Fri, Oct 4, 2024

Ουκρανία: Ηχητικό ντοκουμέντο από τον Ερυθρό Σταυρό στη Μαριούπολη

Ουκρανία: Ηχητικό ντοκουμέντο από τον Ερυθρό Σταυρό στη Μαριούπολη

«Μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν φαγητό, αλλά δεν είμαι σίγουρος πόσο καιρό θα διαρκέσει»

Η ανθρωπιστική κατάσταση στην πόλη της Μαριούπολης γίνεται όλο και πιο τρομερή και απελπιστική. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν φαγητό, νερό, θέρμανση, ηλεκτρισμό ή ιατρική περίθαλψη. Οι άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως ανάπαυλα από τη βία και την ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) έχει μια ομάδα στη Μαριούπολη. Ο αναπληρωτής επικεφαλής της υπο-αντιπροσωπείας μας Sasha Volkov περιγράφει την κατάσταση στην πόλη. Αυτή η συνέντευξη καταγράφηκε μέσω δορυφορικού τηλεφώνου στις 09 Μαρτίου 2022.

Μόνο ήχος Sasha Volkov (03'27'')

00:00 Χωρίς ηλεκτρισμό, νερό και φυσικό αέριο. Δηλαδή δεν υπάρχει μέσο για θέρμανση.

00:05 Ακόμα οι άνθρωποι βρίσκουν τρόπους να μαζεύουν το νερό. Το δημοτικό συμβούλιο παραδίδει μερικά μπουκάλια νερό σε μεγάλα σημεία χρηστών, αλλά δεν επαρκεί για κάλυψη. Πολλοί δεν έχουν καθόλου νερό για να πιουν.

00:25 Όλα τα καταστήματα και τα φαρμακεία λεηλατήθηκαν πριν από τέσσερις με πέντε ημέρες. Μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν φαγητό, αλλά δεν είμαι σίγουρος για πόσο καιρό θα διαρκέσει.

00:39 Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι δεν έχουν φαγητό για παιδιά,

00:44 Οι άνθρωποι αναφέρουν διαφορετικές ανάγκες στην ιατρική. Ειδικά για ασθενείς με διαβήτη και καρκίνο. Αλλά δεν υπάρχει τρόπος να το βρείτε πια στην πόλη.

00:57 Τα νοσοκομεία λειτουργούν εν μέρει επειδή το δημοτικό συμβούλιο παραδίδει καύσιμα. (βήχας)

01:05 Οι άνθρωποι άρχισαν να επιτίθενται ο ένας στον άλλο για φαγητό. Οι άνθρωποι άρχισαν να καταστρέφουν το αυτοκίνητο κάποιου για να βγάλουν τη βενζίνη.

01:14 Οι άνθρωποι αρρωσταίνουν ήδη από το κρύο.

01:17 Δεν έχουν πού να πάνε. Ειδικά οι άνθρωποι συχνά περιορίζονται σε μικρούς χώρους.

01:25 Διατηρούμε το καταφύγιο, το υπόγειο, μόνο για τα παιδιά και τη μητέρα τους. Όλοι οι άλλοι ενήλικες και παιδιά άνω των δώδεκα κοιμούνται στο γραφείο.

01:36 Είναι πολύ κρύο. Έχουμε ακόμα λίγο καύσιμο για γεννήτριες, οπότε έχουμε ρεύμα για 3-4 ώρες την ημέρα.

01:43 Φέρνουμε όλα τα τρόφιμα που έχουμε στο σπίτι μας. Επισκεφτήκαμε επίσης κατεστραμμένα και κατεστραμμένα σπίτια συναδέλφων μας για να παραλάβουμε εκεί τα υπόλοιπα τρόφιμα. Θα έχουμε φαγητό για λίγες μέρες. Έχουμε αρχίσει να αρρωσταίνουμε, πολλοί από εμάς, λόγω της υγρασίας και του κρύου που έχουμε. Προσπαθήσαμε να επιτύχουμε τα πρότυπα υγιεινής όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά όχι πάντα στην πραγματικότητα.

02:10 Βρήκαμε τρόπο να μαζέψουμε λίγο νερό. Έχουμε ακόμα κάποια αποθήκη πόσιμου νερού. Όταν τελειώσει το απόθεμα, θα βράσουμε νερό από το ρέμα. Άρα έχουμε συγκριτικά καλά σε σχέση με άλλους.

02:29 Έχουμε τώρα περίπου 65-66 άτομα στο κτήριο μας, ας πούμε. Επιπλέον, φιλοξενούμε επίσης τους μισούς ανθρώπους που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο για να κοιμούνται τα μικρά παιδιά τους στο υπόγειο επειδή ο κόσμος φοβάται.

02:50 Προσπαθούμε να δώσουμε ηλεκτρική γεννήτρια σε ανθρώπους από το δρόμο για να φορτίσουν τα τηλέφωνά τους που χρησιμοποιούν ως φακό τη νύχτα.

03:00 Λοιπόν, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Βρήκαμε επίσης ένα είδος μαύρης αγοράς με λαχανικά που λειτουργεί μέχρι στιγμής, αλλά δεν μπορείτε να βρείτε κρέας ή κάτι τέτοιο. Θα προσπαθήσουμε να αγοράσουμε φαγητό και να φάμε λαχανικά.

03:17 Όπως είπα αγοράσαμε καυσόξυλα, τα οποία είναι εξαιρετικά πολύτιμα, γιατί πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα καυσόξυλα για το μαγείρεμα. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.

03:27 ΤΕΛΟΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ ΣΤΗ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ

Listen Live