Sun, Sep 29, 2024

Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού της Ουκρανίας παρέχουν σωτήρια βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη

Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού της Ουκρανίας παρέχουν σωτήρια βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη

Γενεύη, 27 Μαρτίου 2022 - Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού έχουν φτάσει σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση πριν από ένα μήνα με σωτήρια βοήθεια, παρά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και το γεγονός ότι πλήττονται επίσης.

Ο Maksym Dotsenko, Γενικός Διευθυντής του Ουκρανικού Ερυθρού Σταυρού λέει:

«Πολλοί από το προσωπικό και οι εθελοντές μας βιώνουν επίσης τη σύγκρουση από πρώτο χέρι. Ανησυχούν για τις οικογένειές τους και την ασφάλειά τους, και ωστόσο συνεχίζουν να φορούν το γιλέκο του Ερυθρού Σταυρού για να προσφέρουν κρίσιμη βοήθεια σε γείτονες και αγνώστους. Αυτό είναι το αληθινό πνεύμα της αρχής του εθελοντισμού πάνω στην οποία βασίζεται ο Ερυθρός Σταυρός».

Αυτό το πνεύμα της επιθυμίας να βοηθήσει αντανακλάται στον γενικό πληθυσμό. Από την έναρξη της σύγκρουσης, 6.000 νέοι εθελοντές, μεταξύ των οποίων δάσκαλοι και επαγγελματίες υγείας, έχουν ενταχθεί στον Ουκρανικό Ερυθρό Σταυρό.

Ο Γενικός Γραμματέας της IFRC Jagan Chapagain λέει:

«Εθελοντές του Ουκρανικού Ερυθρού Σταυρού ήταν στο έδαφος από την πρώτη μέρα παρά τους κινδύνους. Πολλοί από αυτούς έχουν υποφέρει και έχουν χάσει αγαπημένα πρόσωπα σε αυτή τη σύγκρουση. Καθώς η σύγκρουση μπαίνει στον δεύτερο μήνα της, η συνεχιζόμενη υποστήριξή τους είναι ολοένα και πιο κρίσιμη καθώς οι ανάγκες συνεχίζουν να αυξάνονται και η πρόσβαση παραμένει πολύ περιορισμένη. Στεκόμαστε δίπλα σε αυτούς τους άνδρες και τις γυναίκες, προσφέροντας αλληλεγγύη και υποστήριξη. Τιμούμε το θαρραλέο έργο και τη δέσμευσή τους να βοηθούν άλλους».

Το δίκτυο IFRC έχει δημιουργήσει αγωγούς εφοδιαστικής από την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία για να επιτρέψει την παράδοση σωτήριας βοήθειας στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας την Ουκρανική Εταιρεία Ερυθρού Σταυρού σε περιοχές που είναι πιο κορεσμένες με εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα. Τον περασμένο μήνα, οι ομάδες του ουκρανικού Ερυθρού Σταυρού προσέγγισαν περισσότερους από 400.000 ανθρώπους στη χώρα με περισσότερους από 1.600 τόνους βασικών αγαθών που έχουν διανεμηθεί. Υποστήριξαν την εκκένωση περισσότερων από 79.000 ανθρώπων από το Energodar, το Sumy, την περιοχή του Κιέβου, το Χάρκοβο και την περιοχή Kherson. Επίσης, εκτός από την παροχή πρώτων βοηθειών, διδάσκουν στους ανθρώπους που στεγάζονται υπόγεια πώς να τις παρέχουν οι ίδιοι.

Εκτιμάται ότι 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας, η πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένοι και μειονοτικές ομάδες, αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η IFRC υποστηρίζει το έργο των Εθνικών Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού σε γειτονικές χώρες ανταποκρινόμενες στις ανάγκες των 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία με επιχορηγήσεις σε μετρητά, καταφύγιο, είδη βασικής βοήθειας, υγειονομική περίθαλψη, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ιατρικές προμήθειες. Μεταξύ αυτών των ομάδων, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων, των ανύπαντρων γυναικών με παιδιά, των ηλικιωμένων και των ατόμων που ζουν με αναπηρίες.



Listen Live