Mon, Oct 28, 2024

ΟΗΕ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΝΕΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΟΗΕ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΝΕΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Martin Griffiths, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις και συντονιστής βοήθειας, συζητά ανθρωπιστικά θέματα με την ηγεσία των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με πηγές του ΟΗΕ προ ημερων και κατόπιν αιτήματος του Γενικού Γραμματέα, ο Συντονιστής Έκτακτης Ανάγκης των Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Γκρίφιθς επισκέφθηκε το Αφγανισταν όπου μίλησε με τον Μουλά Μπαραντάρ και άλλες αρχές των Ταλιμπάν για ανθρωπιστικά θέματα.Αυτα ανέφερε σε δήλωσή του ο Στέφαν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ .

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Dujarric ανέφερε ότι ο συντονιστής βοήθειας ζήτησε την προστασία όλων των πολιτών, «ιδιαίτερα των γυναικών και των κοριτσιών και των μειονοτήτων» , ανά πάσα στιγμή.

Ο κ. Γκρίφιθς εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη του προς το λαό του Αφγανιστάν και επανέλαβε τη δέσμευση της ανθρωπιστικής κοινότητας να «παρέχει αμερόληπτη και ανεξάρτητη» βοήθεια και προστασία σε «εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

Εν τω μεταξύ, οι αρχές των Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν για την ασφάλεια και την ασφάλεια του ανθρωπιστικού προσωπικού, την εγγυημένη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στα άτομα που έχουν ανάγκη και την ελευθερία κινήσεων τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών εργαζομένων.

Η ανώτερω επίσημη πληροφορησης εκ μέρους του ΟΗΕ ερχεται να ενισχυσει την συνεχή ροή ανθρωπιστικης βοηθειας μέσω Ισλαμαπαντ που προγραμματιστηκε κατά το μήνα Αυγουστος παρά τις πολεμικες συγκρουσεις και ξεκινησε από τις 29 Αυγουστου να εφαρμοζεται. Το πρόγραμμα αυτό του ΠΕΠ των Ηνωμενων Εθνων σύμφωνα με ασφαλή πληροφορησης συνεχιζει απροσκοπτα την διανομη σε πολλούς προορισμους του Αφγανισταν με στόχο την αποτροπη του λιμου και την προληψη επικίνδυνων ασθενειων.

Η προσπάθεια του ΟΗΕ στοχευει στη συνεχιση της ασφαλους ενεργοποιησης τριακοσιων ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ Οργανωσεων σε ολόκληρο το Αφγανισταν κάθως η ξηρασια βασανιζει τους αγροτες εδώ και δύο χρόνια.

*Το κείμενο βασίζεται σε επιστήμες ανακοινωσεις του ΟΗΕ και πληροφορηση από το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Listen Live