Sat, Oct 5, 2024

Ουκρανία: ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΟΙ

Ουκρανία: ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΟΙ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: ΤΡΙΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΑΜΑΧΩΝ

Η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία συνεχίζει να επιδεινώνεται με ανησυχητικό ρυθμό. Σύμφωνα με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), μεταξύ 24 Φεβρουαρίου και 9 Μαρτίου στο τέλος της ημέρας, καταγράφηκαν 1.506 απώλειες αμάχων και σε αυτά περιλαμβάνονται 549 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 41 εκ των οποίων παιδιά. Ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά καθώς επιβεβαιώνονται τα θύματα.

Εκτιμάται ότι 1,9 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά και περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν περάσει τα διεθνή σύνορα εκτός Ουκρανίας, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Τρία πράγματα είναι κρίσιμα βραχυπρόθεσμα, όπως τόνισε ο συντονιστής έκτακτης βοήθειας Μάρτιν Γκρίφιθς: οι πολίτες, είτε μένουν είτε φεύγουν, πρέπει να γίνονται σεβαστοί και να προστατεύονται.

Απαιτείται ασφαλής διέλευση για ανθρωπιστικές προμήθειες. και χρειαζόμαστε ένα σύστημα συνεχούς επικοινωνίας με τα μέρη της σύγκρουσης.

Όσον αφορά την ανταπόκριση, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αναπτύσσουν πρόσθετο προσωπικό σε ολόκληρη τη χώρα και εργάζονται για τη μεταφορά προμηθειών σε αποθήκες σε διαφορετικούς κόμβους, συμπεριλαμβανομένης της εξυπηρέτησης ατόμων που έχουν ανάγκη.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
ΠΗΓΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΜΠΟΛΕΜΕΣ ΖΩΝΕΣ ΜΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ OCHA

Listen Live