Sat, Oct 12, 2024

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΥΕΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΠΙΘΑΝΗ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΥΕΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΠΙΘΑΝΗ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Υεμενη τελευταία ενημέρωση

Ο μόνιμος και ανθρωπιστικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την Υεμένη, Ντέιβιντ Γκρέσλι σε επιφυλακή για να αποτρέψει την καταστροφή

Αμμάν, 5 Φεβρουαρίου 2022 - Ο μόνιμος και ανθρωπιστικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την Υεμένη, Ντέιβιντ Γκρέσλι,πραγματοποίησε εποικοδομητικές συναντήσεις την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τη συντονισμένη από τον ΟΗΕ πρόταση για τον μετριασμό της απειλής που
συνιστά η γηρασμένη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και εκφόρτωσης, FSO Safer, που είναι αγκυροβολημένη στην ακτή της Αλ Χοντέιντα.

Κατά τη διάρκεια συναντήσεων με την κυβέρνηση της Υεμένης στο Άντεν, ο κ. Gressly συζήτησε την πρόταση με τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Μεταφορών και την Επιτροπή Ασφαλούς Έκτακτης Ανάγκης. «Στις πολύ θετικές συζητήσεις μας, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι υποστηρίζουν τη συντονισμένη από τον ΟΗΕ πρόταση για μμεταφορά των εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου στο πλοίο σε άλλο πλοίο», είπε ο κ. Gressly, «Θέλουν να δουν την άμβλυνση της απειλής μόλις δυνατόν.»

«Έκανα επίσης πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις στις 29 Ιανουαρίου με ανώτερους εκπροσώπους των αρχών της Sana'a για το FSO Safer», είπε ο κ. Gressly.

«Τόνισαν την ανησυχία τους για τονπεριβαλλοντικό και ανθρωπιστικό κίνδυνο που θέτει το δεξαμενόπλοιο και την επιθυμία τους να δουν ταχεία δράση για την επίλυση του προβλήματος. Συμφώνησαν επίσης κατ'αρχήν για το πώς να προχωρήσουν με τη συντονισμένη από τον ΟΗΕ πρόταση.
Υπάρχει ισχυρή δέσμευση από την ηγεσία να δει αυτό το έργο να υλοποιείται».

«Επίσης, συμμετέχω σε μια ευρύτερη συζήτηση με ενδιαφερόμενα κράτη μέλη των οποίων η υποστήριξη θα είναι κρίσιμη για την υλοποίηση του έργου. Ο κίνδυνος επικείμενης καταστροφής είναι πολύ πραγματικός. Πρέπει να μεταφράσουμε την καλή θέληση που δείχνουν όλοι οι συνομιλητές σε δράση το συντομότερον δυνατό».

ΠΡΟΣΘΕΥΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Τον Σεπτέμβριο, η ανώτερη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών έδωσε εντολή στον κ.Gressly να παράσχει ηγεσία του ΟΗΕ σε όλο το σύστημα για το FSO Safer και να συντονίσει όλες τις προσπάθειες για τον μετριασμό της απειλής. Έχει συμμετάσχει σε συζητήσεις με ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων σχετικά με τη νέα πρωτοβουλία για την επίλυση της απειλής, ενώ υποστηρίζει τις εργασίες για την ενίσχυση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης σε
περίπτωση καταστροφικής διαρροής πετρελαίου.

Κατασκευάστηκε το 1976 ως πετρελαιοφόρο και μετατράπηκε μια δεκαετία αργότερα σε πλωτή εγκατάσταση αποθήκευσης πετρελαίου, το FSO Safer είναι αγκυροβολημένο περίπου 4,8 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Κυβερνείου Al Hodeidah.
Το σκάφος μήκους 376 μέτρων περιέχει περισσότερα από ένα εκατομμύριο βαρέλια ελαφρού αργού πετρελαίου – τετραπλάσια ποσότητα από την ποσότητα που χύθηκε από το Exxon Valdez. Χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες συντήρησης στο Safer από το 2015 λόγω της σύγκρουσης, η
δομική του ακεραιότητα έχει υποβαθμιστεί σημαντικά και το σκάφος διατρέχει άμεσο κίνδυνο διαρροής πετρελαίου λόγω διαρροών ή έκρηξης.

Μια σημαντική διαρροή θα ξεπερνούσε γρήγορα την εθνική ικανότητα και πόρους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαρροής. Το αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό, καταστρέφοντας τις ακτές της Υεμένης, καταστρέφοντας τα μέσα διαβίωσης και αναγκάζοντας το κλείσιμο των λιμανιών της Al Hodeidah και του As Salif - τα οποία είναι απαραίτητα για την εισαγωγή εμπορικών εισαγωγών και τη σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια. Ανάλογα με την
εποχή και τον άνεμο και τα ρεύματα που επικρατούν, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα επηρεάσουν επίσης τη Σαουδική Αραβία, την Ερυθραία, το Τζιμπουτί και τη Σομαλία και θα μπορούσαν να διαταράξουν τη ζωτικής σημασίας ναυτιλία μέσω του στενού Bab al-Mandab και της Ερυθράς Θάλασσας.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
Ενημέρωση από το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων

Listen Live