Tue, Oct 8, 2024

Ουκρανία: ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑΔΕΣ ΦΟΡΕΙΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΟΗΕ

Ουκρανία: ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑΔΕΣ ΦΟΡΕΙΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΟΗΕ

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΞΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικοί εταίροι ξεκίνησαν σήμερα συντονισμένες εκκλήσεις έκτακτης ανάγκης ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των οξέων ανθρωπιστικών αναγκών των πληγέντων από την κρίση ανθρώπων στην Ουκρανία και των προσφύγων σε γειτονικές χώρες.

Χαιρετίζουμε τη γενναιόδωρη εκροή περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων υποστήριξης στις προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των εκκλήσεων μεταξύ των υπηρεσιών. Αυτή είναι μια από τις πιο γρήγορες και γενναιόδωρες απαντήσεις που έχει λάβει ποτέ μια ανθρωπιστική έκκληση.

Ευχαριστούμε τα κράτη μέλη και τους εταίρους για τη γενναιόδωρη στήριξή τους προς τον λαό της Ουκρανίας. Πολλοί ομιλητές κατά την έναρξη των εκκλήσεων υπογράμμισαν επίσης την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο της κατάστασης στην Ουκρανία σε άλλες ανθρωπιστικές κρίσεις και σημείωσαν την ανάγκη να διατηρηθεί η χρηματοδότηση για τους ανθρώπους που εμπλέκονται σε άλλες κρίσεις στο Αφγανιστάν, την Υεμένη και αλλού.

Καθώς συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες, οι αναφορές για απώλειες αμάχων και ζημιές σε αστικές υποδομές συνεχίζουν να αυξάνονται στην Ουκρανία, με το ανθρώπινο κόστος να γίνεται πιο εμφανές κάθε μέρα που περνάει.

Μεταξύ 24 και 28 Φεβρουαρίου, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατέγραψε τουλάχιστον 536 απώλειες αμάχων, συμπεριλαμβανομένων 136 νεκρών, με τα πραγματικά νούμερα να είναι πολύ υψηλότερα. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους τις τελευταίες ημέρες.

Η ανθρωπιστική έκκληση για την κρίση στην Ουκρανία έχει δύο συνιστώσες: ένα τρίμηνο Flash Appeal για τις ανάγκες των ανθρώπων εντός της χώρας και ένα Περιφερειακό Σχέδιο Αντιμετώπισης Προσφύγων για την κατάσταση στις γύρω χώρες.

Το Flash Appeal, που συντονίζεται από το OCHA, ζητά 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθηθούν 6 εκατομμύρια άνθρωποι εντός της Ουκρανίας για πρώτους τρεις μήνες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χρηματική βοήθεια πολλαπλών χρήσεων για τα πιο ευάλωτα άτομα, επισιτιστική βοήθεια, νερό και αποχέτευση, υποστήριξη σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης και βοήθεια σε καταφύγια για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων σπιτιών. Το σχέδιο στοχεύει επίσης να παράσχει υποστήριξη στις αρχές για τη συντήρηση και τη δημιουργία κέντρων διέλευσης και υποδοχής εκτοπισμένων και την πρόληψη της βίας λόγω φύλου.

Το διυπηρεσιακό Περιφερειακό Σχέδιο Αντιμετώπισης Προσφύγων για την κατάσταση στην Ουκρανία, υπό την ηγεσία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ζητά προκαταρκτικά 550,6 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες στην Πολωνία, τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, καθώς και σε άλλες χώρες της περιοχής. προκειμένου να βοηθηθούν οι χώρες υποδοχής να παρέχουν καταφύγιο, είδη έκτακτης ανάγκης, βοήθεια σε χρήμα και ψυχική υγεία και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε όσους έφυγαν από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με ειδικές ανάγκες, όπως ασυνόδευτα παιδιά.

Παρά τις τεράστιες προκλήσεις ανταπόκρισης, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλοι ανθρωπιστικοί εταίροι συνεχίζουν να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια που σώζει ζωές, ακόμη και σε δυσπρόσιτες περιοχές. Οι ομάδες βοήθειας θα χρειαστούν ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων των ανθρωπιστικών παραγόντων σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί από συγκρούσεις σύμφωνα με τις βασικές ανθρωπιστικές αρχές του ανθρωπισμού, της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της επιχειρησιακής ανεξαρτησίας.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
ΑΠΟ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ OCHA ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΗΕ

Listen Live