Sat, Oct 26, 2024

Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΦΑΟ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΦΑΟ

Τρόποι με τους οποίους η FAO βοηθά τους ανθρώπους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Καταστροφές, όπως ένας σεισμός ή ένα βίαιο πραξικόπημα, μπορεί να χτυπήσουν ξαφνικά ή όπως οι ξηρασίες και οι πλημμύρες, να εξελιχθούν αργά. Αυτού του είδους οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης είναι καταστροφικές για τους ανθρώπους παντού, αλλά για όσους τα προς το ζην ή οι ανάγκες σε τρόφιμα εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από τη γεωργία και τους φυσικούς πόρους, αυτές οι καταστροφές μπορεί συχνά να είναι συντριπτικές. Ο FAO
βοηθά τις κοινότητες να αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης με ποικίλους τρόπους, από την προληπτική δράση και την ετοιμότητα μέχρι την ανοικοδόμηση των μέσων διαβίωσης και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων.

Ακολουθούν μόνο πέντε τρόποι με τους οποίους ο FAO βοηθά τους ανθρώπους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης:

1. Προληπτική δράση 

Πολλές κρίσεις, όπως οι φυσικές καταστροφές, είναι σε μεγάλο βαθμό αναπόφευκτες, αλλά υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν από νωρίς για να
μετριαστούν. Για παράδειγμα, τον Ιούλιο του 2020, όταν οι ειδικοί εντόπισαν κίνδυνο μαζικών πλημμυρών σε κοινότητες του Μπαγκλαντές κατά μήκος του ποταμού Jamuna, ο FAO συνεργάστηκε γρήγορα με τους εταίρους για να τους προστατεύσει από τις επιπτώσεις. Ο FAO παρείχε σε αυτές τις
κοινότητες αντιπλημμυρικά δοχεία αποθήκευσης τυμπάνων που βοήθησαν να διατηρηθούν ασφαλείς οι σπόροι, τα δημητριακά, τα εργαλεία και τα απαραίτητα.

Τις πρώτες μέρες των πλημμυρών, όταν το πηγάδι της πλημμύρισε με βρώμικο νερό, η Kokila Akhter χρησιμοποίησε το δοχείο αποθήκευσης του FAO για μια άλλη λειτουργία. Η Κόκιλα ήταν τριών μηνών έγκυος και η υγεία της ήταν πιο σημαντική από ποτέ. «Αποθήκευσα ασφαλές νερό στο
ΔΟΧΕΙΟ για να πίνω και να μαγειρεύω. Το να πίνω ασφαλές νερό με βοήθησε να παραμείνω υγιής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου», λέει.

2. Επένδυση σε τοπικούς πληθυσμούς και οικονομίες

Μεταφορές μετρητών, προγράμματα κουπονιών και προγράμματα για μετρητά, για εργασία δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να προσδιορίσουν οι ίδιοι ποιες είναι οι πιο πιεστικές ανάγκες τους και να αποφασίσουν ποια αγαθά και υπηρεσίες επιθυμούν να αγοράσουν στις τοπικές αγορές. Αυτά τα προγράμματα μπορούν να ενισχύσουν γρήγορα την επισιτιστική και διατροφική ασφάλεια των ευάλωτων πληθυσμών σε περιόδους δυσκολες

Μια γυναίκα αρχηγός νοικοκυριού που πρόσφατα επωφελήθηκε από τέτοια υποστήριξη του FAO στο Αφγανιστάν, λέει ότι αυτό τη βοήθησε να τα βγάλει πέρα ​​κατά τη διάρκεια των δύσκολων καιρών που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID-19.

«Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν μπορούμε να αγορασουμε οικονομικά τρόφιμα ή άλλα βασικά αγαθά. Τα μετρητά που έδωσε ο FAO χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ρυζιού και σχολικών γραφικών για τα εγγόνια μου», εξηγεί.

Μέχρι στιγμής το 2021, ο FAO έχει υποστηρίξει περίπου 200.000 εξαιρετικά ευάλωτα νοικοκυριά στο Αφγανιστάν με μεταφορές μετρητών και προγράμματα μετρητων για εργασία.


3. Βοηθώντας τους ανθρώπους να προμηθεύονται τον εαυτό τους

Συχνά σε κρίσεις ή φυσικές καταστροφές, οι άνθρωποι χάνουν τη γη τους, τα ζώα τους, τον αγροτικό εξοπλισμό ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο για αυτούς να επανεκκινήσουν τα προς το ζην.

Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια έκτακτη ανάγκη, ο FAO διανέμει γεωργικά κιτ ώστε οι αγρότες να αρχίσουν να καλλιεργούν ξανά τρόφιμα και να ανακτούν εισόδημα. Ο FAO παρέχει επίσης εμβόλια ή άλλες κτηνιατρικές υπηρεσίες για την προστασία των ζώων, ένα άλλο σημαντικό μέρος της διαβίωσης πολλών ανθρώπων.

Όταν καταστροφικές πλημμύρες και σμήνη αρπακτικών ακρίδων της ερήμου έπληξαν τη Σομαλία πέρυσι, ο FAO παρενέβη για να σταθεί ξανά ο κόσμος στα πόδια του.

Οι αγρότες όπως ο Iraado Amir Omar όχι μόνο έλαβαν χρηματική υποστήριξη από τον FAO για να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους, αλλά τους παρασχέθηκαν σπόροι και εργαλεία για να ξαναρχίσουν τη γεωργική παραγωγή και να διατηρήσουν τη γεωργία τους μακροπρόθεσμα.

«Οι σπόροι έφτασαν όταν τους χρειαζόμασταν περισσότερο. Δεν έχω χρήματα για να αγοράσω σπόρους, αλλά τουλάχιστον μπορώ να τους φυτέψω τώρα», λέει ο Iraado.

«Η βοήθεια που μας έδωσε ο FAO είναι πολύ σημαντική γιατί οι ζωές μας εξαρτώνται από τη γη», προσθέτει ο γείτονάς του Ali Mahamud Rubaax. «Ελπίζω στο μέλλον αυτοί οι σπόροι που φυτεύω να αλλάξουν τη ζωή μου και τη ζωή των μελών της οικογένειάς μου».

4. Ανάπτυξη ανθεκτικών μέσων διαβίωσης

Τα άτομα με ανθεκτικά μέσα διαβίωσης είναι καλύτερα σε θέση να αποτρέψουν και να μειώσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των καταστροφών στη ζωή τους.

Ο FAO εργάζεται σε χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και προσφέρει καθοδήγηση σχετικά με τις κλιματικά έξυπνες τεχνικές γεωργίας. Χρησιμοποιώντας διαφορετικές ποικιλίες σπόρων, καλύτερα δίχτυα αλιείας ή τεχνικές αμειψισποράς, ο FAO βοηθά τους ανθρώπους να κάνουν τα προς το ζην πιο αποτελεσματικά τώρα καθώς και βιώσιμα για το μέλλον.

Ένα παράδειγμα είναι ο «ξηρός διάδρομος» της Κεντρικής Αμερικής που μαστίζεται από την ξηρασία, όπου ο FAO υποστηρίζει ευάλωτες αγροτικές οικογένειες για να βελτιώσουν τις στρατηγικές διαχείρισης του νερού τους.

5. Υποστήριξη των εκτοπισμένων κοινοτήτων

Όταν οι ευάλωτες οικογένειες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω συγκρούσεων ή καταστροφών, συχνά εγκαθίστανται προσωρινά σε άλλες κοινότητες ή καταυλισμούς. Μερικές φορές, αυτές οι ίδιες οι κοινότητες υποδοχής αντιμετωπίζουν ήδη πόρους. Καθώς αυτοί οι νέοι αφίξεις αναζητούν πηγές εισοδήματος και τροφής, μπορεί να δημιουργήσει πίεση στις κοινότητες στις οποίες έχουν αναζητήσει καταφύγιο. Για να
υποστηρίξει τόσο τις κοινότητες υποδοχής όσο και τους εκτοπισμένους, ο FAO υλοποιεί έργα για την αύξηση της παραγωγής τροφίμων και τη δημιουργία οικονομικών ευκαιριών από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν όλοι.

Μετά τη βία στο Cabo Delgado της Μοζαμβίκης, για παράδειγμα, ο FAO υποστηρίζει τις εκτοπισμένες οικογένειες παρέχοντάς τους εργαλεία και πρόσβαση σε πίστωση που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αγοράσουν σπόρους και άλλες προμήθειες. Οι κοινότητες που φιλοξενούν αυτούς τους εκτοπισμένους επωφελούνται από παρόμοια υποστήριξη για να αντισταθμίσουν την πίεση στους πόρους και να αυξήσουν την παραγωγή
τροφίμων για τα νοικοκυριά τους.

Ο FAO συνεργάζεται με βασικούς εταίρους, όπως αδελφές υπηρεσίες του ΟΗΕ, ΜΚΟ, κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα για την αντιμετώπιση των πολλών πτυχών των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για να διασφαλίσει ότι οι κοινότητες είναι σε θέση να ανταποκριθούν καλύτερα και να αναπηδήσουν από κραδασμούς, τώρα και στο μέλλον.


ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Listen Live