Tue, Oct 1, 2024

Η συνεχιζόμενη ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής

Η συνεχιζόμενη ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής

Η συνεχιζόμενη ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής επηρεάζει σχεδόν 7 εκατομμύρια στην Αιθιοπία και επιδεινώνει ολοένα και περισσότερο τις συνθήκες διαβίωσης και τα μέσα διαβίωσης των πληγεισών κοινοτήτων στην Ορόμια, τη Σομαλία, τη Νοτιοδυτική Αιθιοπία και τις περιοχές SNNP κυρίως.

• Πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι σε 21 ζώνες του East και West Hararge στην Ορόμια ζουν σε άθλια κατάσταση όπου το χάσμα εντοπισμού νερού ανέρχεται στο 70%, ζητώντας επείγουσα ανάγκη για επιπλέον 42 φορτηγά και στις δύο ζώνες.

• Η κατάσταση ξηρασίας στη ζώνη West Guji της Περιφέρειας Oromia συνεχίζει να έχει σοβαρό αντίκτυπο και επιπτώσεις στις ζωές των πληγεισών κοινοτήτων, με περισσότερα από 27.000 παιδιά και 22.000 νεαρές γυναίκες να αντιμετωπίζουν σοβαρές ανησυχίες για την προστασία τους.

Η ξηρασία καταστρέφει ζωές και τα προς το ζην σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Αιθιοπίας

Η τρέχουσα ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής πλήττει σχεδόν 7 εκατομμύρια ανθρώπους στην Αιθιοπία και επιδεινώνει τις συνθήκες διαβίωσης των πληγέντων κοινοτήτων στην Ορόμια, τη Σομαλία, τη Νοτιοδυτική Αιθιοπία και τις περιοχές SNNP κυρίως. Η αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται σε εξέλιξη και απαιτείται περαιτέρω για τουλάχιστον τους επόμενους πέντε μήνες για να σωθούν ζωές και μέσα διαβίωσης και
να αποτραπεί περαιτέρω επιδείνωση μιας ήδη εξαιρετικά δεινής ανθρωπιστικής κατάστασης με αυξανόμενες ανησυχίες προστασίας για τις οποίες απαιτείται επειγόντως πρόσθετη χρηματοδότηση.

Περίπου 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της ξηρασίας στην περιοχή της Ορόμια, εκ των οποίων 1 εκατομμύριο στο East και West Hararge.

Στην Ορόμια, οι περιφερειακές κυβερνητικές αρχές ολοκλήρωσαν ένα σχέδιο αντιμετώπισης της ξηρασίας για την αντιμετώπιση των αναγκών περίπου 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της ξηρασίας.
Αυτό περιλαμβάνει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε 21 ζώνες στις ζώνες East και West Hararge που ζουν σε άθλιες συνθήκες με περιορισμένη πρόσβαση σε αποθέματα νερού με κενό μεταφοράς νερού 70% και επείγουσα ανάγκη για επιπλέον 42 φορτηγά και στις δύο ζώνες. Οι συνθήκες ξηρασίας άφησαν περίπου 334 σχολεία (123 West Hararge και 211 East Hararge), που φιλοξενούν πάνω από 300.000 μαθητές, χωρίς πρόσβαση σε παροχή νερού, αναγκάζοντας το κλείσιμο περίπου 40 σχολείων στο Hawi Gudina woreda. Υπάρχουν επίσης αναφορές για αυξανόμενη μετανάστευση ζώων (περίπου 377.000 από το East Hararge και πάνω από 400.000 από το West Hararge) και θανάτων ζώων και στις δύο ζώνες. Ο αριθμός των πληγέντων αναμένεται να αυξηθεί και περισσότερες οικογένειες συνεχίζουν να μεταναστεύουν αναζητώντας νερό, βοσκότοπους και τροφή. Η εποχική βροχόπτωση στο Βέλγιο που αναμενόταν να ξεκινήσει στα μέσα Φεβρουαρίου έχει ήδη καθυστερήσει, επιδεινώνοντας περαιτέρω
την κατάσταση. Οι ανθρωπιστικοί εταίροι κλιμακώνουν την ανταπόκριση στις πληγείσες περιοχές, αλλά πρέπει να κινητοποιηθούν επειγόντως περισσότεροι πόροι και αυξημένη παρουσία εταίρων για να υποστηριχθεί η σωτήρια αντίδραση, να αποφευχθεί περαιτέρω απώλεια ζώων και
να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση των μέσων διαβίωσης.

Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων
Επιμέλεια-Έρευνα: Γιάννης Πεγειώτης

Listen Live