Thu, Oct 3, 2024

Η ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΥΕΜΕΝΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

Η ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΥΕΜΕΝΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

"Μη σταματάς τώρα". Αυτή ήταν η έκκληση που εξέφρασε σήμερα ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας, Μάρτιν Γκρίφιθς, κατά την ενημέρωσή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την ανάγκη συνεχούς υποστήριξης στην Υεμένη.

Μετά από περισσότερα από επτά χρόνια πολέμου, η Υεμένη αναφέρεται ως μια από τις σοβαρότερες παγκόσμιες ανθρωπιστικές καταστροφές και μια χρόνια έκτακτη ανάγκη. Η πείνα, οι ασθένειες και άλλες δυστυχίες αυξάνονται συνεχώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τους Υεμενίτες, καθώς το ένα τρίτο του σιταριού της Υεμένης προέρχεται από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Οι ελλείψεις χρηματοδότησης έχουν προκαλέσει το κλείσιμο των δύο τρίτων των μεγάλων προγραμμάτων του ΟΗΕ και βαθιές περικοπές στην επισιτιστική βοήθεια, το νερό και την υγειονομική περίθαλψη για εκατομμύρια ανθρώπους. Ο κ. Γκρίφιθς παρακάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να μην ενδώσει στους δύο κινδύνους της χρόνιας έκτακτης ανάγκης στην Υεμένη: την αδράνεια και την κούραση.

«Ο ΟΗΕ και τα μέλη του πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για να βοηθήσουν τα εκατομμύρια των Υεμένης που το χρειάζονται επειγόντως και που το αξίζουν», είπε. «Πρέπει να δείξουν ότι το να είσαι εκτός πρωτοσέλιδου δεν σημαίνει ότι μένεις πίσω».

Η ενημέρωση του κ. Γκρίφιθς έρχεται μια ημέρα πριν από τη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου Υποσχέσεων της Υεμένης , που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη. Οι υπηρεσίες βοήθειας αναζητούν σχεδόν 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για να βοηθήσουν περισσότερους από 17 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη την Υεμένη φέτος και η διάσκεψη θα είναι μια ευκαιρία για τα κράτη μέλη να δείξουν την υποστήριξή τους.

«Θα αναζητήσουμε γενναιόδωρες δεσμεύσεις αύριο και θα εκταμιεύσουμε άμεσα», είπε ο κ. Γκρίφιθς.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
ΑΠΟ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΗΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

Listen Live