτέρω αναφορές, καθώς συνεχίζουν να αναφέρονται επιθέσεις παρά τις εκκλήσεις για προστασία της υγειονομικής περίθαλψης.

«Οι επιθέσεις κατά των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της υγείας επηρεάζουν άμεσα την ικανότητα των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας – ιδίως γυναίκες, παιδιά και άλλες ευάλωτες ομάδες. Έχουμε ήδη δει ότι οι ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης των εγκύων γυναικών, των νέων μητέρων, των μικρότερων παιδιών και των ηλικιωμένων στην Ουκρανία αυξάνονται, ενώ η πρόσβαση σε υπηρεσίες περιορίζεται σοβαρά από τη βία.

«Για παράδειγμα, περισσότερες από 4.300 γεννήσεις έχουν συμβεί στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου και 80.000 Ουκρανές αναμένεται να γεννήσουν τους επόμενους τρεις μήνες. Το οξυγόνο και οι ιατρικές προμήθειες, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των επιπλοκών της εγκυμοσύνης, εξαντλούνται επικίνδυνα.

«Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία είναι σαφώς υπό σημαντική πίεση και η κατάρρευσή του θα ήταν καταστροφή. Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην συμβεί αυτό.

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να τηρούνται και η προστασία των αμάχων πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.

«Οι ανθρωπιστικοί εταίροι και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να είναι σε θέση να διατηρούν και να ενισχύσουν με ασφάλεια την παροχή βασικών υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ανοσοποίησης κατά του COVID-19 και της πολιομυελίτιδας, και της προμήθειας σωτήριων φαρμάκων για πολίτες σε όλη την Ουκρανία καθώς και για πρόσφυγες που περνούν σε γειτονικές χώρες . Οι υπηρεσίες υγείας θα πρέπει να είναι συστηματικά διαθέσιμες στα σημεία διέλευσης των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών ταχείας φροντίδας και παραπομπής για παιδιά και εγκύους.

«Είναι κρίσιμο οι ανθρωπιστικοί φορείς να έχουν ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση για να προσεγγίσουν ΟΛΟΥΣ τους αμάχους που έχουν ανάγκη, όπου κι αν βρίσκονται. Η UNICEF, η UNFPA και ο ΠΟΥ εργάζονται με εταίρους για την κλιμάκωση των υπηρεσιών που σώζουν ζωές και της υποστήριξης για την κάλυψη επειγουσών αναγκών υγείας. Πρέπει να είμαστε σε θέση να παραδίδουμε με ασφάλεια ιατρικές προμήθειες έκτακτης ανάγκης – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απαιτούνται για μαιευτική και νεογνική φροντίδα – σε κέντρα υγείας, προσωρινές εγκαταστάσεις και υπόγεια καταφύγια.

«Η υγειονομική περίθαλψη και οι υπηρεσίες θα πρέπει να προστατεύονται από κάθε πράξη βίας και παρεμπόδισης. Εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19, η οποία έχει ήδη θέσει τα συστήματα υγείας και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας σε τεράστια πίεση, τέτοιες επιθέσεις έχουν τη δυνατότητα να είναι ακόμη πιο καταστροφικές για τον άμαχο πληθυσμό. Για χάρη των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και για όλους τους ανθρώπους στην Ουκρανία που χρειάζονται πρόσβαση στις υπηρεσίες διάσωσης που παρέχουν, οι επιθέσεις σε όλη την υγειονομική περίθαλψη και άλλες μη στρατιωτικές υποδομές πρέπει να σταματήσουν.

«Τέλος, καλούμε για άμεση κατάπαυση του πυρός, η οποία περιλαμβάνει ανεμπόδιστη πρόσβαση, ώστε οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη να έχουν πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.

ΕΡΕΥΝΑ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Listen Live