Sun, Oct 6, 2024

Ουκρανία: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Ουκρανία: ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΥΓΗ ΤΩΝ ΑΜΑΧΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΟΥ ΟΗΕ

Η κατάσταση στην ανατολική και βορειοανατολική Ουκρανία παραμένει ασταθής με αναφορές από ομάδες του ΟΗΕ και ανοιχτές πηγές σφοδρών μαχών, όπως μέσα και γύρω από τη Μαριούπολη, το Chuhuiv, το Kharkiv, το Izyum, το Chernihiv, το Sumy και το Sievierodonetsk. Στη βόρεια Ουκρανία, ανοιχτές πηγές και ομάδες του ΟΗΕ αναφέρουν επίσης ολοένα και πιο βίαιες συγκρούσεις στα περίχωρα του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένων των Bucha, Hostomel και Irpin, και ότι οι άμαχοι που είναι παγιδευμένοι σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές δεν έχουν πρόσβαση σε προμήθειες και βασικές υπηρεσίες.

Χαιρετίζουμε τις δημόσιες ανακοινώσεις των δύο πλευρών σχετικά με τις προθέσεις τους να διευκολύνουν την ασφαλή διέλευση αμάχων από περιοχές συγκρούσεων, όπως η Μαριούπολη, το Χάρκοβο και το Σούμι.

Είναι κρίσιμο οι πολίτες, είτε επιλέξουν να μείνουν είτε να φύγουν, να προστατεύονται - και αν φύγουν, είναι προς την κατεύθυνση της επιλογής τους. Η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) αναφέρει ότι περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν πλέον περάσει τα διεθνή σύνορα εκτός Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (OHCHR), μεταξύ 24 Φεβρουαρίου και 7 Μαρτίου στο τέλος της ημέρας, καταγράφηκαν 1.335 απώλειες αμάχων, μεταξύ των οποίων 474 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, το Γραφείο σημειώνει ότι είναι δύσκολο να επαληθευτεί ο πραγματικός αριθμός θανάτων και τραυματισμών. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κλιμακώνουν την ανταπόκριση στους πληγέντες στα ανατολικά και δυτικά της χώρας, όπου η ασφάλεια το επιτρέπει.

Στα ανατολικά, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) έχει παράσχει περισσότερα από 200.000 ιατρικά είδη σε κινητές κλινικές στο Luhansk, Novoluhanske, Oleksandropil, Verkhnotoretske (περιφέρεια Donetska). Αυτό επιτρέπει στο υγειονομικό προσωπικό να επεκτείνει την επείγουσα ιατρική περίθαλψη για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η ICRC έχει επίσης παραδώσει υλικά επιδέσμου, απολυμαντικά και αντιβιοτικά, καθώς και βασικά είδη υγιεινής [σαπούνι, πάνες] στο μοναδικό λειτουργικό νοσοκομείο στο Sievierodonetsk της περιφέρειας Luhansk.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) έχουν παραδώσει περίπου 120 m3 ιατρικών προμηθειών στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων κιτ χειρουργικής επέμβασης, κιτ τραυματισμών, φαρμάκων για χρόνιες παθήσεις και προμήθειες για μαζικά θύματα. Στη Δύση, η εστίαση είναι κυρίως στην υποστήριξη των εσωτερικά εκτοπισμένων. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παρέχει θερμικές κουβέρτες και στρώματα για 6.000 άτομα, συμπληρώνοντας μια προηγούμενη παράδοση 18.500 θερμικών κουβέρτες υψηλής θερμοκρασίας από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για την υποστήριξη των εκτοπισμένων στο Lviv.

Ένα Κοινό Κέντρο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων ιδρύθηκε στο Rzeszow της Πολωνίας, το οποίο θα χρησιμεύσει ως κοινός χώρος για όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που ανταποκρίνονται στην εκτυλισσόμενη κρίση στην Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ OCHA ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Listen Live