Sat, Oct 5, 2024

Ουκρανία:ΒΑΘΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

Ουκρανία:ΒΑΘΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

Οι ανθρωπιστές συνάδελφοί μας συνεχίζουν να ανησυχούν βαθιά για το ανθρώπινο κόστος αυτού του πολέμου και τον ανθρώπινο πόνο.

Εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες και χρειάζονται βοήθεια. Το Γραφείο για την Επίτροπο των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εκτιμά ότι 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά μέχρι στιγμής. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στα δυτικά και βορειοδυτικά με περίπου 500.000 εκτοπισμένους στη Zakarpatska, 387.000 στη Lvivska και περίπου 170.000 στις περιφέρειες Volynska.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν τώρα περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν περάσει τα διεθνή σύνορα από την Ουκρανία. Και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), αναφέρει ότι μεταξύ 24 Φεβρουαρίου και 10 Μαρτίου στο τέλος της ημέρας, καταγράφηκαν 1.546 απώλειες αμάχων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 564 θανάτων. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να είναι σημαντικά υψηλότερος καθώς επιβεβαιώνονται οι αναφερόμενες απώλειες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πλευρά του αναφέρει ότι από τις 24 Φεβρουαρίου έχουν σημειωθεί 29 επιθέσεις που έπληξαν εγκαταστάσεις υγείας, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και ασθενοφόρα. Οι ιατρικές εγκαταστάσεις, το ιατρικό προσωπικό και οι ιατρικές μεταφορές πρέπει πάντα να γίνονται σεβαστά και να προστατεύονται στον πόλεμο. Έχουμε αναφορές ότι στα ανατολικά, περίπου 650.000 άνθρωποι στην περιφέρεια Donetska και περίπου 40.000 άνθρωποι στην περιφέρεια Luthanska δεν έχουν πρόσβαση σε νερό. Στη Μαριούπολη της Ντονέτσκα, χρειάζεται επειγόντως ασφαλές πόσιμο νερό.

Όσον αφορά την ενημέρωση απόκρισης, στην περιφέρεια Donetska, το Κέντρο Ανάπτυξης Donbas, εθνικός εταίρος υλοποίησης, ανταποκρίνεται με διανομή έκτακτης ανάγκης δεξαμενών νερού και εμφιαλωμένου νερού. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων αναφέρει τη διανομή κουπονιών αξίας σε άτομα στο Lviv. Αρχικά 2.000 άτομα έχουν λάβει κουπόνια και αυτή η δραστηριότητα θα κλιμακωθεί για να προσεγγίσει περισσότερα άτομα σε περιοχές όπου λειτουργούν αγορές και συστήματα.

Στο Χάρκοβο, ένα αρτοποιείο με σύμβαση με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα αυξάνει τη γραμμή παραγωγής του με ημερήσιο στόχο τους 15 μετρικούς τόνους (30.000 καρβέλια ψωμί), προς όφελος 60.000 ατόμων. Μια εθνική μη κυβερνητική οργάνωση θα αναλάβει καθήκοντα παράδοσης. Όπως αναφέραμε χθες, οι ανθρωπιστικοί εταίροι έχουν φτάσει συνολικά σε πάνω από 500.000 άτομα με κάποια μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων τροφής, στέγασης, κουβέρτες και ιατρικές προμήθειες.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, από σήμερα, το Ukraine Flash Appeal 2022, που ζητά 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει λάβει χρηματοδότηση 129 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, η οποία παρέχει κάλυψη 11 τοις εκατό.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ OCHA

Listen Live