Fri, Oct 4, 2024

Η ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ

Το ανθρώπινο και κοινωνικοοικονομικό κόστος των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών συνεχίζει να αυξάνεται, επιδεινώνοντας κάθε μέρα. Από τις 4 το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου έως τα μεσάνυχτα της 11ης Μαρτίου, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) αναφέρει τουλάχιστον 1.581 απώλειες αμάχων, συμπεριλαμβανομένων 579 νεκρών. Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων αμάχων σε ολόκληρη την Ουκρανία είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος από ό,τι έχει αναφερθεί επίσημα από το OHCHR, καθώς πολλές αναφορές εκκρεμούν ακόμη για επιβεβαίωση.

• Δεκάδες σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία και άλλες κρίσιμες υποδομές έχουν πληγεί από στρατιωτικές επιθέσεις σε ολόκληρη την Ουκρανία. Η OHCHR έχει λάβει αξιόπιστες αναφορές για χρήση πυρομαχικών διασποράς σε κατοικημένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Central City Hospital στο Vuhledar στην περιφέρεια Donetska (περιοχές ελεγχόμενες από την κυβέρνηση, GCA). Η OHCHR αναφέρει επίσης ότι έχουν αναφερθεί επιθέσεις με πυρομαχικά διασποράς σε αρκετές περιοχές του Χάρκοβο (περιφέρεια Kharkivska, ανατολικά).

• Εκκενώσεις μεγαλύτερης κλίμακας συνεχίζουν να πραγματοποιούνται σε περιοχές της ανατολικής και βόρειας Ουκρανίας, αν και έχουν επανειλημμένα καθυστερήσει λόγω ενεργών εχθροπραξιών σε ορισμένες από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως η Μαριούπολη (περιφέρεια Donetska, ανατολικά). Ταυτόχρονα, η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας που σώζει ζωές συνεχίζει να κλιμακώνεται, φτάνοντας πάνω από 600.000 πληγέντες από συγκρούσεις, των οποίων οι ανάγκες συνεχίζουν να αυξάνονται κάθε ώρα.

• Με αυξημένες συνεισφορές χορηγών στο Ανθρωπιστικό Ταμείο της Ουκρανίας, ο Ανθρωπιστικός Συντονιστής αύξησε το κονδύλιο της τρέχουσας κατανομής αποθεματικών από 18 εκατομμύρια δολάρια σε 30 εκατομμύρια δολάρια. Η κατανομή του αποθεματικού αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των προτεραιοτήτων που περιγράφονται στο Flash Appeal και στην κλιμάκωση της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης σε ολόκληρη τη χώρα. Η κατανομή ανοίγει έως τις 20 Μαρτίου 2022. Το Ταμείο θα ξεκινήσει επίσης μια άλλη κατανομή για 50 εκατομμύρια δολάρια τις επόμενες ημέρες.

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Το ανθρώπινο και κοινωνικοοικονομικό κόστος των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών συνεχίζει να αυξάνεται, επιδεινώνοντας κάθε μέρα. Από τις 4 το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου έως τα μεσάνυχτα της 11ης Μαρτίου, η OHCHR αναφέρει τουλάχιστον 1.581 απώλειες αμάχων, συμπεριλαμβανομένων 579 νεκρών. Η OHCHR αναφέρει επίσης 632 απώλειες στις περιφέρειες Donetska και Luhanska (105 νεκροί και 385 τραυματίες στην GCA και 25 νεκροί και 117 τραυματίες σε μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές, NGCA) και 949 απώλειες αμάχων σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων αμάχων σε ολόκληρη την Ουκρανία είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος από ό,τι έχει αναφερθεί επίσημα από το OHCHR, καθώς πολλές αναφορές εκκρεμούν ακόμη για επιβεβαίωση. Στις 11 Μαρτίου, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι σχεδόν 1.600 άμαχοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής μόνο στη Μαριούπολη, με άλλες πληγείσες πόλεις να αναφέρουν δραστικά υψηλότερες απώλειες αμάχων από τους επίσημα επιβεβαιωμένους αριθμούς.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
ΑΠΟ ΠΗΓΕΣ τελευταίας γραπτής αναλυτικής συνολικής ενημέρωσης από το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων. Τομέας Πολέμου στην ΟΥΚΡΑΝΙΑ.

Listen Live