Wed, Oct 9, 2024

Μαριούπολη: Και άλλοι νεκροί ομογενείς στο ελληνικό χωριό Σαρτανά – Η Ελλάδα κατηγορεί τη Ρωσία για βομβαρδισμό αμάχων

Μαριούπολη: Και άλλοι νεκροί ομογενείς στο ελληνικό χωριό Σαρτανά – Η Ελλάδα κατηγορεί τη Ρωσία για βομβαρδισμό αμάχων

«Να προσεύχεστε για εμάς» είπε με δάκρυα η Αθηνά Χατζηνόβα. Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 10 Έλληνες, σε Σαρτανά και Μπουγάς

Βαρύ φόρο αίματος πληρώνουν οι άμαχοι στο ελληνικό χωριό Σαρτανά, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη Μαριούπολη στην Ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών οι από αέρος επιθέσεις συνεχίζονται, με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί ακόμα τέσσερις ομογενείς.

«Είναι απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες, τις καταδικάζουμε απερίφραστα. Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να διακόψει αμέσως τις εναέριες επιθέσεις και κάθε ενέργεια εναντίον άμαχων πολιτών», αναφέρει η Αθήνα.

Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου το υπουργείο Εξωτερικών έκανε διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο πρέσβη για το θάνατο δύο ομογενών στο χωριό Σαρτανά και τον τραυματισμό έξι – ανάμεσά τους είναι και ένα παιδί.

Λίγη ώρα αργότερα, ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν και τέσσερις ομογενείς στο χωριό Μπουγάς, το οποίο βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα βορείως της Μαριούπολης.

Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 10 Έλληνες ομογενείς, σε Σαρτανά και Μπουγάς.

Σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα διέψευσε ότι γίνονται επιθέσεις κατά αμάχων και μάλιστα τόνισε ότι δεν υπήρξαν αεροπορικές επιδρομές στο χωριό Σαρτανά.

«Επισημαίνουμε ότι ο ουκρανικός στρατός και τα εθνικιστικά τάγματα νεοναζί εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστοί για χτυπήματα ακόμα και με βαρέα όπλα κατά αμάχων. Αυτό είναι αποδεδειγμένο και επισήμως καταγεγραμμένο.

»Προειδοποιούμε ότι το καθεστώς του Κιέβου είναι πιθανό να χρησιμοποιεί την ελληνική, καθώς και άλλες εθνικές κοινότητες που ζουν στην Ουκρανία ακριβώς για να προκαλέσει και να φουσκώσει την αντιρωσική αντίδραση από το εξωτερικό», σημειώνει η πρεσβεία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η Αθηνά Χατζηνόβα, κάτοικος Μαριούπολης, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της:

«Ζω με τη μητέρα μου, 83 ετών, που κατάγεται από το Σαρτανά. Το χωριό βομβαρδίστηκε σκληρά. Ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στα σπίτια. Όλοι είναι Έλληνες ομογενείς. Εγώ περιμένω η Ελλάδα να πάρει σκληρά μέτρα ενάντια στους Ρώσους τύραννους, για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος που μας σκοτώνει. Και να προσεύχεστε για εμάς. Τι να σας πω. Έρχονται τανκ από παντού και σκοτώνουν και ο κόσμος να σιωπά».

Απαντώντας σε ερώτηση αν σκοπεύει να φύγει, εξήγησε ότι είναι πολύ δύσκολο, προσθέτοντας ότι έχουν βομβαρδιστεί υποδομές, όπως γέφυρες. Για το Σαρτανά είπε ότι δεν υπάρχει επικοινωνία με τους κατοίκους και ότι είναι χωρίς ρεύμα.

Listen Live