Thu, Oct 3, 2024

ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ: ΑΓΩΝΙΩΔΗΣ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΙΑ

ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ: ΑΓΩΝΙΩΔΗΣ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΙΑ

Γενεύη (ΔΕΕΣ) – Ένα χειρότερο σενάριο περιμένει τους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που έχουν παγιδευτεί από σκληρές μάχες στη Μαριούπολη, εκτός εάν τα μέρη καταλήξουν επειγόντως σε μια συγκεκριμένη ανθρωπιστική συμφωνία, προειδοποίησε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC).

"Καλούμε όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη μάχη να θέσουν πρώτα τις ανθρωπιστικές επιταγές. Οι άνθρωποι στη Μαριούπολη έχουν υπομείνει έναν εφιάλτη ζωής και θανάτου εβδομάδων. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα. Η ασφάλειά τους και η πρόσβασή τους σε τροφή, νερό και καταφύγιο πρέπει είναι εγγυημένη», δήλωσε ο Peter Maurer, πρόεδρος της ICRC.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της πόλης αντιμετωπίζουν τώρα ακραίες ή ολικές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, νερό και φάρμακα. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού μας, στεγάζονται σε μη θερμαινόμενα υπόγεια, ρισκάροντας τη ζωή τους για να κάνουν μικρές διαδρομές έξω για φαγητό και νερό. Τα πτώματα, αμάχων και μαχητών, παραμένουν παγιδευμένα κάτω από τα συντρίμμια ή στο ύπαιθρο όπου έπεσαν. Οι τραυματισμοί που αλλάζουν τη ζωή και οι χρόνιες, εξουθενωτικές καταστάσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ο ανθρώπινος πόνος είναι απλώς τεράστιος.

"Ο ήχος του πολέμου είναι συνεχής. Κτίρια χτυπιούνται και θραύσματα πετούν παντού. Αυτή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζει κάθε άτομο στην πόλη", δήλωσε ο επιχειρησιακός αρχηγός της ΔΕΕΣ στη Μαριούπολη, Σάσα Βόλκοφ.

Για να ανακουφιστεί αυτή η δυστυχία και να αποτραπεί περαιτέρω τραγωδία, απαιτείται μια συγκεκριμένη, ακριβής, εφαρμόσιμη συμφωνία χωρίς καθυστέρηση, ώστε οι άμαχοι που επιθυμούν να φύγουν να μπορούν να φτάσουν στην ασφάλεια και για τη σωτήρια βοήθεια να φτάσει σε αυτούς που δεν μπορούν να φύγουν ή που επιθυμούν να μείνουν.

Όλοι όσοι συμμετέχουν στις μάχες πρέπει να συμφωνήσουν με τους όρους και το χρονοδιάγραμμα της κατάπαυσης του πυρός, τις ακριβείς τοποθεσίες της ασφαλούς διαδρομής διέλευσης και στη συνέχεια να διασφαλίσουν την τήρηση της συμφωνίας. Πρέπει να υπάρχει αρκετή εκ των προτέρων ειδοποίηση για να διασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες διαδίδονται αποτελεσματικά μέσω της στρατιωτικής αλυσίδας διοίκησης καθώς και στον άμαχο πληθυσμό, ειδικά δεδομένου ότι τα δίκτυα επικοινωνίας και ισχύος είναι αναξιόπιστα ή εκτός λειτουργίας. Είναι σημαντικό ότι τα μέρη θα πρέπει επίσης να καθαρίσουν τους δρόμους από κάθε εμπόδιο που εμποδίζει την ασφαλή διέλευση. Η ΔΕΕΣ είναι έτοιμη να ενεργήσει ως ουδέτερος ενδιάμεσος για τη διευκόλυνση του Ανθρωπιστικου ΔΙΑΛΟΓΟΥ στην Μαριουπολη και τα προάστια της.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ 
ΑΠΟ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΝΕΡΓΟΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΑΜΑΧΟΥΣ

Listen Live