Thu, Oct 24, 2024

Ε Ι ΤΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID-19

Ε Ι ΤΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID-19

ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ UNICEF

  • Τουλάχιστον 300.000 παιδιά μολύνθηκαν πρόσφατα με τον ιό HIV το 2020
  • Περίπου το 88 τοις εκατό των θανάτων παιδιών που σχετίζονται με το AIDS ήταν στην υποσαχάρια Αφρική

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 29 Νοεμβρίου 2021 – Τουλάχιστον 300.000 παιδιά μολύνθηκαν πρόσφατα με τον ιό HIV το 2020, ή ένα παιδί κάθε δύο λεπτά, ανέφερε η UNICEF σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Άλλα 120.000 παιδιά πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με το AIDS την ίδια περίοδο, ή ένα παιδί κάθε πέντε λεπτά.
«Η επιδημία του HIV εισέρχεται στην πέμπτη δεκαετία της εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας που έχει υπερφορτώσει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και έχει περιορίσει την πρόσβαση σε υπηρεσίες που σώζουν ζωές. Εν τω μεταξύ, η αυξανόμενη φτώχεια, τα προβλήματα ψυχικής υγείας και η κακοποίηση αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης των παιδιών και των γυναικών», δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Henrietta Fore.

«Εκτός και αν εντείνουμε τις προσπάθειες για την επίλυση των ανισοτήτων που προκαλούν την επιδημία του HIV, οι οποίες πλέον
επιδεινώνονται από τον COVID-19, μπορεί να δούμε περισσότερα παιδιά με τον ιό HIV και περισσότερα παιδιά να χάνουν τον αγώνα τους ενάντια στο AIDS».

Ανησυχητικό φαινόμενο το γεγονος ότι 2 στα 5 παιδιά που ζουν με HIV σε όλο τον κόσμο δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους και λίγο περισσότερα από τα μισά παιδιά με HIV λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία (ART). Ορισμένα εμπόδια στην επαρκή πρόσβαση στις υπηρεσίες HIV είναι μακροχρόνια και γνωστά, συμπερι αμβανομένων των διακρίσεων και των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων.

Η έκθεση σημειώνει ότι πολλές χώρες είδαν σημαντικές διακοπές στις υπηρεσίες HIV λόγω της COVID-19 στις αρχές του 2020. Αν και η απορρόφηση των υπηρεσιών ανέκαμψε τον Ιούνιο του 2020, τα επίπεδα κάλυψης παραμένουν πολύ χαμηλότερα από αυτά πριν από την COVID-19 και η πραγματική έκταση του αντίκτυπου παραμένει άγνωστη. Επιπλέον, σε περιοχές που επιβαρύνονται πολύ από τον ιό HIV, μια παρατεταμένη πανδημία θα μπορούσε να διαταράξει περαιτέρω τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και να διευρύνει τα κενά στην παγκόσμια ανταπόκριση στον HIV, προειδοποιεί η έκθεση.

Το 2020, η υποσαχάρια Αφρική αντιπροσώπευε το 89 τοις εκατό των νέων παιδιατρικών λοιμώξεων από τον ιό HIV και το 88 τοις εκατό των παιδιών και των εφήβων που ζουν με HIV παγκοσμίως, με τα έφηβα κορίτσια να εχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον ιό HIV από τα αγόρια. Περίπου το 88 τοις εκατό των θανάτων παιδιών που σχετίζονται με το AIDS ήταν στην υποσαχάρια Αφρική.

Παρά την πρόοδο στον αγώνα κατά του HIV και του AIDS, τα παιδιά και οι έφηβοι συνέχισαν να μένουν πίσω σε όλες τις περιοχές την τελευταία δεκαετία, αναφέρει η έκθεση. Η παγκόσμια κάλυψη για παιδιά με ART υπολείπεται πολύ σε σχέση με τις εγκύους μητέρες (85%) και τους ενήλικες (74%). Το υψηλότερο ποσοστό παιδιών που λαμβάνουν θεραπεία ART είναι στη Νότια Ασία (>95 τοις εκατό), ακολουθούμενα από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (77 τοις εκατό), την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό (59 τοις εκατό), την Ανατολική και Νότια Αφρική (57 τοις εκατό). τοις εκατό), τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (51 τοις εκατό) και τη Δυτική και Κεντρκή Αφρική (36 τοις εκατό).

Πρόσθετα δεδομένα 2020 που περιλαμβάνονται στην έκθεση:
• 150.000 παιδιά ηλικίας 0-9 ετών μολύνθηκαν πρόσφατα με τον ιό HIV, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας που ζουν με HIV σε 1,03 εκατομμύρια.
• 150.000 έφηβοι ηλικίας 10-19 ετών μολύνθηκαν πρόσφατα με τον ιό HIV, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εφήβων που ζουν με HIV σε 1,75 εκατομμύρια.
• 120.000 έφηβα κορίτσια μολύνθηκαν πρόσφατα από τον ιό HIV, έναντι 35.000 έφηβων αγοριών.
• 120.000 παιδιά και έφηβοι πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με το AIDS. 86.000 ηλικίας 0-9 ετών και 32.000 ηλικίας 10-19 ετών.
• Στην Ανατολική και Νότια Αφρική, οι ετήσιες νέες λοιμώξεις μεταξύ των εφήβων μειώθηκαν κατά 41 τοις εκατό από το 2010, ενώ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική,οι λοιμώξεις αυξήθηκαν κατά 4 τοις εκατό την ίδια περίοδο.
• 15,4 εκατομμύρια παιδιά έχασαν τον έναν ή και τους δύο γονείς από αιτίες που σχετίζονται με το AIDS πέρυσι. Τα τρία τέταρτα αυτών των παιδιών, 11,5 εκατομμύρια, ζουν στην υποσαχάρια Αφρική. Τα παιδιά που μένουν ορφανά λόγω AIDS αποτελούν το 10 τοις εκατό όλων των ορφανών παγκοσμίως, αλλά το 35 τοις εκατό όλων των ορφανών ζουν στην υποσαχάρια Αφρική.

«Το να χτίσουμε καλύτερα σε έναν κόσμο μετά την πανδημία πρέπει να περιλαμβάνει απαντήσεις στον ιό HIV που να βασίζονται σε στοιχεία, να είναι ανθρωποκεντρικές, ανθεκτικές, βιώσιμες και, πάνω απ 'όλα, δίκαιες», είπε ο Fore. «Για να καλύψουμε τα κενά, αυτές οι πρωτοβουλίες πρέπει να παραδοθούν μέσω ενός ενισχυμένου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και ουσιαστικής δέσμευσης όλων των πληττόμενων κοινοτήτων, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων».

Επιμελεια - ερευνα: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
ΑΠΟ ΠΗΓΕΣ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ UNICEF

Listen Live